Columns

Phia Baruch: Samen situaties doornemen - deel 1 -

hyacinthen19Als ik uit De Bank naar buiten stap, loop ik toevallig een bekende Spaanse wedstrijdzwemster tegen het lijf, die ik jaren geleden heb geïnterviewd. "Herinner je je nog ons gesprek in Barcelona?" zegt ze in vlekkeloos Nederlands. "Ik zag je net De Bank verlaten en moest hier ook zijn. Dus ben ik je achterna gelopen." Terwijl de serveerster mijn bestelling voor me neerzet, neemt ze plaats op een stoeltje naast me, haar ogen gericht op een hoog glas warme chocolademelk met een wolkje slagroom.

Ik bewonder nog steeds haar slanke gestalte, een echo van mijn sportidool van weleer. Johanna is een sporticoon van bijna drie generaties terug en nog steeds beroemd in haar land. Ik weet dat ze haar verdiende geld slim heeft geïnvesteerd in onroerend goed, met huizen in Spanje en in verschillende andere landen. Maar wat doet zo'n beroemde en welgestelde vrouw, die zich normaalgesproken per privévliegtuig verplaatst, hier in dit bescheiden café in Amsterdam?

Lees meer

Leven van Israëlische soldaat werd gered door het boek Psalmen

  WORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 30 november 2023 - JERUZALEM – Het leven van een Israëlische soldaat werd blijkbaar gered door een boek met Psalmen in zijn zak.

Op beelden verkregen door Worthy News&Nieuwspartner De Couturekrant was te zien dat een kogel het boek binnendrong in plaats van zijn lichaam.

Lees meer

Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  SCHOTLAND - House of Tartan Ltd leidt een poging om een erfgoedambacht te redden dat met uitsterven bedreigd is na de sluiting van de laatste traditionele motorkapfabriek in Schotland.

De motorkappenfabriek van Robert Mackie nam eind 2022 de moeilijke beslissing om de productie op de locatie in Stewarton stop te zetten. Mackies-motorkappen, opgericht in 1845, zijn favoriet bij militaire regimenten en pipe bands.

Lees meer

Phia Baruch: Het is bijna onvoorstelbaar

  De sfeer op de redactie is enigszins bedrukt, maar bijna iedereen lijkt onder de gebeurtenissen van de oorlogen te lijden. En het is bovendien ook onbehaaglijk koud buiten en eveneens in onze ruimte. "Vroeger was er ook heel wat gedoe. Toen had je ook die strijd tussen mensen van verschillende geloofsrichtingen," zeg ik. "Daar háálden ze van alles bij. Mijn partner Ben Heytze was  tekenaar en maakte ook cartoons. Ik herinner me nog goed dat er een behoorlijke rel ontstond over zijn tekening van een pastoor die zijn huishoudster 'over de drempel' droeg voor het krantje van een groep Humanistische Jongeren. Die werd toen door de journalist Henri Polak in Het Parool opgenomen.

Eén van onze redacteuren knikt. Hij herinnert zich nog goed dat er veel ophef was tussen mensen met verschillende geloven, hoewel hij toch een paar generaties jonger is. " Toestanden maakten ze er vroeger hier ook over. Moderne mensen halen daar nu hun schouders over op," zegt hij gelaten. "Maar in andere landen speelt het nu nog met de vreselijkste gevolgen."

Lees meer

Daar waar de tijd niet bestaat

  Zij zijn dáár aangekomen waar de tijd niet bestaat. En wij kunnen hun niet bereiken meer...

 
Aan allen die zo smartelijk worden gemist...

Lees meer