Fair Wear Foundation pakt geweld in kledingfabrieken aan

altAMSTERDAM - Seksuele intimidatie en geweld gericht op vrouwen zijn aan de orde van de dag in kledingfabrieken in Bangladesh en India. De organisatie Fair Wear Foundation startte een uniek project om dit misbruik in fabrieken tegen te gaan. Uit de eerste resultaten blijkt dat vrouwelijke textielarbeiders steeds vaker melding durven maken van geweld en intimidatie...  Aanstootgevend en seksueel getint taalgebruik, op het hoofd slaan, aan haren trekken; het zijn voorbeelden van misbruik in kledingfabrieken in India en Bangladesh, waar de overgrote meerderheid van de textielarbeiders vrouw is.

Een verontrustend hoog percentage vrouwen in de kledingindustrie geeft aan te maken te hebben met geweld en intimidatie. De meldingen lopen uiteen van verbaal en fysiek geweld en seksuele intimidatie tot dwangarbeid, mishandeling en verkrachting.

Het goede nieuws is dat geweld tegen vrouwen in kledingfabrieken in toenemende mate wordt erkend als serieus probleem. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van het project Preventing Workplace Violence die Fair Wear Foundation op 25 november presenteert. Duizenden werknemers en managers in kledingfabrieken hebben trainingen gevolgd over het belang en de voordelen van het beter behandelen van vrouwelijke collega’s.

Anti-intimidatiecomités zijn opgericht en telefonische hulplijnen zijn in het leven geroepen.

Steeds meer textielarbeiders durven te praten over hun problemen. Opmerkelijk, want het gaat om een kwetsbare groep: voornamelijk erg jonge, vrouwelijke immigranten uit traditionele dorpen. Zij vormen meestal de eerste generatie die buitenshuis werkt en ze kunnen vaak niet lezen of schrijven.

Ze zijn terughoudend over intimidatie. Natuurlijk lijden ze eronder, maar ze zien het als iets onvermijdelijks, in het verlengde van het ‘normale’ gedrag waar ze buiten de fabrieksmuren mee te maken hebben.

Preventing Workplace Violence is een innovatieve samenwerking tussen kledingfabrieken in India en Bangladesh, overheden, Europese en Aziatische vakbonden, maatschappelijke organisaties en Europese kledingmerken.

Hoewel intimidatie en geweld al sinds lange tijd deel uitmaken van het dagelijks leven in kledingfabrieken, is dit project uniek: het is een van de eerste keren dat lokale wetten die geweld op de werkvloer moeten tegengaan, worden toepast in kledingfabrieken in Zuid-Azië.