• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Agu presenteert Undyed Bikewear

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Jeroen Snijders: topfotograaf van het licht

  Hij studeerde communicatie en wist al snel veel over organisaties en strategieën waardoor hij aanvankelijk bedrijven namens de (toenmalige) PTT adviseerde over hun telecommunicatiesysteem. Dat was een job die hem heel goed afging en niemand kon ook maar vermoeden dat hij ooit een veelgevraagd topfotograaf zou worden.
"Ik was heel onbezorgd en ging lekker op wereldreis." vertelt Jeroen Snijders. "Puur toevallig nam ik een kleine camera Pentax mee. Ik weet nog dat hij 375 gulden kostte.

Ergens in een steegje in India gebeurde iets en ik fotografeerde het heel onverwacht. En toen zag ik wat ik gemaakt had... En ik wist het zeker. Dit wordt mijn richting."
Hij begon met reisfotografie en kreeg tal van creatieve opdrachten voor reisboeken en reisgidsen voor grote uitgevers die ze publiceerden in talloze landen. Het bleek toen al dat zijn reportage-stijl veel mensen aansprak omdat hij zich ervan bewust is dat hij de foto's schiet die zijn onderwerpen recht doen.

Er zijn in onze tijd veel fotografen die met de duurste apparatuur best een goed plaatje kunnen neerzetten. Toch is de hand van de vakman door de kenner altijd te onderscheiden bij het zien van een serie foto's. Er is namelijk altijd een sterk persoonlijk element betrokken bij het fotograferen. Het is de fotograaf zelf die dat in zijn foto legt.

Jeroen Snijders is één van die fotografen die heel betrokken is bij zijn onderwerp maar ook het vak op de meest moderne wijze verstaat. Dat zie je direct bij zijn voortreffelijke catwalkfoto's waardoor hij huisfotograaf van de meeste couturiers werd. Modefoto's maken is net als reisfoto's tonen toch echt een vak apart. Over de manier van werken en de instelling valt heel veel te zeggen. Er zijn dan ook veel verschillende richtingen en visies waarin zowel reis- als modefotografen zich kunnen bewegen en ontwikkelen.

Iedereen weet bijvoorbeeld dat er fotografen zijn (gelukkig niet al te veel) waardoor vrouwen zo 'ongunstig' mogelijk worden afgebeeld. Zogenaamd omdat de fotografen 'realistisch' fotograferen. Zelf heb ik daarvan al enkele malen weten te 'genieten.' En vrouwen met een getinte huid kunnen ook vaak vervelend de boot missen als de fotograaf er zich met een Jantje van Leiden afmaakt met de belichting zodat nuances wegvallen.

Bekende fotografentypes zijn de kunstzinnige modefotografen met heel veel schwung en daar tegenover de mensen van het lookbook-genre die vooral de stof en details van een creatie presenteren. Dan heb je nog de meest uiteenlopende landschaps- en interieurfotografen.

Jeroen Snijders maakt ook bijzondere portretten. Hij werd vooral bekend doordat hij op een degelijke manier een prachtig beeld maakt waarbij hij het onderwerp covert en daarbij heel creatief speelt met licht. Dat is iets heel anders dan toevallig een mooi plaatje maken al is de beste apparatuur sowieso altijd wel een goede hulp. Jeroen houdt er ook niet van zoals sommige fotografen er op los te klikken.

"Dat zie ik als een enorme verspilling,"zegt hij. "Voor mij geldt dat ik mij concentreer op het onderwerp om de beste foto te kunnen maken. Veel mensen in mijn vak zijn niet voldoende opgeleid en tonen te weinig betrokkenheid jegens hun onderwerp. Dat is jammer. Ik word daarentegen wel geïnspireerd door een bepaalde manier van werken. Zoals van de Braziliaanse fotograaf Sebastião Salgado."

Dat is zeker een geweldenaar. Die is dan ook bepaald niet voor niets wereldberoemd geworden. Maar ook het creatief oprechte foto-vakwerk van onze eigen oer- Hollandse reis- en modefotograaf Jeroen Snijders mag zeker wel geroemd en gezien worden.

...JEROEN SNIJDERS EN DOCHTER ...