Phia Baruch: Trompetgeschetter waar alles voor wijkt

   "In voetbaltermen noemen ze zo iemand een telesport-supporter ," zegt Morris. "Dat is zo iemand die net doet alsof hij iedere week in het stadion zit maar alle wedstrijden alleen via tv volgt."

Hij reageert op mijn verbazing over mensen die nooit zelf een oorlog hebben meegemaakt maar nu alles precies schijnen te weten over hoe wij ons daarover moeten voelen. En vooral ook beslissen over wat er daarom moet gebeuren. "Misschien ben ik een typische Nederlander,"zeg ik schouderophalend. "Poldermodel dus blijven praten met elkaar en naar bruggen zoeken... Dat doet men liever niet. Het lijkt wel of iedereen anderen liever beschuldigt dan probeert tot elkaar te komen."

"Dat polderen gaat vaak niet lukken als het om internationale partijen gaat ," zegt Morris. "Er zijn partijen die alleen hun plannen kost wat kost willen doordrukken. Dat gaat er vrij stevig aan toe. Zij nemen zonder overleg daarvoor hun soms heel extreme maatregelen en daar kan je je best soms zorgen over maken. Hun onverbiddellijke dwang heeft vergaande en zeer dramatische consequenties voor anderen die in dat systeem vastzitten. Zij worden het slachtoffer... Neem het klimaat maar eens."

Wat heeft dat klimaat met die oorlogen en kernenergie te maken?

"Alles heeft met elkaar te maken. Ook de kleine dingen hebben invloed op wat er in het grote geheel gebeurt. Alles houdt verband met elkaar ook al zie je dat soms niet. Neem het klimaat en de gevolgen voor de boeren en de natuur. "

Moeten we het wéér daarover hebben? Het klimaat is voor sommige mensen bijna een klimaatreligie. Wil je daar een schep bovenop gooien?

" Ik stel alleen maar vast dat het zeker aan te bevelen is om oog hebben voor de klimaatveranderingen want we moeten de realiteit nooit uit het oog verliezen. Maar ook daarin niet overdrijven.. Iets serieus nemen is iets heel anders dan alleen maar de confrontatie met anderen te zoeken die gematigd reageren en ze proberen te intimideren en te bedreigen eventueel."

"Dat klopt. Maar er zijn ernstige situaties waarin wederzijds overleg en een poldermodel haast niet mogelijk meer lijkt. Deze week bleken veel van onze bezoekers erg geschrokken van het artikel van onze redacteur Buitenland. Hij schreef dat er allemaal moeilijkheden ontstonden in Rusland met Wit-Rusland en meldde het plotseling ziek worden van de autoritaire president Alexander Lukashenko die met spoed naar het ziekenhuis moest worden gebracht. En daarover kwamen in het artikel allerlei hoge militairen en deskundigen aan het woord over kernwapens die door Rusland in Wit-Rusland zouden worden geplaatst."

Morris, een oorlogsveteraan, zegt: "Die kernwapens stonden er altijd al en ze kunnen op alle grote Europese steden worden gericht. Reken dat maar. Er wordt nu alleen maar over verteld dat ze een stukje worden verplaatst. Het is alsof iemand een revolver op je gericht houdt maar nu een stukje dichterbij komt..."

De vragen verdringen zich in mijn hoofd... Hoe weet hij dat? Zoiets is toch super-eng? En waarom verplaatsen ze die kernwapens dan?

"Dat soort feiten leer je al direct in je militaire training. Die wapens zijn er. Je moet onmiddellijk weten wanneer je aan de beurt bent. En die uitspraken van al die hooggeplaatste figuren waar je het over had zijn een vorm van intimidatie... "

Initmiderend is het zeker. Net als die plotselinge aanval met drones op Moskou...

"Er zijn in Rusland zelf ook groepen die zich verzetten tegen Poetin. Het is niet helemaal duidelijk nog. Die analyse kan ik nog niet maken."

" Mmm ... Je ziet het kennelijk wel als een krachtenspel. Daar leven we ook in. Iedereen is verplicht tot op zekere hoogte weerbaar te zijn om te overleven. Daarin ervaar je ook tegenstellingen in energie. Net als bij Yin en Yang. Yin is de schaduw en yang is het licht. Yin is de inademing en yang is de uitademing. Misschien wordt nu daarin tot in de finesses een verschil duidelijk maar after all horen wij als mensen allemaal toch bij elkaar. Iedereen maakt deel uit van die groep. En de meeste mensen spelen daarin hun eigen bewust gekozen goede rol.