Columns

Phia Baruch: Het is bijna onvoorstelbaar

  De sfeer op de redactie is enigszins bedrukt, maar bijna iedereen lijkt onder de gebeurtenissen van de oorlogen te lijden. En het is bovendien ook onbehaaglijk koud buiten en eveneens in onze ruimte. "Vroeger was er ook heel wat gedoe. Toen had je ook die strijd tussen mensen van verschillende geloofsrichtingen," zeg ik. "Daar háálden ze van alles bij. Mijn partner Ben Heytze was  tekenaar en maakte ook cartoons. Ik herinner me nog goed dat er een behoorlijke rel ontstond over zijn tekening van een pastoor die zijn huishoudster 'over de drempel' droeg voor het krantje van een groep Humanistische Jongeren. Die werd toen door de journalist Henri Polak in Het Parool opgenomen.

Eén van onze redacteuren knikt. Hij herinnert zich nog goed dat er veel ophef was tussen mensen met verschillende geloven, hoewel hij toch een paar generaties jonger is. " Toestanden maakten ze er vroeger hier ook over. Moderne mensen halen daar nu hun schouders over op," zegt hij gelaten. "Maar in andere landen speelt het nu nog met de vreselijkste gevolgen."

Lees meer

Daar waar de tijd niet bestaat

  Zij zijn dáár aangekomen waar de tijd niet bestaat. En wij kunnen hun niet bereiken meer...

 
Aan allen die zo smartelijk worden gemist...

Lees meer

Phia Baruch: Vriendinnen-gesprekken

  De ochtend begon met het telefoongesprek met een vriendin over een dochter van een kennis die spontaan aangeboden had haar met de huishouding te helpen. "Het is een heel lief meisje. Midden 20 maar ze woont tegen haar zin nog thuis bij haar vader. Hij is een weduwnaar. Haar moeder stierf toen ze nog heel jong was. Ik denk dat ze daardoor waarschijnlijk de aandacht van haar moeder mist ..."

Ik wacht op de rest van het verhaal want ik heb al vaker gehoord hoe ze afspraken maakt en ze dan niet nakomt. En ja hoor... "We hadden gisteren om drie uur afgesproken samen te gaan shoppen en ik stond klaar en om tien over drie belde ze af want 'ze was het vergeten maar ze moest nog boodschappen voor haar vader doen... Dus toen ben ik maar alleen weg gegaan."
"Ze wil natuurlijk graag alleen wonen," reageer ik. "Daar verdient ze niet genoeg voor,'zegt mijn vriendin. " Haar moeder stierf toen ze nog heel jong was. En de vader doet zo veel mogelijk zijn best maar zij vindt dat hij zich teveel met haar bemoeit."

Lees meer