Couturier Zyanya Keizer BINHE en haar Team

  - C O U T U R E - Op dinsdag 30 augustus presenteerde ontwerper Zyanya Keizer in Amsterdam de couturecollectie BINHE. BINHE onderzoekt de complexiteit van 'cultural appropriation' in de mode en is gecreëerd in samenwerking met Nederlandse designers en diverse kunstenaars, ambachtslieden en lokale merken uit Mexico.

Het resultaat is een collectie van dertien sculpturale looks, gecreëerd door middel van een breed scala aan Mexicaanse traditionele ambachtelijke technieken en materialen. Onderdeel van het ontwerpproces was de zoektocht van Keizer en haar team naar de manier waarop traditionele methodes en materialen kunnen dienen als bron van inspiratie voor hedendaags design, op gepaste wijze. Een zoektocht waarvoor zij meerdere keren afreisden naar Mexico en de op uiteenlopende plekken bezochten; van de steden tot in de jungle.

Doel van het onderzoek was het ontwikkelen van een ontwerpmethode in samenwerking met Mexicaanse kunstenaars, om zo de rijkdom aan kennis en cultuur te delen. Dit is door de hele collectie zichtbaar. Haar team van medewerkenden lwam tot bijzondere prestaties zoals kleine zwarte kleisculpturen gebruikt voor een uitvergroot sieraad, broek en schoenen waarop vogels, handgemaakte kralen en harten te zien zijn.

Veel van de BINHE-collectiestukken zijn gemaakt tijdens de pandemie toen reizen niet mogelijk was en de communicatie tussen het team in Nederland en de Mexicaanse ambachtslieden via whatsapp en online videocalls verliep.

Naast de ontwerpen van Zyanya Keizer mogen de tassen van Liesbeth Sterkenburg niet onvermeld blijven. Evenals de prachtige schoenen van Luc Aarts.

OPVALLENDE LOOKS:
Duarte Negro jurk / Jose de Jesus Antelamo Duarte Ortega
Duarte Rojo jurk / Jose de Jesus Antelamo Duarte Ortega
Nelly Llerys top - Nelly Ortiz evenals de Nelly jurk, kralen en vogels

KUNSTZINNIGE WERKSTUKKEN:
Artemisa pak Tenango borduurwerk - Collective Uedi Di Pehini
Mariela Espinosa / Artemisa Perez Bacillo / Sandra Perez Bacillo

BIJZONDER SPECIALISME:
Sandra shirt Tenango borduurwerk - Collective Uedi Di Pehini
Mariela Espinosa / Artemisa Perez Bacillo / Sandra Perez Bacillo

ZEER INDRUKWEKKEND :
Tixcocob jurk - La casa de las hamacas
Sachiko D'Mijo Alonso / Mónica Bustamante de Mier / Adriana Cauich / Teresa Castillo

HET CREËREN VAN EEN COUTURECOLLECTIE VRAAGT EEN LANGE-TERMIJN-VISIE EN VEEL KRACHT OM VOL TE HOUDEN...