Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  SCHOTLAND - House of Tartan Ltd leidt een poging om een erfgoedambacht te redden dat met uitsterven bedreigd is na de sluiting van de laatste traditionele motorkapfabriek in Schotland.

De motorkappenfabriek van Robert Mackie nam eind 2022 de moeilijke beslissing om de productie op de locatie in Stewarton stop te zetten. Mackies-motorkappen, opgericht in 1845, zijn favoriet bij militaire regimenten en pipe bands.

"Mackies was de laatste fabriek in Groot-Brittannië die het breien, verbinden en vilten (frezen en volten) van wollen kronen (kappen) voor baretvormen uitvoerde", zegt Philip Pass, directeur van House of Tartan Ltd. "Dus dit is het einde van Die hoofddekseltechnologie in Groot-Brittannië. Stewarton zelf staat bekend als de 'Bonnet Toun', en dat is al sinds de 17e eeuw het geval, dus we verliezen ook de laatste Bonnet Maker in Bonnet Toun.'

Om deze nijpende situatie aan te pakken, heeft House of Tartan een ambitieus plan bedacht om een nieuwe minifabriek in Stewarton te vestigen, waar ze traditionele Schotse mutsen zouden blijven maken. Bezoekers van 'The Bonnet Factory' konden zien hoe de hoeden werden afgewerkt, leerden over de geschiedenis van de motorkapproductie in het gebied en konden authentieke Schotse hoofddeksels kopen.

Maar zelfs met de hulp van Mackies zal het opzetten van de nieuwe fabriek niet gemakkelijk of goedkoop zijn. Eerder dit jaar lanceerde House of Tartan een fondsenwervingscampagne om een deel van de kosten te compenseren.

DOOR: BECKY WEAVER

HA-Talk EDITOR