Wie is de modeontwerper Alexis Mabille

  Voor zijn Haute Couture lente-zomer 2023 presenteert Alexis Mabille een collectie van 36 looks in een heel veelomvattend stijlbeeld en kleurenpalet. Hij noemt het thema van zijn nieuwe collectie voor het uitgaansleven in 2023 zelfs 'Color Addict' wat 'Kleur Verslaafde' betekent. Alexis Mabille (geboren op 30 november 1977) is een Franse modeontwerper die creatief directeur is van het label dat zijn naam ook draagt: Alexis Mabille.

Alexis Mabille werd in 1977 geboren in een gegoede familie in Lyon, Frankrijk. Zijn moeder was geïnteresseerd in mode en haar zoon naald en draad te gebruiken. Hij kreeg zoveel ervaring in het ontwerpen van kleding dat hij als tiener al zijn hele familie en zelfs zijn vrienden aankleedde. Dat werd opgemerkt.

Hij kreeg steeds meer klanten en ontwierp kleding voor de opera van Lyon. In 1995 schreef Mabille zich in bij de Chambre Syndicale de la Couture Parisienne voor een driejarige opleiding. In 1997 studeerde hij vervroegd af vanwege zijn bestaande vroegtijdige ervaring op het gebied van couture ontwerpen. Daarna volgde hij een opleiding bij Ungaro en Nina Ricci.

Daarna verhuisde Mabille naar Dior, waar de toenmalige creatief directeur John Galliano zijn talent opmerkte en hem aanstelde om de collectie accessoires van 1997 voor het huis te ontwerpen. Dat werd een groot succes en hij werkte samen met Hedi Slimane, die later Dior Homme zou gaan leiden, aan de sieradencollectie voor mannen.

Hij zou zijn dienstverband bij Dior verder voortzetten maar tegelijkertijd ook samenwerken met gevierde modehuizen als Yves Saint Laurent en Lancôme. Misschien zijn al die grote namen hem te veel om zijn oren gevlogen. In 2005 lanceerde hij zijn naamloze label, zijn ontwerpen waren toen unisex.

Hij besloot de vlinderdas te gebruiken als logo en als gemeenschappelijke noemer van mannen- en vrouwenmode. Hij wilde de vlinderdassen, die in Frankrijk als ouderwets werden gezien en alleen door de meisjes op het platteland werden gedragen, opnieuw uitvinden. Dat is al heel grappig en tegendraads.

Zijn collecties voor Ready to Wear werden in de hele modewereld geprezen, onder andere door Karl Lagerfeld en Mick Jagger. Hij is al met al een grote naam in het modevak en dat is ook te zien aan zijn ontwerpen.