• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Agu presenteert Undyed Bikewear

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Quyvorim Biervliet: Dus vrouw, dus kinderen baren?

Het was maandagmiddag en ik was iets later begonnen te werken, omdat mijn diploma-uitreiking juist diezelfde ochtend had plaats gevonden. Ik had een parttime baan in een ziekenhuis - 20 minuten verwijderd van mijn huis. Dolgelukkig haastte ik mij naar mijn werkplek. Helemaal blij liep ik door de lange gang naar binnen. Overlopend van enthousiasme en ook een beetje trots vertelde ik het mijn leidinggevende die ik daar toevallig net tegenkwam. Ze glimlachte, maar het was voelbaar geforceerd. Misschien zat ze juist ergens mee? Maar toch... Het voelde wat kil...

Even later stapte ik nog steeds opgetogen het kantoor in en liet mijn cijferlijst nog steeds enthousiast aan enkele vrouwelijke collega’s zien. "Nou... Wat een mooie lijst heb jij," zei er één. "Prima gedaan hoor." Anderen beaamden dit volledig. En natuurlijk vroeg één van de dames "Ga je nu trakteren in de pauze? Hahaha... Ik graag vegetarisch... "
De hoogst irritante reactie van enkele andere mannelijke collega's daarna zal ik echter niet snel vergeten. Eén van deze heren verwoordde het als volgt: "Dus je hebt je diploma binnengehaald? Dat wordt dus daarna kinderen baren toch?"
Ik dacht eerst aan een zogenaamd plagerig grapje maar de intonatie gaf aan dat het zeer serieus bedoeld was. Ik keek hem stomverbaasd aan... Diploma binnen werd onafwendbaar gevolgd door ‘ vriend’ en daarna ‘kinderen baren’. Ik koos voor een frontale aanval. "Hoezo nu kinderen baren?"vroeg ik verontwaardigd. "Waarom niet carrière maken, reizen – de wereld zien en haar ontdekken? Niet elke (donkere) vrouw wilt immers moeder worden. Overigens is daar niets mis mee, maar het stoort mij dat jij mij al in die categorie hebt geplaatst. "
"Oh... Eh sorry...." zei hij verbaasd. "Ik bedoelde er niets mee..."
Kennelijk voelde hij zich als man automatisch bevoorrecht en volkomen gerechtigd mij ondanks mijn mooie studieresultaat alsnog naar mijn plaats terug te verwijzen binnen de grenzen van Het Almachtige Huishouden. Zijn perceptie was: Dus vrouw, dus kinderen baren.
Al mijn energie vloeide even uit mij weg. Ik voelde me opeens ook totaal niet blij meer maar ik wist tegelijkertijd dat dit tijdelijk zou zijn. Het zou uiteindelijk weer een fijne dag worden waarop ik iets heel bijzonders te vieren had. Ik ging heel stil aan het werk. Wel dacht ik: Had hij mij dezelfde vraag gesteld als ik tot hetzelfde geslacht als hij behoorde? Als ik dezelfde monocultuur bezat? Als ik volgens de CBS-definitie geen allochtoon was? Ongeveer de helft van het koningshuis valt daaronder, maar daar heeft niemand het ooit over. Dat hoeft ook helemaal niet.

Had deze collega mij als ik een man was geweest wel gevraagd of ik nog iets anders wil studeren? Of wat mijn verdere ambities zijn? Maar ik paste kennelijk niet in het voorgeprogrammeerde hokje, waarin hij mij had ingedeeld. In zijn reaktie herken ik trouwens de bekrompenheid van de jaren '50. Voor de meeste mensen zijn die toch echt al heel lang voorbij. Wat geweest is moeten wij achter ons laten. Dit is een tijd en maatschappij waarbij heel andere vragen en verwachtingen horen.