Theo Tijssenfamilie mist grote vriend Jan Carmiggelt

altAMSTERDAM - Jan Carmiggelt is gisterenochtend op 68-leeftijd overleden in zijn woonplaats Amsterdam. Jan Carmiggelt werkte vanaf de oprichting van Stad Radio Amsterdam, de voorloper van RTV Noord-Holland, bij de omroep onder meer als programmaleider. Hij kwam van het dagblad Het Vrije Volk en was tot het einde van zijn loopbaan eindredacteur van Radio Noord-Holland. Naast zijn werk voor radio en tv was hij een grote fan van Theo Thijssen. Daardoor werd hij directeur van de veel geroemde en genoemde Stichting Theo Thijssen en ook van het door idealisten gerunde Theo Thijssen Museum.

Zijn liefde voor Theo Thijssen werd geïnspireerd door zijn oom Simon Carmiggelt die samen met auteurs als Remco Campert en Gerben Hellinga het werk van Theo Thijssen weer midden in de aandacht hebben gezet. Dit is hun gelukt in een periode waarin de 'serieuze' critici op een heel discriminerende wijze over het werk van Thijssen oordeelden. Hij werd door hun zelfs ooit als 'een schrijvend schoolmeestertje' bestempeld maar dit schrijversgenootschap waarin Jan Carmiggelt een belangrijke rol speelde als journalist wist dit hooghartige oordeel te corrigeren.

Net als Thijssen hield ook Jan Carmiggelt veel van voetbal en was hij nog lang elftalleider van de senioren van SC Buitenveldert.

Jan Carmiggelt komt uit een familie van journalisten en schrijvers. Zijn vader werd in 1943 door de SS opgepakt wegens hulp aan Joodse onderduikers en daarop in een kamp gefusilleerd. Zijn stiefvader, Wim Jungmann, was tv-recensent van Het Parool en schrijver Simon Carmiggelt, bekend van de Kronkels in Het Parool, was een oom van hem.

Ik had het voorrecht hem in het Thijssenmuseum te leren kennen als een heel warm en altijd vrolijk je tegemoet komende persoonlijkheid. Een ontwikkeld man die altijd bereid was tot het verstrekken van advies. Iemand die zijn idealen met enthousiasme vorm wist te geven.

We waren het zeker niet altijd eens met elkaar want Jan bleef een typische sociaal-democraat en ik beschouw mijzelf een echte socialist. Toch bewonder ik hem en ik weet zeker dat de Theo Thijssenfamilie deze Grote Vriend heel erg gaat missen.