• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Agu presenteert Undyed Bikewear

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

PostNL-medewerkers zwoegen in zwaar postvest

Sorteerders, postbezorgers en postbodes van PostNL houden korte proteststakingen omdat ze de voorgestelde nieuwe bezorgmethodes te belastend vinden. Deze werkonderbrekingen zijn incidenteel maar bedoeld als actie jegens voorgestelde nieuwe maatregelen.

Tegenwoordig beschikt PostNL over nieuwe machines die de post automatisch kunnen sorteren. Om te beginen de grote poststukken en de rest groepsmatig. Nu doen honderden medewerkers op sorteercentra dat sorteren nog handmatig. Dat gebeurt onder meer in het sorteercentrum in Den Bosch op bedrijvenpark de Brand. Dat voorsorteren wil PostNl overdragen aan de postbezorgers zelf. Hoe dat dan gaat?

Voor de postbezorgers blijft dan een grote en kleine bundel post (brieven en kleine pakketjes) over die ze mee krijgen op hun route. Dit is de zogenaamde combibundel. Om het voor de bezorgers gemakkelijker te maken heeft PostNL een speciaal postvest ontwikkeld met aparte vakken voor kleine en grote post. PostNL wil de medewerkers op de sorteercentra uitschakelen waardoor de bezorgers deze post tijdens hun ronde voortaan zelf op straat gaan sorteren. Dat geeft een grote druk op het werk van deze mensen die dat dan maar in elke weersoort voor elkaar moeten brengen.

Verder vallen de postbezorgers erover dat zij het vest te zwaar vinden. PostNL heeft gebruik van het vest niet verplicht gesteld. ,,Maar als ze het vest niet gebruiken moeten de bundels op de arm gesorteerd worden - op de grond leggen mag niet - en vanuit veiligheidsoverwegingen mag de bezorger niet lopend sorteren."

Een heel disfunctioneel voorschrift. Mensen zijn geen machines al kan men wel enige tijd machinaal werken. Maar op den duur houd je dat niet vol.
Maar dit voorschrift geeft medewerkers ook het gevoel dat zij er voor de directie er totaal niet toe doen. Hoe kan je nu 'ergens' op straat of in een portiek bij slecht weer, ijskou of in wijken waar je zo gauw mogelijk moet verdwijnen uitgebreid je postlast sorteren?

Hoe kun je nog met plezier werken als je er ook nog zo opvallend en momenteel veel te warm gekleed bij moet lopen?

Veel mensen zijn overspannen van de overspannen autoritaire sfeer bij PostNl waar alleen steeds wordt gehamerd op verdienresultaten om dat er nu eenmaal steeds minder post wordt bezorgd. In zo'n zwaar vest met bundels op de arm sorteren is voor een weekje als het moet wel te doen maar dag in dag uit daarin rondsjouwen gaat op je spieren inwerken. Je kunt soms niet goed zien waar je loopt. Bukken is lastig en traplopen heel heavy. Post op de grond leggen om te sorteren mag niet. Het bezorgen duurt natuurlijk ook veel langer maar die extra-tijd wordt niet betaald.

De postbezorger is niet verplicht het vest te dragen. Dat scheelt wel.

PostNL zegt "dat het vest ook in het buitenland gedragen wordt en dat de zuinige beloningen van de medewerkers zorgen dat het bedrijf PostNL kan blijven bestaan ondanks het verminderd gebruik van de posterijen. De nieuwe werkmethodes zijn nodig want het postvolume krimpt en we moeten op de kosten letten." Zijn postbezorgers een soort sociale werkers geworden opeens?

PostNL begrijpt ook niet waarom de FNV er zo'n punt van van maakt dat de bezorgers op deze nieuwe manier moeten gaan werken. "Wij denken dat het vest de beste oplossing is om snel te werken maar er zijn wellicht meer mogelijkheden."

Het is duidelijk dat beide organisaties de postvoorziening wel hoog in het vaandel hebben en ook betaalbaar willen houden. Daarom bestaat er een wederzijdse inspanning om de stakingen zo lang mogelijk beheersbaar te houden en daarnaast naar een betere oplossing te streven.