Couture shows

Historische Modeshow Sheila de Vries

  AMSTERDAM - De presentatie van de najaars & wintercollectie voor 2020/21 van Sheila de Vries heeft een historisch karakter. Dat komt door de covid-19 periode. Er heerst plotseling een internationale crisis bij alle modehuizen en modemerken. Ook ontwerpers moeten zichzelf her-uitvinden om zowel commercieel als creatief te kunnen overleven. Het is zakelijk niet gemakkelijk voor onze zeer creatieve vaderlandse ontwerpers die zich graag elk seizoen weer willen kunnen  vernieuwen. Dat betekent voor hen net zoiets als ademen. 

Mode is namelijk zoveel meer dan kleding alleen. Het inspireert diegenen de het maken en die het dragen. Het is ook een vertaling van de tijdgeest. Daarom is het helaas niet ongewoon als momenteel ook onze top-ontwerpers hun jaarlijkse presentatie vol verdriet moeten overslaan. Dat doet zeker pijn. Sheila de Vries en zoon Gideon moesten deze tegenslag al bij de zomercollectie ervaren.

Lees meer

Paul Schulten lanceert BLEND voor 19/20

  AMSTERDAM- Het Okurahotel stroomt langzaam vol met voornamelijk onberispelijk geklede gasten voor de show van Paul Schulten die zeer benieuwd zijn naar zijn visie op het najaars- en winter modeseizoen voor 2019 - 2020. Een select gezelschap wil graag weten hoe zijn ready-to-wear aanbod zal zijn en uiteraard ook zijn couture want op dat gebied zijn er slechts enkele echt belangrijke modenamen in ons land.

Het is een grappige en misschien ook een enigszins trieste constatering dat sinds enige jaren diverse figuren met een niet te ontkennen zekere feeling voor fashion zich als deskundige opwerpen en door hun persoonlijk aantrekkingskracht heel wat volgers gedurende een zekere tijd verwerven. Maar in feite proberen zij alleen de ideeën van voorgaande collecties al dan niet aan te passen aan hun assortment. Soms komen daar echter ook vernieuwende concepten uit voort. Zoals sportmode of de bekende hoodie. Maar het is natuurlijk niet voor niets dat diverse media en de halve bevolking over elkaar heenvallen bij het aanprijzen en zien van costuuumdrama en film Down Town Abbey.

Lees meer

Afghaanse modeontwerper Nawed over Kracht

  PARIJS - De Afghaanse modeontwerper Nawed Elias gaf zojuist een show in Parijs tijdens de Haute Couture Week. De jonge modeontwerpers in ons land die ver van hun geboortegrond een bestaan opbouwen moeten wel heel goed beslagen ten ijs komen om dat naast hun gewone bestaan toch nog voor elkaar te krijgen. Zij hebben allen op hun eigen creatieve manier een inspirerende visie op wat van waarde is in hun en after all ook in ons leven.

Nawed Elias is geboren als afstammeling van trotse voorouders uit de afgelegen provincie Paktia. Tussen eindeloze bergen, droge woestijnvlakten en groene bossen overleven de Pashtun stammen. De bewoners dragen er zelfbewust hun kleurrijke en zonbleekte kleding. Ook in het dorp Zazai, waar Nawed nu in ons land dagelijks over droomt.

Lees meer

Couture Sheila de Vries voor 2019: Joie de Vivre

  LEERSUM - Couturier Sheila de Vries lanceerde haar voorjaarscollectie voor 2019 'Joie de Vivre' deze keer in Parc Broekhuixzen in Leersum waar Anita Bos gastvrouw was tijdens een groots opgezet lifestyle-event. Een dag voor het bekende Macallan Diner waren hier in verschillende aaneengesloten zalen de laatste trends op het gebied van highlights en noviteiten uitgestald.

En tussen de honderden gasten weerklonken de vrolijke tonen van Franse chansons als achtergrond voor de kleurrijke show van couturier Sheila de Vries. Het was moeilijk voor de prachtige mannequins om zich showy door de vele uiteenlopende gasten heen te manoevreren maar de lange weg van de kleedkamer naar de catwalk lieten zij zich niet ontgaan.

Lees meer

Paul Schulten zomercouture met moderne top

De voorjaars- en zomertcollectie voor 2019 van Paul Schulten werd als altijd weer in het gastvrije Okura in Amsterdam getoond maar daar werden de gasten op enkele grote verrassingen getrakteerd. Zijn show was totaal anders-dan-anders maar dat is 'des couturiers'. Die brengt verrassingen.

Daar kan dat zomaar gebeuren. Paul Schulten die men kent van zijn afgewogen en perfect gemaakte coutureshows had deze keer het programma totaal omgegooid.

Lees meer

Waar ligt dat dromenboek toch?

  Iedereen heeft haar of zijn eigen dromenrepertoir. En van iemand waar je op gesteld bent wil je vast graag weten wat terugkerende bijzondere dromen zouden kunnen betekenen. Zelf heb ik jarenlang boeken bestudeerd die uitleggen wat bepaalde drooomsymbolen in het algemeen betekenen. Het is niet altijd zo interessant om naar een ellenlang verhaal van iemands dromen te luisteren.

Maar ik was vele jaren zo gelukkig partner te mogen zijn van een tekenaar die daar helemaal geen boeken voor hoefde te bestuderen maar visueel en intuïtief direct wist wat iemands droom diegene wilde zeggen. Hij trad desgevraagd ook enkele malen als droomuitlegger op maar vond dat een nagenoeg vanzelfsprekende vaadigheid die hij ongeveer schouderophalend verrichte. Misschien zijn er in andere tijden en landen ook veel meer mensen daartoe in staat geweest.

Lees meer

De Tovercollectie van Sépehr Maghsoudi

  HOORN - Dit weekend presenteerde Sépehr Maghsoudi in Hoorn zijn couturecollectie "The One" in een raadhuisachtige omgeving: het Statenlogement . De entrée verliep via een lange rode loper door een schattig soort van middeleeuws hofje waarna de gasten via een donkere poort een tamelijk donkere zaal in het Statenlogement betraden vol antiek eiken meubilair en zware leren stoelen dat langs de muren stond opgesteld met rijen vol van afwachtend en belangstellend publiek. 

Voor Sépher Maghsoudi die eveneens in de Munststaat een atelier en winkel in Hoorn bezit was dit de presentatie van alweer zijn 18de collectie wat op zichzelf voor iemand die met zijn familie hier uit het verre Perzië ooit in ons land kwam wonen een behoorlijk grote prestatie is . Er waren 3 shows voor gasten op één dag. Bij de feestelijke presentatie van deze 18de collectie die uitgebreid werd gefilmd door de regio-tv NH waren eveneens de burgemeester van Hoorn Jan Nieuwenburg en dochter Klaartje aanwezig.

Lees meer

Stephan Badals dansende Belgische bruid

  ANTWERPEN - België is een klein land maar bevat veel creatief talent en dat blijkt vooral uit de hoge ogen die het land gooit als het gaat om interieurkunst en mooie steden met brede straten vol prachtige winkels. Ook de modewereld mag gezien worden door de vele grote modekunstenaars die het land met hun richting gevende ideeën in het verleden internationaal bekend hebben gemaakt. Helaas is het aantal grote namen in de couturewereld sterk teruggelopen.

Tot de hele grote namen in het cosmopolitische Antwerpen vol kleinere designerstudio's behoren beroemde namen die helaas naar de achtergrond zijn verdwenen behalve de couturier Stephan Badal.

Lees meer

Couturier Paul Schulten was Parijs net voor

  Onze Nederlandse couturiers verliezen zich niet graag in te-gekke sprookjes en parodieën rond de modestijl van de young professional woman die in ons land aan de touwtjes trekt. Een grapje kan en mag best maar je gaat toch niet er van uit dat de dames uit ons land op zulke idioot hoge hakken gaan lopen dat ze bijna struikelen? Het leven zou op een hindernisbaan gaan lijken met zoiets om op te lopen.

Je ziet onze modebewuste vrouwen toch ook niet hun directiekantoor binnenzeilen in een soort doorzichtige nachtponjurkjes (heel schattig hoor voor kleine meisjes!) en dan hun directietas als een holster om de heup dragen waarbij de documenten in twee afdelingen schietvaardig zijn gesplitst? Parijs, Rome, New York, Hong Kong, London en Los Angeles zijn de meest inspirerende modesteden van de wereld maar daarbij moet je doorgaans meer denken aan de nieuwste mode-ideeën. En niet aan leuke krachtige vrouwen die zich echt niet het liefste bij belangrijke events op een skateboard in een kanten jurkje aan de wereld presenteren.

Lees meer

Art en glamour bij Paul Schulten Couture

  AMSTERDAM - Het is druk in het Okura Hotel in de royale lobby waar Paul Schulten zijn zilverachtige najaarscollectie voor 2018-2019 presenteert. De gasten begroeten elkaar voor show. De bladen met een verfrissend glas vinden aftrek terwijl de aanwezige pers en fotografen bespreken hoe zij nog snel na deze belangrijke show even langs de Amsterdam Fashion Week op het Museumplein kunnen gaan. 

Daar worden hoopvol nieuwe shows van beginners gestart. Dat is natuurlijk wel iets heel anders dan je jarenlang handhaven in een sector waar zo ongelooflijk veel concurrentie is. Als je dat kunt moet je wel heel erg goed zijn. Paul Schulten is één van die weinige survivors die dat hebben bewezen. Zijn collectie heeft dan ook niets met marketing en hypes te maken. En niets met middelmatigheid.

Lees meer

The Art of Fashion

  De designer Oso zoekt met zijn collectie de verbinding van zijn geboorteland Syrië met de Westerse wereld. Hij laat voor zijn collectie zelf stoffen ontwerpen die in Italië worden geproduceerd. Zoals luxe jacquard en natuurzijde. Groen is een belangrijke kleur in deze collectie.

Voor zijn ontwerpen combineert hij oude en moderne technieken, handgeborduurde patronen met kralen en zijde op tule en handgemaakte applicaties met glaskralen in de vorm van beestjes. Maar ook het plotten van pigmenten op zijde, waardoor een 3d-effect ontstaat, past hij op een eigenzinnige manier toe.

Lees meer

Kunst weerspiegelt wie wij zijn

  Wat verbindt Osocouture met de AkzoNobel Art Foundation? Kunst weerspiegelt wie wij zijn — als samenleving, als individu en als onderneming. De keuze voor bepaalde kunst en kunstenaars verlevendigt en versterkt ook het imago van een zakelijke onderneming die daarbij uiteraard zeker ook niet uitsluit dat bepaalde kunstwerken op den duur in waarde zullen vermeerderen.

Daarnaast wil de AkzoNobel Art Foundation met de kunstcollectie ook een stimulerende werkomgeving creëren waarbinnen kunst en bedrijf met elkaar in dialoog staan, als communicerende vaten.

Lees meer

Een enorme sprong van Syrië naar Oso Couture...

  Achmed Oso (Bene, 1979) groeit op in Syrië. Zijn moeder zorgt voor de twaalf kinderen en maakt aan huis handgemaakte couture voor dames. Hoe kreeg ze dat ooit voor elkaar met zoveel kinderen die ze niet alleen kreeg maar ook moest verzorgen. Achmed Oso heeft een groot voorbeeld aan zijn moeder gehad. Alleen al 12 kinderen krijgen is een ongelooflijke taak. Naast de zorg daarvoor was ze ook nog zo handvaardig en kunstzinnig bezig voor de dames in haar omgeving die haar welwillend hun opdrachten gunden.

De appel valt niet ver van de boom want op zijn 14e heeft Oso een zomerbaan in een kledingatelier. Daar begint zijn passie voor de mode. Daar toont hij dat hij het voorbeeld van zijn moeder hem in hoge mate heeft geïnspireerd.

Lees meer

Sheila De Vries presenteert zonnige zomercouture

  AMSTERDAM - Dit weekend had Sheila De Vries haar coutureshow in eigen salon gepland. Vol optimisme en helemaal in de sfeer van haar nieuwe creaties waren haar uitnodigingen bestrooid met klaprozen, blauwe luchten en margrietjes. Maar dat kon niet zo doorgaan.

Het was ijs- en ijskoud die dag. Met een gierende wind. Het leek wel de koudste dag sinds mensenheugenis. Dat zal wel niet helemáál waar zijn maar een aantal buitenlandse klanten van de couturier hadden hun bezoek daardoor toch afgezegd. Al had daarentegen verreweg het merendeel van haar vaste klanten toch besloten zich niet door de felle ijzige wind te laten afschrikken. Zij werden direct bij binnenkomst rillend en al verwelkomd met een hartversterking die er heel goed inging.

Lees meer

Optimistische kleuren en 'n tikje retro...

  AMSTERDAM - Voor de Haute Couture Collectie zomer 2018 heeft Paul Schulten zich enerzijds laten inspireren door het minimalisme met ontwerpers als André Courrèges en Yves Saint-Laurent. Ook verdiepte hij zich nog eens in de beat en de presentatie van de excentrieke popgroep “The Sparks” , zangeres Noell en producers Giorgio Moroder en Jean-Michel Jarre.

Dat gaf Schulten the lead naar een uitgesproken kleurrijke serie dag- en avondkleding in de “seventies ”optiek. Toch waren er heel veel tegenstellingen. Te zien bij de opening van de show met een serie zeer streng ogenschijnlijk simpele mantel – en broekpakken.

Lees meer

Zomercouture Paul Schulten kleurrijk en stijlvol

  AMSTERDAM - In de aangename sfeer van het hoofdstedelijke Okurahotel opende Paul Schulten dit weekend zijn kleurrijke en flitsende coutureshow. Na een welkomstwoord aan de gasten dankte hij zowel de relaties - waaronder een belangrijke nieuwe sponsor - en zijn team van medewerkers die samen met hem de show hebben voorbereid.

Daarbij toonde hij zich ook trots en dankbaar over de aanwezigheid van een speciale gast. Namelijk mevrouw Loevenberg die al jaren een goede vriendin is. Zij is 102 jaar oud en ondanks het koude winterweer bezocht zij met haar dochter en een vriendin toch deze show.

Lees meer

Sepehr Maghsoudi presenteert De Nieuwe Man

  HOORN - Onlangs lanceerde couturier Sepehr Maghsoudi in Amsterdam zijn 17e collectie “URGE” tijdens de drukstbezochte Masters of LXRY ooit. De veel zijdige couturier uit Hoorn heeft een uitgesproken eigen visie op nieuwe trends in dames- en herenmode. Hij heeft al vele succesvolle collecties neergezet.

Ook zijn laatste show viel weer goed vooral bij de zelfbewuste jonge generatie die cool en spraakmakend door het leven wil gaan. "ik kan er niets aan doen maar ik moet mijn roeping om te creëren volgen. Het is een onweerstaanbare drang... In zijn leven als kunstenaar moet hij ook tot het uiterste gaan. "Zonder concessies geef ik mijn visie ook al kan lang niet iedereen dit appreciëren. Het wordt ook wel een 'urge' genoemd. Daarom heb ik mijn laatste collectie ook op het thema Urge gebaseerd."

Lees meer

Sepehr Maghsoudi: frisse en vrolijke collectie voor 2018

  HOORN - Sepehr Maghsoudi: “Creëren is mijn roeping. Gehoor geven aan die innerlijke stem is niet de makkelijkste weg. Maar wel een die mij steeds een stap verder brengt bij het realiseren van mijn dromen. Ik zie het als een voorrecht om de wereld met mijn creaties te mogen verrijken.”

De show werd op verrassende wijze geopend door “De Dansonderneming” in een choreografie van Nanska van de Laar. De kostuums van de dansers werden door Maghsoudi ontworpen, als onderdeel van zijn nieuwste collectie.

Lees meer

Sheila & Gideon Collections brengt Jazzy Collectie

  AMSTERDAM - In de modern ingerichte grote lobby van het klassieke Conservatoriumhotel hebben zich vele gasten verzameld voor de nieuwe grote wintershow van Sheila De Vries. Tussen de mooie planten en designbanken genieten pers en fotografen en vooral veel mooi geklede gasten met partners of vrienden van een goed glas in afwachting van de tocht met de lift naar de zaal voor de show.

Deze keer is de zaal geheel omgetoverd tot een jazzclub en met een druk op de knop sluit zich de raambedekking en verkeert het publiek op de goudkleurige stoeltjes in de hotte sfeer van een jazzclub met zogenaamde singers en een antieke microfoon op standaard. De zogenaamde zangeressen zijn dat maar even want ze veranderen op slag in mannequins die de nieuwe herfst- en wintercollectie voor 2018 op de catwalk midden door de zaal aan ons laten zien.

Lees meer

Innovatieve show Ronald Kolk in Venetiaanse sfeer

  NOORDWIJK AAN ZEE - Honderden gasten betraden de trappen van Grand Hotel Huis ter Duin tussen een dubbele rij op Venetiaanse wijze gemaskerde beauties in afwachting van de show van Ronald Kolk. Het zou een ongekend theatrale show worden in de weldadig overvloedige en exuberante sfeer van het Carnaval van Venetië.

Tegen een sprookjesachtige achtergrond van kasteeltuinen, steden en bruggen tonen supervrouwelijke modellen op een hele rustige manier de stijlvolle jurken, pakken en mantels van luxueuze stoffen in het absolute kleurenschema wat typerend is voor het nieuwe seizoen.

Lees meer

Una Vera Favola Carnevalesca bij Ronald Kolk

  NOORDWIJK AAN ZEE - Kleurrijk en haast magnetisch is de nieuwe wintershow die Ronald Kolk met zijn team in Grand Hotel Huis ter Duin op de planken zet. Hij is niet alleen een vakman op het gebied van stoffen en technieken om de couture in zijn collectie te kunnen verwerken. Daarnaast beschikt heeft over de openheid van iemand uit een familie met theaterbloed wat hem volop kansen biedt te worden geïnspireerd door andere talenten.

Zo was er een Italiaanse stagiaire die de couturier vertelde over de prachtig geklede mensen met pruiken en verfijnde oogmaskers waardoor hij een carnavalesk sprookje op de planken zette.

Lees meer

Paul Schulten geïnspireerd door seventies-celebreties

  AMSTERDAM - Keer op keer klinkt er applaus langs de catwalk in het Okurahotel waar Paul Schulten zijn Haute Couture toont, die werd geinspireerd door de celebreties uit de seventies. Dus Grace Jones met haar fascinerende uitstraling, Bianca Jagger die ondanks haar roem zo bescheiden bleef en Diana Ross met haar vele enthousiaste fans.

Net als Jerry Hall, Paul Jabara en vooral Andy Warhol. Het kleurgebruik van AndyWarhol wat hij zag tijdens de expositie in de Beurs van Berlage inspireerde hem ook ongelooflijk. Het is een ongewoon heftig kleurgebruik wat toch de harmonieuze toon niet uit het oog verliest.

Lees meer

Paul Schulten Collectie vol kleur en charme

  AMSTERDAM- In het pas weer vernieuwde Okura Hotel haasten de gasten zich naar hun geliefde restaurant want het zojuist verbouwde hotel biedt de heerlijkste culinaire verrassingen. In het langslopen kijken ze geïntrigeerd naar de ruime lobby waar een vrolijk zonnetje net niet naar binnen gluurt. Hier hebben zich BN-ers en gasten zich echter verzameld voor de lang verwachte nieuwe wintershow Nightlife van Paul Schulten.

Iedere couturier heeft zijn eigen fashionable publiek en als altijd is het beschaafd druk bij de shows van Paul Schulten die door een alerte pers en publiek worden gevolgd. De show start met een korte uitleg van de couturier die alweer voor de zesde keer zijn ready to wear - collectie presenteert naast zijn couturelijn.

Lees meer

Expositie “Light” door Sepehr Maghsoudi

  HOORN - Nadat hij in januari zijn 15e collectie in Parijs showde, gaf couture designer Sepehr Maghsoudi tijdens de Paris Couture week van juli 2017 opnieuw acte de présence. Hier toont hij een wolkachtige avondjurk met een gewaagde combinatie van geel en roze. Waar vind je zoiets? 

Op 1, 2 en 3 juli presenteerde hij zijn nieuwste collectie “Light” in een eigentijds pand, gesitueerd in de voor modeprofessionals befaamde Parijse wijk Le Marais.

Lees meer

Nawed Elias toont de Rise From The Ashes collectie

  AMSTERDAM - Het is 1993, Kabul, Afghanistan, wanneer Nawed Elias geboren is als afstammeling van trotse voorouders uit de afgelegen provincie Paktia. Tussen eindeloze bergen, droge woestijnvlakten en groene bossen overleven de Pashtun stammen. De bewoners dragen er zelfbewust hun kleurrijke en zonbleekte kleding. Ook in het dorp Zazai, waar Nawed in ons land dagelijks over droomt. Daar vandaan komt ook zijn fashionable inspiratie.

Hoe graag zou hij iets willen kunnen doen daarmee om de vreugde, hoop en trots weer terug te brengen in zijn diep gekwetste land... Het mooie Afghanistan wordt immers verscheurd door oorlogen en onderling wantrouwen. Het land wordt geteisterd door angst voor terrorisme. Veel mensen ervaren corruptie en een totaal verstoorde economie in hun persoonlijk bestaan. De opiumproductie is tot angstbarend grote hoogte gestegen. Net als de gedwongen huwelijken op veel te jonge leeftijd. Het laat modeontwerper Nawed Elias nooit los. Hoe kan dat ook?

Lees meer

Michelangelo Winklaar op grootste Fashionweek van de Balkan

  DEN HAAG - De op Curacao geboren Nederlandse modeontwerper Michelangelo Winklaar zal zijn collectie presenteren op de grootste Fashionweek van de Balkan: de Feeric Fashion Week in Roemenië.

“Mode beweegt tegenwoordig zo snel dat ik daar helemaal niet in mee wil gaan, ik zet mij af van alle commercie en omarm de visie en fun!” aldus de ontwerper. Een fantastische stelling en dat zouden wat ons betreft meer ontwerpers kunnen overwegen!  Waarom zou de prachtige collectie van dit jaar het volgend jaar afgedaan zijn? Dat is toch volkomen nonsens?  Hou de mooie creaties binnen boord en maak er nog meer bij.

Lees meer

Mode in Kleur met expositie van David Paulus

  David Paulus werkt vrijwel altijd met stralende heldere kleuren. Een typerend deel van zijn soms theatrale creaties eerder getoond in verschillende van zijn sprookjesachtige couturecollecties wordt momenteel geëxposeerd bij Rozet Arnhem.

"Met mijn uitbundige kleurentaal toon ik mijn liefde voor de kunst van de mode. Net als andere bevlogen modemakers van mijn generatie presenteer ik mijn modecollecties niet in de eerste plaats in de bekende en klassieke vorm van een show op de catwalk. Het is meer een vorm van theater."

Lees meer

Ronald Kolk met Flowers meet Dutch Design

  2017 is het jaar van 100 jaar De Stijl. Ook in Keukenhof vier je dit feestje mee, onder het thema 'Dutch Design'. Ronald Kolk vergrootte de feestvreugde met een prachtige en bijpassende expositie van tere witte bruidsmode en avondjurken.

Tijdens een gezamenlijke party met de Keukenhof onder de titel Flowers meet Dutch Design genoten talloze vriendinnen en vrienden van de hoofdstedelijke couturier van een ongekend mooie bloemenpracht.

Lees meer