Paul Schulten presenteert topcollectie voorjaar 2023

  - G R O T E  C O U T U R E S H O W - Het was weer helemaal als vanouds tijdens de presentatie van de nieuwe voorjaarsc ollectie van Paul Schulten die dit weekend plaats vond in het hoofdstedelijk Okurahotel. Daar vierde de bekende couturier namelijk in de mysterieus verlichte Ball Room temidden van een uitgebreid maar enthousiast publiek zijn 40-jarig jubileum.

"Na de moeilijke coronajaren," verzekerde één van zijn vaste en voortreffelijk geklede bezoeksters mij, " is Paul gelukkig weer helemaal terug." Ze straalde van trots want ze was daar net als iedereen echt blij om. Het is ook wel bekend dat door het ontbreken van events in de afgelopen coronajaren de belangstelling voor dure uitgaanskleding heel sterk terugliep en dat er in deze business behoorlijke klappen zijn gevallen. De bewondering voor deze couturier die ondanks alles toch weer een meesterlijke show wist neer te zetten was dan ook groot.

Bij zijn introductie liet Schulten weten dat de show uit drie verschillende gedeeltes bestond. Hij begon met het laten zien van het nieuwe uniform voor de 1500 medewerkers van Dela die hij twee jaar geleden in samenwerking met het bedrijf heeft ontwikkeld. Alle medewerkers kunnen een eigen basispakket samenstellen. Voor dames bestaat dit pakket uit een jurk, rok en/of broek met blouse, gilet en jasje. Voor heren omvat het pakket een pantalon, overhemd, gilet en colbert. Voor mannen en vrouwen zijn er daarnaast gekleurde en gedessineerde accessoires. “ De parelgrijze uniformkleding is gemaakt van gerecyclede materialen die zo lang mogelijk mooi blijven.

Het tweede gedeelte van zijn show toonde een ready-to-wear collectie waarbij hij ook weer uitging van een milieubewuste stoffenkeuze. "Het maakproces is voor ons heel belangrijk,"zei hij. "Daarbij richten wij ons ook op de communicatie met de natuur en fabrikanten mert een geoliede werkwijze." Toch zou je die ready-to-wear collectie heel goed een emotiecollectie kunnen noemen. Er zijn allerlei lichte luchtige creaties in te vinden die heel goed uitdrukken in welke mood je die dag verkeert.

Zowel de speelse camel zomerjurk met gekleurd verticaal streepdessin net to de knie met een camel bolero met een vrolijk bloemdessin in dezelfde kleuren vindt hierin een plek als de strenge 5/8 ste rechte zwarte overdress met keurig afgebiesd recht opstaand boordje op een iets langere rok.

De afdeling haute couture in deze show laat japonnen, recht of met een genuanceerde ballonrok zien van zwierig lagen tule. Een donkerbruine leren jaon of een leren top gedragen op een zwarte japon. Een chic jeansjack op een velours catsuit en dan al die grandioze mantelpakken en de korte of langere jasjes die zo makkelijk met een soepele wollen legging zijn te combineren.

In een deel van de collectie vormen de unieke hoeden van ontwerper Koos Van der Wal de finishing touch. Ze zijn net als outfits van Paul Schulten perfect gemaakt en nooit overdone maar zijn er in allerlei verrassende vormen en materialen.. Het inspireerde Schulten om ook hoeden te maken.

Maar bij de avondkleding, bijvoorbeeld bij een zuiver zijden avondjapon van Satin Duchesse geborduurd met witte kristallen heeft de couturier de schitterende haardracht en bijpassende oorhangers verzorgd.

ÉÉN VAN DE GEWELDIGE PAKKEN VAN PAUL SCHULTEN .... MET SCHUINE HOED VAN KOOS VAN DER WAL ...

FOTO: SYDNEY KORSSE