Columns

Een heer uit Zuid op blote voeten

  "Ben je dat echt?..." Onverwacht ontmoetten wij elkaar in de Coronazomer. "Helemaal live... Na duizend jaar komen we elkaar tegen! Ook nog tijdens zulk mooi zonnig weer." 

Marguerite strijkt naast mij neer op een hoekig terras in Amsterdam Zuid. En in sneltreinvaart nemen we ons leven gedurende de laatst verstreken tijden door. Zij heeft veel te vertellen en is tussendoor aktief op haar mobiel. Haar verfijnde gelaatstrekken en superslanke gestalte worden bekroond door een wilde bos krullen die grotendeels paars getint zijn en soms in groen overlopen. Ik noem haar altijd zeemeermin.

Lees meer

Pied De Poodle heeft dit standbeeld verdiend

Pied De Poodle heeft dit standbereld verdiend. Modeontwerper Don is art-director van een nieuw mega-project het plaatsen van een standbeeld voor Pied De Poodle. Samen met zijn mannequins eveneens zijn vriendinnen bestudeert hij de plek.

"Deze koningspoedel heeft zijn strepen verdiend,"zegt Don vol trots. "Het is alleen de vraag of dit grasperkje de juiste plek is om het beeld neer te zetten. Kunnen we hier genoeg gasten ontvangen voor de feestelijke opening straks? Ik verwacht een hoog percentage hondeliefhebbers met hele grote namen."

Lees meer

Stripfiguren mogen het zeggen...

Stripfiguur Don -de kleine modeontwerper- doorkruiste al jaren geleden de kolommen van de Couturekrant met zijn modeavonturen. Door een langdurige samenwerking met bedenkster Leonore en illustrator Ivor Ray duikt hij af en toe weer eens op met zijn indrukmakende stijl en kleurrijke fantasie. Zoals u weet blijven stripfiguren altijd hun eigenwijzige eigen ik

Don kon zich ook deze keer niet buiten één van de grote discussies van onze tijd houden en nam de controle over de pen van de tekenaar over die ons het volgende daarover meldde...

Lees meer

Digitale raadsvergadering een drama

  AMSTELVEEN - Dat de opmerking ‘Heel Amstelveen luistert mee’ van raadslid Michel Becker, gedaan tijdens de digitale raadsvergadering van vorige week, voornamelijk op optimisme was gestoeld en geenszins op realiteit, blijkt nu ook uit de column van bbA-secretaris Frits Suèr. Hij trachtte via RTVA mee te luisteren, hoewel hij dat ook rechtstreeks had kunnen doen via de internetverbinding van het raadhuis.

Waarom dat dubbelop moet, is niemand duidelijk. Het kan niet om de kwaliteit ban beeld en geluid gaan, want die is abominabel, weet inmiddels ook de in een ver verleden als tv-sportverslaggever werkzame Suèr. Die schrijft in zijn column op de website van Burgerbelangen Amstelveen (bbA) dat hij door de coronamaatregelen was gedwongen nu de vergadering van de gemeenteraad alleen digitaal te kunnen volgen. Dat werd een grote teleurstelling, die alleen de daartoe gedwongen pers tot het einde toe moest ervaren. Iedere andere inwoner had toen, volgens Suèr, al afgehaakt. “Ik weet wel dat het voor deze ene keer niet anders kon, maar toch zeg ik: Gemeenteraad, doe dat nooit meer.”

Lees meer

Groen inleveren om groen te doen

  AMSTELVEEN - Hoe gek moet je zijn om wetenschapper te worden? Sorry hoor, medici en andere serieus met hun vak bezig zijnde lieden, zeg maar professoren die, bijvoorbeeld in de zorg, hebben doorgeleerd. Maar ik begin zo langzamerhand wel te geloven dat wetenschap en gezond verstand weinig met elkaar hebben te maken. Dat geldt trouwens ook voor de politiek, waar echte slimheid vlucht voor ideologie van de partij. In Amstelveen lijkt men geen biomassacentrale te wensen, maar van een politieke stellingname tegen de in achtertuin Diemen verrijzende centrale van Vattenvall is geen sprake. Het blijft bij: Het is nu eenmaal een landelijke zaak. De politiek loopt niet met andere gemeenten te hoop om de geld en bossen verslindende krankzinnigheid te stoppen.

Terwijl sommige raadsleden vinden dat de lokale fracties bij hun partijgenoten moeten aandringen op het afzien van huurverhoging en men namens de gemeente ook voor onder meer de bijdrage van oorspronkelijk honderd miljoen aan de A9-tunnel voor contract openbreking naar Den Haag toog, blijft het rond de biomassa angstig stil.

Lees meer

Onze man in Barcelona: het generatieverschil

  BARCELONA - "We gaan nu naar de volgende fase van de lock down in Barcelona. We zijn hier van de nulfase af naar 0.5 en eindelijk in fase 1 terecht gekomen...." Wat een idiote getallenreeks. Je kan toch veel makkelijker van fase i naar 2 en dan naar 3 doorgaan?
"Misschien heb je gelijk maar er zijn hier geen absoluut vastgestelde maatstaven en schema's voor. Het gaat om een lock down en niet om een huidcrême met een bepaalde zonnefactor. Zoiets van 10, 15 en dan verder door naar 50. Als alles goed gaat mogen we volgende week pas met Pinkster naar het strand waar we ons weer tegen de zon mogen beschermen met de beste factor..."

Van die keuze voor de zonnebrandcrême met de factor met het beste getal om jouw huid te beschermen kom ik op het overal bekend maken van iemands juiste leeftijd. Ik heb het dan over mensen boven de 25. Stel je voor dat je er uit ziet als een vrouw van 40 + maar je bént 60. Geen vrouw die dat graag vertelt...
"Veel mannen laten dat juiste leeftijdgetal ook niet altijd graag óver tafel gaan.' Hoewel er ook soms mensen zijn die zich heel goed verzorgen en trots zijn op hun presentatie "

Lees meer

Corona begrijpen ... Vraag het een hond

  Als couturier dreig je totaal in de war te raken. Zal mijn bedrijf het redden? Niemand wéét het. Ik zit in quarantaine en kan mijn passie niet kwijt. En ik hoef niet bij dit pinnige model om raad of steun te vragen.

We zitten in een crisis en het is vreselijk om te moeten werken op ander halve meter afstand. Wanneer mag ik mijn geweldige inspiratie weer eens zorgeloos op een grote show tonen? Deze CovidOutfit zou historisch moeten zijn. Wanneer eindigt dit?

Lees meer

Van der Klein over variaties in Helden

"Het verraste me wel toen de Paus zijn Paastoespraak hield in die grote lege St. Pieter. Je zag goed wat een prachtige grote kerk het is. Die renaissance-barokke bouwstijl en de vloer van zulke mooie gekleurde tegels zie je normaal nooit omdat er duizenden bezoekers overheen lopen."
Ik was meer onder de indruk van die Nederlandse bloemkweker die altijd de bloemen mag doneren maar nu buiten spel staat.

  "Weet jij overigens Baruch dat ik heel officieel nog ergens als Rooms Katholiek sta ingeschreven?"
Nee. Je onthult nu aan mij wel een heel persoonlijk geheim. Voor mij geldt deze mysterieuze achtergrond uiteraard niet Van der Klein.

"Ha! En moet ik mij nu soms Don Camillo wanen.... Die leuke Roomse priester uit die oude film in dat zwaar communistische dorpje? "

Lees meer

Ik kwam in een filmverhaal terecht...

  Mijn dakloze vriend kwam ik tegen op zijn gebruikelijke plek. Zijn gezicht stond op deze zonnige dag op onweer en hij tuurde in de verte. Ik zei: ”Wat scheelt eraan makker?" Ha, vriend! Je weet nog de vorige keer dat ik vertelde over Oleg?" "Ja, die rijke Rus op de Veluwe, heb je hem op zijn vaste lijn kunnen bereiken?" Dat bleek niet het geval. ” Het nummer dat ik had werkte niet. Zijn telefoon ging niet over en gaf in plaats daarvan een niet bestaand toontje. " Merkwaardig"," dacht ik. En ik zei: “Oh - oh... Dat is niet fraai."

Maar wat zou ik kunnen doen? Hem meenemen naar dat adres toe, de politie bellen? Of een privé detective inhuren! Bestaan die mensen echt eigenlijk of alleen in boeken? Ik besloot zelf mee te gaan met mijn dakloze vriend. Zijn gezicht klaarde meteen op toen ik dit aan hem voorstelde. "Puur The - A-Team - style?"vroeg hij. "Love it when a plan comes together,” voegde hij daaraan toe. (Voor wie die beroemde tv- serie uit de vorige eeuw niet gezien heeft: dit was een running gag van Hannibal de leider van een groep Vietnamveteranen). We gingen er met de auto op af.

Lees meer

Naar de Panic room 

  Zojuist weer wat mooi 12” vinyl aangekocht: George Michael met Careless Whisper! Ik  heb al een paar liefhebbers gevonden in Australië. Dus snel online gezet, zodat de veiling kan beginnen.

Toen ik naar de supermarkt wilde zag ik mijn buurman weer eens één van zijn langlopende projecten net voor mijn deur zetten: een Volvo 480 met schade rondom en nogal veel roest. Ik vroeg mij af hoelang dit gevaarte nu weer mijn uitzicht zou belemmeren. Sluipend probeerde ik langs hem weg te komen om een vervelende discussie te ontlopen. Helaas zag hij mij: ”Heb je al een behoorlijke baan of verdien je je geld nog steeds met platen? Je vader zou zich rot schamen!”

Lees meer

De Vraag van Vandaag:

  Wat is erger het Media Virus of het angstwekkende Corona Virus? De zon komt nog op, de aarde draait door. Gisteren zag ik een flintertje maan. In een TV uitzending zag ik naar adem snakkende deskundigen in een felle concurrentie strijd gewikkeld over het virus en wat zij daarover wél en anderen niet weten.

Natuurlijk riep mijn verwaande buurman over de schutting, op 'veilige' afstand, dat het laatste corona virus al tijdens de incubatietijd heel besmettelijk is. En dat gebeurt dan al wel wanneer je nog geen verschijnselen hebt. Hij bekeek mij argwanend en vroeg: ”Waar ben je trouwens op vakantie geweest?” “Mooi weertje“: zei ik en liep mijn huis in. Achter mijn rug hoorde ik hem iets sputteren: “Je schat de ernst van de situatie niet op juiste waarde! Volg de media eens wat beter in plaats van de situatie ontkennen. Het is verschrikkelijk begrijp je dat niet? Je moet ook echt niet naar de sportschool te gaan!”

Lees meer

Welbedoelde fout

Van de week reed ik langs een plek precies, zoals de weken ervoor. Echter er miste iets, het totaalplaatje was veranderd met de herinnering in mijn hersenen. Bomen... hier zouden bomen staan. Nu restte een leegte in de natuur, slechts wat stompen bleven achter. "

Wat is hier aan de hand? vraagt ook de boer. " De boer denkt :"Laat de natuur toch de natuur... Kap bijvoorbeeld eens met dat houtkappen.” Nu komt Stadsneus met zijn bekende riedeltje. "De wetenschap is het er over eens dat bomenkap goed voor het milieu is."

Lees meer

Van der Klein: Het staat me niet aan

  "Eeuwen geleden waren mensen ongetwijfeld gezonder dan nu. Ze waren sterker en hadden een veel betere afweer dan nu."
Daar ben ik nog niet zo zeker van Van der Klein. Ze hadden vast heel vaak kiespijn want er waren toen nog geen tandartsen bijvoorbeeld.

"Ik had het over héél lang geleden Baruch. Jij bent al weer bij de chirurgijnen maar die kwamen pas in de 13de eeuw op de proppen. Ongeveer in de tijd van de middeleeuwen."
Wij denken kennelijk veel te heilig over de middeleeuwen. Wij associëren die tijd met kerktorens, kathedralen, ridders en klassieke schilderijen. Wie denkt er nu daarbij aan chirurgijnen?

Lees meer

Corona hysterie mag van ons stoppen

  Natúúrlijk wens je niemand een longontsteking toe. En zeker geen super-gezellige cruise, die totaal onverwacht uitmondt in een gijzeling, waarbij de gasten snakkend naar adem onvrijwillig in een te kleine hut opgesloten worden.

Hoewel mijn dakloze vriend mij gisteren nog verzekerde onvrijwillige gijzeling totaal geen straf te vinden, als het maar een opsluiting op zo'n groot cruiseschip zou mogen zijn. "Meneer... iedereen zou daar recht op moeten hebben, lekker smullen en smikkelen en eindelijk volop tijd voor bezinning. Maar die rechtse mensen zullen dat vast wel weer tegenhouden..."

Lees meer

Stefan J. Bos: "Dit vluchtelingenkamp tart elke beschrijving..."

  Het is heftig om te moeten horen wat bepaalde vluchtelingen tijdens hun reis naar velige gebieden moeten doorstaan. De journalist Stefan J. Bos van BosNewsLife vertelt ons vanuit Boedapest over de duizenden vluchtelingen die in een mens-onterende toestand in een kamp in Bosnië zijn opgesloten. 

"Ik heb net bij Vaticannews een artikel ingesproken wat vertelt hoe ernstig de situatie in Bosnië voor vluchtelingen escaleert. De politie in Bosnië-Herzegovina heeft tientallen migranten van de trein gehaald om te voorkomen dat ze een noordwestelijke regio van de Balkannatie bereiken, waar een overbevolkt vluchtelingenkamp voor de tweede opeenvolgende dag zonder watervoorziening zit"

Wij hebben in Nederland van het Rode Kruis ook gehoord dat de bewoners van het kamp geen toegang tot stromend water hebben, tot elektriciteit en sanitaire voorzieningen. Het Rode Kruis is daar de enige hulporganisatie met 5 vrijwilligers... Klopt dat?"

"Absoluut. Het is nog erger dan je denkt. De mensen leven daar in tachtig beschimmelde en lekkende tenten. Op sommige dagen worden die gedeeld door meer dan tweeduizend personen, terwijl er plek is voor slechts zevenhonderd. De Bosnische politie en lokale veiligheidstroepen hebben ook migranten uit treinen gehaald en opgesloten. Daarna naar het nabijgelegen beruchte Vucjak-kamp gebracht want ze mochten vooral niet in de Bosnische stad Bihac blijven."

Lees meer

Van der Klein over de Grootste Bruggenbouwer

  "Ben terug uit Rome en vindt bij aankomst hier Nederland heel even een erg vlak en jong land in vergelijking met wat ik daar aantrof Baruch." Je moest zeker even overschakelen van een stad vol met al die kerken en beelden naar de efficiency van Nederland vol wijde vlaktes en keurige steden met rechte straten.

"Het heeft allebei een bepaalde charme maar in Amsterdam moet je persé op de Westertoren klimmen of de Rembrandt toren of wat dan ook voor een mooi uitzicht. Daar kun je spontaan opeens vanuit het midden van de stad een prachtig ruim panorama tegenkomen van de omgeving rondom de stad." Maar over efficiency gesproken: Rome is inderdaad heel oud maar Nederland is toch veel ouder?

Lees meer

Johan Th. Bos over Liberaal Turks Fruit

  AMSTELVEEN- 2019 - Natuurlijk is de VVD primair een ondernemerspartij, net als haar bijwagen in Amstelveen, D66. Maar soms gaat een politieke partij in het prijzen van één door anderen omstreden ondernemer naar mijn smaak wat te ver. Dat was het geval toen de Turkse onderneemster Ayse Akyüz, die een fruitwinkel heeft op de onderste verdieping van een flatgebouw aan Bankrashof, in de bloemen werd gezet door raadsleden Paul Feenstra (VVD) en Tawros Aslanjan (D66), waarbij de laatste zei ‘trots’ op dergelijke ondernemers te zijn.

Zij was in conflict gekomen met andere ondernemers en de boven haar nering wonende flatbewoners en hun Vereniging van Eigenaren, die overigens geenszins door de bloemenaanbieders werden gesproken.

Lees meer

Van der Klein: "It is all in the game..."

  "Iemand van nog geen 20 die voor 70 millioen wordt weggekocht... Het gebeurt pas de laatste 3 jaar dat er zulke exclusieve bedragen worden neergeteld voor een voetbaltalent." Gebeurt dat alleen in ons land? Wordt er alleen in ons land zoveel voor een topvoetballer betaald?

"Het gebeurt internationaal Baruch. Het is een ontwikkeling van de laatste jaren. Nog 4 jaar geleden ging het bijvoorbeeld om 20 millioen. Nu gaaan er bedragen van 70 millioen over tafel..." Kennelijk is de status van een land wat met voetbal aan de top staat opeens zoveel meer geld waard geworden. Of verzinnen ze die hoge bedragen maar en gaat het in werkelijkheid om veel minder?

"Het zijn geen blufbetalingen; het is allemaal waar. Men jaagt elkaar op De voetbalclub is echt alles. Heel belangrijk. En daar wil iedereen bij horen." Het lijkt wel een modeverschijnsel. Iedereen wil dolgraag dat kostbare horloge dragen. Met die diamanten wijzerplaat...

Lees meer

Er wordt nogal wat afgeluisterd!

  Ook Amazon doet het. Via Alexia want meeluisteren naar gesprekken die zijn opgenomen via spraakassistenten die Vlamingen en Nederlanders voeren met hun slimme Google-assistent wordt als geluidsfragment elders beluisterd. Dat komt allemaal door die slimme luidsprekers die in miljoenen huishoudens overal ter wereld vol microfoons zijn opgesteld. Formeel worden de conversaties pas geactiveerd na een duidelijk commando zoals OK Google, maar in principe luisteren microfoons altijd mee.

Een Belg die voor Google meeluisterde om het functioneren van de spraakassistent te verbeteren heeft aan de VRT duizend audiofragmenten doorgesluist. Google liet hem meeluisteren omdat de microfoons sommige woorden soms niet herkennen. Misschien kon die meneer het werk na wel duizend gesprekken over ditjes en datjes niet meer aan. Wat zal hij zich verveeld hebben alhoewel er ook huishoudelijke scenes door hem werden beluisterd maar zeg nu zelf: dat is minstens even boring omdat het gemiddeld allemaal ook zo op elkaar lijkt.

Lees meer

Johan Th. Bos: In plaats daarvan greep jaloezie om zich heen...

  Op een radiozender hoorde ik mijn zoon, journalist in Boedapest en reagerend op de melding dat premier Órbán van Hongarije een 'wake up call' uit Brussel kreeg, zeggen: 'Ik denk niet dat hij er wakker van wordt.'

De EU is volgens hem een blaffende hond, die nooit bijt. Ik dacht er aan toen VBN-lobbyist Eveline Herben meldde zich kandidaat te stellen voor het CDA bij het Europees Parlement. 'Ik hoop daar de sierteelt te vertegenwoordigen", zei ze in Grow. Volgens mij doet zij een stap terug.

Lees meer

Onderhand in slaapstad Amstelveen... meer over transparantie

  Dat politieke transparantie, een ten onrechte veel door lokale politici gebruikt woord, omdat het zoiets als openheid betekent, in Amstelveen nauwelijks bestaat heb ik wel vaker gezegd. Maar ik begrijp nog steeds niet waarom politici en ambtenaren (die ronduit de pest hebben aan het gluren over hun schouders van mensen en media) denken dat de radicale transparantie, waarop ooit burgemeester Bas Eenhoorn bij raadsleden aandrong, bestaat uit het melden van geheimpjes.

Zij zijn kennelijk niet wijzer. Voorheen was er sinds enkele jaren totaal geen openheid. Na een jarenlange strijd verschijnt er nu (zoals vroeger op papier) een digitale agenda van B&W, maar die is verdeeld in een publiek gedeelte en een veel groter ‘niet publiek’ deel.

Lees meer

'Ik denk niet dat hij er wakker van wordt...'

  Op een radiozender hoorde ik mijn zoon, journalist in Boedapest en reagerend op de melding dat premier Órbán van Hongarije een 'wake up call' uit Brussel kreeg, zeggen: 'Ik denk niet dat hij er wakker van wordt.'

De EU is volgens hem een blaffende hond, die nooit bijt. Ik dacht er aan toen VBN-lobbyist Eveline Herben meldde zich kandidaat te stellen voor het CDA bij het Europees Parlement. 'Ik hoop daar de sierteelt te vertegenwoordigen", zei ze in Grow. Volgens mij doet zij een stap terug.

Lees meer

Van der Klein: In de 4de feministische golf

  "Dat Moeder-de-Vrouw thema heeft wel een beetje een ganzenbord-luchtje..." Ik dacht meer aan gehaktballen en getimmer met vorken op tafels. Maar ik noem mij ook min of meer vegetariër...

"Dat is toch veel te modieus Baruch. De laatst bekende feministische golf gaat helemaal terug naar de basis..." Een fundamenteel neo-feminisme bedoelt u?

"Femina betekent heel gewoon vrouw. Maar vraag ik me af: wordt er wel rekening gehouden met mensen die zich niet 100% vrouw of 100% man voelen?" Dat lijken mij zeer evenwichtige mensen. Het ligt er maar aan hoe je het bekijkt. Ik wil niemand het recht ontzeggen zich te profileren zoals zij of hij dat zelf wil.

"Dat is een heel politiek correcte reactie."Kan wel zijn maar ik probeer Niet in vakjes en hekjes te denken.

Lees meer

Van der Klein: Ajax on top...

  "Mischien ben ik wel erg laat opgestaan vandaag. Ik denki dat ik nog een halve kater heb..." Je KAN toch geen kater hebben na gisteravond. Jullie gilden en brulden het dak van het huis.

"We belden je vanuit een heel klein cafeetje hoor. We MOESTEN jou eenvoudig bellen." Huh? Om kwart voor 12 's nachts? En alleen omdat Ajax toevallig wat beter voetbalt dan Real Madrid?

Lees meer

Van der Klein: Láát je niet meeslepen...

  "Láát je niet zo meeslepen Baruch. Je houdt een heel verhaal over een onderdeel van een programma van een popi-jopi-partij die zou gezegd hebben: Koop niet bij Joden." Precies. Mag ik even verontwaardigd zijn? Aan zulke mensen heb ik tijdens de 2de Wereldoorlog het verlies van huis en haard te danken. En nog veel méér...

"Je mag dat zeggen natuurlijk. En toch ... De geschiedenis geeft ons steeds weer waardevolle lessen. Onder méér: hoe gevaarlijk het is om te framen. Dat gebeurt nog steeds en juist daarvoor moet je zo op je hoede blijven. Dat doen bepaalde groepen die proberen mensen tegen elkaar op te stoken. Daar moet je ontzettend voor oppassen Baruch..."Oppassen?! Oppassen... Het gaat hier niet om een t.v.-serie met vriendelijke grootouders...

"Zeker niet. Het was wel een leuke serie trouwens. Tien jaar terug .... ? Maar framen en nepnieuws nemen naïeve mensen in de tang. Zodra mensen in allerlei ongure verhalen gaan geloven komt er iets op gang wat je moeilijk terug kunt draaien..." O... Wat heeft dat in vredesnaam te maken met die nare haat tegen joden? Waarom zijn vrouwen, joden en homoseksuelen altijd zo'n makkelijk doelwit?

Lees meer

Van der Klein in Rembrandt-mood

  "Het heeft een bijzondere betekenis dat wij nu door het Rembrandtpark dwalen. Hier vlakbij heb je ook de Nachtwachtlaan. Respect voor de Kunst met een hoofdletter... " Je gaat wel wat ver in je educatieve mood. Meestal laat je je niet zo meeslepen... Hoe komt dat?

"Ik dacht heel sterk aan het behang wat ik vroeger in mijn kamer had..." Bedoel je dat dát niet om áán te zien was?

"Het gaat er om dat ik de complete nachtwacht op de muur in die kamer had. Ik heb er laatst nog een oude foto van gezien maar je mag hem niet hebben. ik zei: niet hebben..." Okay. Dubbele ontkenning betekent een bevestiging. De foto bestaat maar reageer je niet ietwat te educatief en nostalgisch op dat Rembrandtgedoe?

Lees meer

Guus: de millenniumhond

  Op weg naar de supermarkt komen we deze schapendoes met zijn bazin, een knappe slanke brunette, tegen. "Dit is onze hond Guus," reageert ze welwilllend op onze vragen. "Een schapendoes... Wij wilden graag een hond die past in een gezin van 5 mensen en 2 katten."

U zult dan wel een heel groot huis hebben .... " Gaat wel hoor. We hebben 3 dochters en die zijn allemaal even gek op Guus. Iedereen wil Guus altijd knuffelen. " We hadden het kunnen weten: Lois is niet alleen leuk om te zien maar draait er ook haar hand niet voor om met 5 mensen en 3 dieren haar leven en huis te delen. Wat zou dat voor impact hebben op de hond?

Lees meer

Van der Klein over sneeuwdepressie

  "Volgens mij bestaan er wél speciale sneeuwdepressies."
Waar haal je dat toch weer vandaan Van der Klein?

"Het is met dit kwakkelsneeuwweer net alsof je de volgende dagen en weken gedwongen wordt een winterslaap te houden."
Je bent toch geen hamster of ijsbeer of zoiets?

"IJsberen zijn anders prima gewend aan de winter. Die hebben juist ijs en sneeuw nodig. Jij bent in de war met vleermuizen en egels Phia Baruch. Beren  hebben ook een winterslaap en dan zakt de temperatuur wel iets in de winter maar net genoeg om ze wanneer dat nodig is snel wakker te maken."
"Mensen moeten sowieso minstens een uur per dag bewegen. Je gaat me niet wijs maken dat jij echt een winterslaap wilde houden. Te saai...

Lees meer

Bij een faillissement denken in oplossingen

  Ondernemers hebben een sterke drive om van hun zaken een succes te maken. Als dat tegenvalt of heel moeilijk wordt hebben ze daar persoonlijk heel veel last van. Met de grootst mogelijke tegenzin komt men daarvoor uit. Liever probeert men het te verbergen.

Dat is in ons land anders dan in Amerika waar men vindt dat failliet gaan er bij hoort wil je echt iets bereiken. In ons land dragen veel mensen met moeite het verlies dat vaak is ontstaan door omstandigheden die je niet in eigen hand had. Dit had je zeker nooit bedoeld. Maar na het proces dat je dit verlies onder ogen moest zien kun je wel bepalen op welke manier je er mee om wilt gaan.

Lees meer

Dromen over kappers, haar en pruiken...

  Wat betekenen onze dromen die 's morgens bij het wakker worden nog een beetje rond ons zweven en soms een diepere indruk achterlaten? Er zijn eeuwenlang betekenissen aan bepaalde dromen in algemene zin verbonden maar dromen blijven natuurlijk iets heel persoonlijks en staan vaak in verband met de eigen omstandigheden en ervaringen. Toch willen we u verrassen met wat de auoriteiten uit de droomboekenwereld zoal zeggen over droomthemas's die in verband staan met het uiterlijk. 

Tenslotte hebben wij na het 20 jaar bestaan van De Couturekrant vast veel bezoekers die graag ook overdag af en toe een beetje weg dromen. Couture zelf geeft daar namelijk alle aanleiding toe.

Lees meer

Wat denkt u van deze Nieuwe Woorden uit 2018

  Deze nieuwe woorden uit 2018 zijn opgespoord door de redactie van Van Dale. Er is ruim 28.000 keer gestemd op de kandidaten voor de verkiezing van het Woord van het Jaar 2018. Ton den Boon, Nederlands hoofdredacteur van Van Dale, maakte het officiële Van Dale Woord van het Jaar 2018 bekend. De top drie van 2018: 1 - Blokkeerfries: kreeg 55,4% van de stemmen: Iemand die met een wegblokkade anderen verhindert tegen de ouderwetse Zwarte Piet te demonstreren. Door sommigen beschouwd als verdediger daarvan.

Wat wij denken? Een Fries kan zoveel andere betekenissen hebben. Het kan een rand zijn boven de ingang van een gebouw of een baan in een lap stof of toneeldécor. In ieder geval houdt het je tegen om de coulissen in te vluchten. 2- Yogasnuiver: iemand die gewoonlijk gezond en bewust leeft, maar zich nu en dan, bv. in het uitgaansleven, te buiten gaat aan partydrugs en cocaïne. Kreeg 7,7% van de stemmen. Okay. Wie zijn wij om anderen onze keuzes op te leggen?

Lees meer

Albert Heijn gaat los met digitale schermen

  Het wordt steeds sfeerlozer in onze indrukwekkende winkelpaleizen. Door de zogenaamde innovatieve technologische omzetversnellers zijn mensen meer en meer gereduceerd tot pure consumenten. Albert Heijn bouwt bijvoorbeeld een digitaal schermennetwerk waar de supermarkt zelf maar ook derde partijen hun boodschappen aan shoppers kunnen tonen.

Deze keten laat op dit moment schermen installleren installeren als onderdeel van de grote vernieuwings die hier staat te gebeuren. Eind maart volgend jaar hangen er ongeveer achthonderd schermen in ruim driehonderd winkels. “Het gaat een vast component worden in onze nieuwe winkels”, aldus AH.

Lees meer

Vreemde vogels bezoeken andere landen

  Mag ik u éven wat vragen? Zit hier vlees in of niet? Ja hoor. Vraagt u maar. Daar zijn we in deze supermarkt toch voor. Op het etiketje aan de achterkant staat of er vlees in deze pasta zit. Daar kunt u alles vinden.

Goed hoor. Maar het zijn zulke kleine lettertjes en ik heb mijn bril niet bij me. En dat is een hele lijst met ingrediënten... Nee mevrouw. Er zit géén vlees in. Eet u geen vlees?

Zo weinig mogelijk in ieder geval... Okay. Misschien kunt u dan iets uit deze heel uitgebreide vega-sortering kiezen? Er liggen allerlei mogelijkheden die in een handomdraai klaar worden gemaakt.

Lees meer

De week van de Eenzaamheid

  In een nachtprogramma van de EO werd de week van de Eenzaamheid besproken. Er kwamen diverse deskundigen aan het woord want eenzaamheid is een veel voorkomende en moeilijke situatie in onze wereld. Niet alleen bij ouderen zoals het vaak maar al te graag wordt omschreven. Er zijn mensen die daar al veel over hebben nagedacht. Zo werd er gesproken over een ontwerpster die op een moment ontdekte dat ze al 10 jaar heel eenzaam was maar dat nooit had durven laten merken aan anderen omdat het dan zo'n molensteenprobleem om haar nek werd. Niemand wil graag op die manier bekend staan.

Zij bedacht toen een andere visie op eenzaamheid waardoor deze emotionele situatie normaler wordt gevonden en niet persé aangeeft dat eenzame mensen te kort schieten jegens anderen of ongelukkige rare wezens zouden moeten zijn.

Lees meer

Van der Klein gaat in vredesnaam op vintage

  "Je hébt een mobieltje en je hébt het niet. Nee... Dat kan toch niet Baruch. Ik probeer je op een vetcoole modern-literaire wijze te verklaren dat je soms wel een mobieltje bezit maar dat het feitelijk niet meetelt want zo'n mobiel is al weer uit." Hmm... Is dat literair? Of meer een staaltje van iets te vroegtijdige waarheidsvinding van jou.... want ik zie dagelijks nog types die er als een bezetene mee bezig zijn. Soms houden ze volgens eigen zeggen nog méér van die mobiel dan van hun geliefde...

"Dat is ook waar. Waarom niet? Toch houden onze invloedrijke en bijdehandte hipsters en de very smart serious boys - met lang haar en knotje op de kruin- de mobiel al lang weer voor gezien. Zij kijken alweer enigszins meewarig naar de vintage-gebruikers die digi-bekeken al achter lopen." ...O hemel... Dat geldt zeker voor mij. Wat loop ik dan achter. De mobiel zit wat mij betreft zelfs nog propvol onontdekte geheimen... Ik vraag ook steeds mensen om raad. Wat willen ze dan nu weer nog nieuwer invoeren?

Lees meer

Vintage Uit de Kast laten komen

  Het is 2018 en de herfst probeert zich al een plek te verwerven door stormachtig losse takken van grote bomen uit andere tuinen in mijn groene domein te smijten. Alsof dat gestraft moet worden voor een tweede bloei van witte en roze rozenstruiken. Ze ruiken heerlijk "die dotten van bloemen" en ik maak er snel een selfie voordat de meneer van de gevelkachels iets vernieuwends voor de meterkast en met die gevelkachel in mijn tuinhuis zal uitspoken. Er worden daardoor veel tamelijk overbodig bewaarde dozen en mappen doorgekeken en opgeruimd. Daar kom ik dan plotseling in mijn vintage-zône en ik vind van alles uit ... 1958.

Die na-oorlogse tijd waarin ik met andere jongeren de tijdgeest deelde. Misschien mag ik met u teruggaan naar kleine en grote emoties die ons toen bezig hielden. Het is mij meermalen gevraagd hier iets over te vertellen maar we leven nu in zo"n boeiende tijd dat ik daar totaal niet aan toe kwam.

Lees meer

Van der Klein: Wij zullen handhaven... of niet

  "Kunt u niet nadénken!...,' riep ik keihard. Hij reed dwars over het trottoir -tegen de rijrichting in- bijna tegen mij op." Wat deed jij toen Van der Klein?

"Ik was bijna vanaf een paar stoeptegels van ongeveer anderhalve meter breed aan het oversteken. Met twee zware overvolle tassen weekend-boodschappen..." Je kon je dus bijna niet verdedigen.

"De fietser was een bejaarde man die me woedend aankeek en notabene toebeet dat ik mijn mond moest houden. Maar ik zette dreigend mijn tas neer en zei iets van: Hou zelf je maffe kop of zo." Van der Klein... Hij had wel af kunnen stappen... Misschien wilde hij vechten...

Lees meer

Van der Klein: Ik game me gek

  "Gamen?... Natuurlijk. Ik heb ook de mazzel dat ik er gek op ben. Het is een fantastisch spanningsveld dat je overkómt... Een wisselwerking die je meteen in de juiste sfeer brengt. Ajax heeft trouwens ook een paar jongeren in dienst om een serieuze parallel-competitie te spelen namens Ajax en andere Nederlandse ere-divisie clubs..." Please... Niet zo snel. Parallel-competitie? Parallel aan wat?

"Dat snap je toch meteen. Parallel aan de echte competitie in de voetbalsport." O... Jaja...

"Zo heb je in ieder seizoen in de gameworld ook een officiële competitie tussende belangrijke voetbalclubs." Ik denk toch niet veel vrouwen zich net zo fanatiek in de voetballerij storten als al die opgefokte mannen.

Lees meer

Die Draak wil ik heel graag laten helpen

  Wat een hitte buiten maar ik heb een afspraak en mijn haar zit ook niet goed... Dat komt voor. Er stond bovendien buiten net een breed geschouderde man hoofdschuddend naar mij te kijken bij zijn eveneens indrukwekkende bus waar hij juist in wilde stappen. Daar zag hij mij bij wijze van snelle keuring proberen een selfie te maken in de kokende middagzon.

Mijn ontzettend goede jarenlange vriend en fijne kapper was namelijk juist in een museum over een tapijt gestruikeld en zat nu een paar weken in het gips. Dus keurde ik via een selfie mijn nu wel aparte verschijning met ergens opgedoken zonnehoed. De rand schuin naar beneden en dat kapsel moet dan maar wachten op de beterschap van mijn vertrouwde kapper. De man bij de kolossaal grote bus keek enigszins misprijzend vond ik. "Rustig maar vrouwtje," zei hij met een diep en vrij indrukwekkend stemgeluid. "Rustig blijven ... Het komt allemaal in orde vrouwtje als je maar genoeg water drinkt."

Lees meer

Internet-info klinkt soms leuk maar toch...

  Soms kun je dolblij worden van internet-informatie maar tegelijk heb je heel veel goede wil nodig om het niet meteen weg te klikken... Je kunt het soms zowel positief als tegelijk als betwijfelenswaardig ervaren. Of je bent er misschien helemaal tegen of op afgeknapt wat je wordt gestuurd of wat je toevallig tegenkomt. Bijvoorbeeld deze mededeling die ons op toch al een zonnige dag als 'weetje' wordt gepresenteerd.

Dit is het wat wij zouden moeten 'weten': Het duurt slechts vier minuten om te beslissen of je iemand leuk vindt of niet. 4 Minuten? Echt waar? Weet je dat niet meteen? Of zie je het soms opeens anders? Maar 4 minuten is langer dan je doorgaans een ei kookt maar toch ook vrij lang. Gaat het hier om een nieuw soort psychologie met een bijsmaak?

Lees meer

Kunstenares/pedicure Anita Lindenkamp: 'n Fan-tas-tische Zomer...

  "Vraag je dat nog echt..." In hartje Amsterdam -notabene in de Voetboogsteeg- reageert de kunstenares en tevens pedicure: "Op zo'n lange warme zomer doe ik het heel goed. Wat mij opvalt?...Mijn cliënten reageren ook uiterst goed gehumeurd ondanks de warmte maar er is anders dan gewoonlijk geen enkele discussie mogelijk."

Wáárover dan discussie Anita Lindenkamp? "De pedicure-behandeling moet nu gebeuren. Geen twijfel mogelijk. Direct. Men wenst met een sterke overtuigingskracht trots en vol glamour op straat te verschijnen met de allermooiste welverzorgde nagels."

Zozo... Geloven de dames soms dat 'men' als eerste naar hun voeten kijkt in plaats van naar hun hoofd? "Wel zeker..."reageert de kunstzinnige pedicure. "Vergeet niet dat schoonheid ook in de details altijd boeiend blijft. Ik kan dan ook met recht ook trots zijn op mijn werk. Het is net beeldhouwen..."

Lees meer

Van der Klein ontdekt computerfout

"Ik heb Jack nooit eerder zo meegemaakt. Hij was heel erg van streek en wist niet waar hij het zoeken moest..." Bedoel je die kok uit jouw vriendenkring die op alles altijd zo heftig reageert?

"Dat is Jack niet. Dat is Raoul. Jij kan gewoon niet hebben dat hij mij opbelt als België verloren heeft." Bedoel je dan die druktemaker waar je nog mee gestudeerd hebt? Die maakt ook van elke mug een bomexplosie...

"Hij is vaak gestresst maar wat maakt dat uit. Ik zie niet in waarom we mijn hele vriendenkring moeten doorlopen voordat we bij Jack aankomen. Je weet dat hij het met een uitkering moet doen?" Dat weet ik best. Daar is niets mis mee. Als je er de tijd voor neemt praat hij je je oren van je hoofd over zijn werk als vrijwilliger.

Lees meer

'n Lange hete zomer is niets voor Micha uit Tsjechië

  Zij is de kwieke help-out aan de desk centraal in een bekende grote sportschool. Maar Micha is alle lange-hete-zomerverhalen helemaal zat. "Iedereen doet zo happy-happy maar ik heb nu eenmaal een voorkeur voor de winter. Al die precies tot het randje van wat net nog mag rood verbrande lichaamsdelen... Ik kan het niet áánzien... Al die overdreven verslagen over strandwandelingen aan zee... Vol valse romantiek over maanlicht... Laat staan: daaraan meedoen... Dat gepruts en geploeter in de branding en dan zonnebaden... Geef mij maar de wilde storm en de frisse kou van de winter..."

Micha komt uit Tsjechië en bracht daar haar jeugd door maar woont al jaren in Nederland. Zij is een kritische fan van ons land en vooral ook van zichzelf en zij wil zelfs haar eigen foto niet bekijken. "Ik sta nooit goed op foto's. Ik weet dat iedere foto een totaal drama is." Dat is natuurlijk niet waar maar het valt te waarderen dat zij zichzelf eerder onder- dan overschat. Binnen de glamoursfeer van een grote sportschool vol blitse en gespierde figuren die constant selfies maken blijft zij op een coole manier bewonderenswaardig zichzelf. 

Lees meer

Hoe komen zij een lange hete zomer door: JUDIT

  Hoe komen belangrijke vrouwen een lange hete zomer door? Judit is juist na een drukke werkdag in een ambtelijke functie bij haar huis gearriveerd. Ze waaiert zich wat koelte toe. Blij dat ze nu kan relaxen na het urenlang uitpluizen van allerlei documentatie.

Hoe blijft zij deze Long Hot Summer de baas? "Makkelijk zat. Dagelijks sporten of zwemmen en vooral heel uitgebalanceerd eten."

Uitgebalanceerd eten? Bedoel je soms ongekookt eten of zoiets? "Zover ga ik niet hoor. Ik eet wel heel bewust en ben al 2 maanden gestopt met roken."

Lees meer

Van der Klein: de NPO graag wel in ere houden

  "Jij loopt weer te snel van stapel want de NPO zit in zwáár weer en ze doen hun werk heus heel goed." Kan zijn maar ze hebben veel concurrentie van You Tube, Facebook en allerlei nieuwssites. Om nog maar te zwijgen van allerlei concurrerende omroepen.

"Wat wil je daarmee nu precies zeggen?" De inhoud van de NPO is wel heel goed maar hun presentatie is redelijk ouderwets. Meer iets van mooi-in-1950...

"Vergis je niet: kwaliteit is een groot goed. En vooral waardevol als het om onze nieuwsvoorziening gaat. Er is al veel te veel nepspektakel dat rondzingt. " Ja? De NPO krijgt van de regering nu ongeveer 8 % minder budget. En daarom gaan ze belangrijke programma's als "Andere Tijden" en "Brandpunt + " bekorten of wegdoen.

"Dat zou zonde zijn. Vooral als je ziet hoe goed vooral "Andere Tijden" wordt gemaakt." Helaas pindakaas... Maar je kan uitzenden wat je wil maar zonder voldoende kijkers zit je als omroep fout. De huidige Brandpuntpresentatie is saai en bevat qua politiek toch echt niet de grote klasse die jij het graag toedicht.

Lees meer

Van der Klein: Het moet kloppen...

  "Je tuin is wel een fantastische wildernis. Met bovendien een kat er in..." Hmm... Ik betwijfel sterk of dat als compliment voor mij kan worden opgevat.

"Beschouw het zoals je wilt Baruch. Jij laat de natuur tenminste zijn eigen gang gaan." Zijn gang gaan? ... Of háár gang gaan? Het gaat om De Natuur Van der Klein.

"Daar wil ik geen genderkwestie van maken. 'Het' kan tegenwoordig toch ook?" O. Ik zou er dan liever 'zij allemaal' van willen maken. Authentieker geformuleerd: hun of hullie...

"Hun?... Historici hebben vastgesteld dat de Hunnen op veel gebieden een uitzondering vormden in vergelijking met andere volken. 'Hunnie' is dus niet zo gek." Oef... Oef! zou Winnetou zeggen tegen zijn beste vriend-vijand in de boeken van Karl May. 'Ga niet te ver broeder. Het is al zo warm vandaag.

Lees meer

Van der Klein trotseert conflictjes

  "Bedoel jij dat interview van die schrijfster in Buitenhof over de Nobelprijzen voor literatuur die niet doorgaan?" Nouja... Min of meer Van der Klein want ik was totaal in de ban van haar mooie helderrode outfit.

"Typerend zo'n reactie voor een moderedactrice. Maar eerlijk gezegd heb ik ook maar met een half oor er naar geluisterd. Het ging over conflictjes bij de Zweden over die organisatie... Gedoe rond de jury of zoiets toch?" Ja. Klopt . En het werd gevolgd door een onderwerp over mensen in de politiek die ook niet exact deden wat anderen van hun verwachtten...

"Ze deden dat inderdaad helemaal niet en het betrof speciaal Daan Prevoo van de SP. Statenlid in de provincie Limburg die ontslag heeft genomen." Hij werd stevig aan de tand gevoeld door Paul Witteman want hij weigerde tijdens zijn bestuur de lijn van de partij te volgen. Daarover had hij zelfs een gewetensconflict.

Lees meer

Van der Klein: Een heel aparte Tussen-Koning...

  "Die periode van Napoleon en de Patriotten was toch heel belangrijk voor ons land... " Toch? Waarom 'toch' Van der Klein?

"Door Napoleon hebben alle Nederlanders indertijd allemaal dezelfde burgerrechten gekregen. En hij heeft door zijn besluiten ook al dan niet opzettelijk het Koninkrijk der Nederlanden in de steigers gezet. Zijn broer Lodewijk - die in Frankrijk Louis werd genoemd- was feitelijk de eerste koning van ons land." Wanneer is ons aller-eerste koninkrijk dan opgericht?

"Dat gebeurde op 5 juni 1806. Het Historisch Nieuwsblad vertelt daar belangwekkende dingen over. Het zegt: ..." Lodewijk Napoleon, die in 1806 door zijn broer Napoleon tot koning van Holland werd benoemd, lijdt onder het imago van een wat sneue man, die ongeschikt was voor de politiek. Dat is echter een onderschatting van zijn kunnen. Nederlands eerste koning verzette zich wel degelijk tegen zijn broer, wist revolutionaire plannen om te zetten in concreet beleid en was zeer populair bij de Nederlandse bevolking." Ja? ... Een mooi blad. Ik ga het meteen lezen....

Lees meer

Carly Simon's 1972 hit "You're So Vain" terug

  Er zijn nu en ook vroeger zulke hele mooie Lyrics gemaakt dat het jammer zou zijn als ze helemaal in de vergeethoek raken. Wie heeft nooit iemand ontmoet die haast explodeert door op een heel minachtende manier door iemand anders te zijn 'gebruikt'?

Er zijn natuurlijk altijd minstens twee kanten aan een wegwezen-verhaal. Laatst moest ik bijvoorbeeld de ellenlange verontwaardigde mails lezen die iemand kreeg van de afgewezen geliefde die niet van plan was zich te laten afwijzen. Er kwam geen eind aan. Hij was zeer gedesillusioneerd en heel boos. En in het koetshuis van degene die de band afkapte zag ik alle voorwerpen pontificaal klaar liggen wachtend op de verontwaardigde afgewezen partij die ze daar moest laten afhalen maar dat nog stééds niet gedaan had.

Lees meer

Stijlvol optreden ondervindt waardering

  In dit heerlijk stille café hoor je af en toe wat bladzijden omslaan en zacht gepraat van enkele literair ingestelde heren die het geschenk van de Boekenweek al bij voorbaat becommentariëren. Wachtend op mijn kop koffie bekijk ik het medianieuws van deze dag. En dan valt het beslist prettig op dat er nieuwe generaties boven water komen met andere waarden.

Sinds the eighties - de hetserige tachtiger jaren met egotrippen en genieten als hoogtepunt- zijn er weer voorzichtige idealisten terug die niet alleen met de etalage van hun leven bezig zijn. Nu kan het natuurlijk ook de Paassfeer zijn die zich van mij meester maakt maar kijk eens wat een goed bericht!

Lees meer

Van der Klein: We zullen Stephen Hawking ontzettend missen...

  "Misschien kende Die Mevrouw dan Stephen Hawking niet..." O  ja... Van der Klein... Jij reageert vast op mijn verhaal over die klant die net vóór mij afrekende in de supermarkt.

"Ja. Er gebeúrt heel wat in zo'n supermarkt. Diegene die jij even hulp aanbood en toen meteen een tirade over al haar ziektes tegen je afstak..." Nouja... Het was een oudere mevrouw maar zij verklaarde bovendien 4 schroeven in haar benen te hebben. Ik schrok nogal daarvan.

"Dat roept bij mij direct het beeld op van Stephen Hawking die meer dan 50 jaar aan zijn rolstoel gekluisterd zat en er bijna één mee werd. Op een gegeven moment kon hij niet meer zelf spreken en bediende daarvoor een spraakcomputer. Aanvankelijk met zijn wenkbrauwen en later door oogbewegingen." Dat klinkt heel vet Van der Klein. Maar ik weet al van tevoren dat die mevrouw uit de supermarkt zou zeggen: Dat kan wel waar zijn... maar het is niet Mijn Probleem.

Lees meer

Een spookgevoel kan je helemaal in beslag nemen

  Dit jaar bestaat onze Couturekrant maar liefst 20 jaar. Een feestelijke gebeurtenis waarvoor we nog aangenaam-diep in de herinnering gaan terugkijken. Bij de voorbereidingen hiervan spreek ik met Ivor Ray. Hij is één van de illustrators die ons al jaren met veel humor met een geestige illustratie bijsprong. Hij was van plan deze week een mooie graphic te maken voor het 20-jarig bestaan maar zoals dat vaker voorkomt bij de enthousiaste en talentvolle professionals die al jaren aan onze redactie meewerken moest hij aan een andere opdracht voorrang verlenen.

"Dit weekend zit de agenda onverwacht nog even te vol om in de tekenpen te klimmen," mailde hij. "Zo bevlogen als ik ben .... Het wordt helaas de week erop... als je dat prima vindt ?" Natuurlijk wist ik dat hij er reusachtig veel zin in had om er aan te beginnen. Maar hij kent mij zo goed dat hij erbij schreef: "Ja... De cursus omgaan met teleurstellingen is begonnen... Ha..haa..."

Lees meer