Van der Klein over dragen wat je wil...

  "Je weet dat ik bepaald geen moderedacteur ben. Dat is niet ... helemaal niet mijn sterke kant. Waarom is de redactie hier vandaag bezaaid met modefoto's?
"Het heet anders wel Couturekrant waarvan jij een vaste medewerker bent Van der Klein. Of wil je alleen maar over voetbal en politiek discussiëren?

"Nouja... Dan heb ik het toch over de belangrijkste zaak en de belangrijkste bijzaak. Vind je ook niet?"
He-le-maal niet. Dat weet je best en dit is bijvoorbeeld een modefoto van de generatie die nu is afgestudeerd. Van het eind-examen van de Gerrit Rietveld Academie. Hoe sta jij daar als man tegenover... Dat wil ik wel eens vernemen van jou.

"Als het niet anders kan... Ik zie hier iemand die verkleed is als lapjeskat. En dan dat model in die lange zwarte lakjas... Hij straalt uit dat hij denkt een ninja te zijn."
Ninja's... Zijn dat van die vampiers uit zo'n horrorfilm?

"Je bent een barbaar in filmcultuur Baruch. Ninja's zijn Japanse vechters van grote klasse. Je hebt vast wel eens gehoord van de Samourai. In die sfeer moet je het zoeken. Dat waren oorspronkelijk eigenlijk Japanse ridders. En Ninja's zijn meer geheim agenten."
Laten we het vecht-onderwerp even afsluiten want mode is toch wat gezelliger dan al dat gedoe met zwaarden en stokken en dergelijke.

"Je doet of we het minstens over voetbalsupportes hebben... In sommige landen zijn die erg snel aangebrand en knokgraag maar daar hebben we het nu even niet over. Die lapjeskat-outfit herinnert mij aan een patchwork-vest wat ik ooit heb gedragen. Ook tijdens mijn punk-periode. "
Wat was dat ook al weer?

"Het was een grote anti-capsones stroming eind jaren '70 en het was bewust on-modieus. Kleding werd gekenmerkt door scheuren en veiligheidsspelden. Dat werd op zichzelf ook weer een mode."
O... Komt het daar vandaan. Ik droeg in die tijd ook zwaar gescheurde spijkerkleding. Notabene op een reis voor de pers. Dat was zogenaamd modebewust toen al dacht niet iedereen daar ook zo over. Je ziet het tegenwoordig trouwens ook wel. Scheuren in jeansbroeken maar dan veel bescheidener en geraffineerder aangebracht.

"Tegenwoordig is dat juist weer extra-duur. Ik moet dan meteen weer denken aan straatartiesten die tot de officiële cultuur zijn bevorderd zoals sommige graffiti-kunstenaars. Gisteren is bijvoorbeeld in de Beurs van Berlage de nieuwe tentoonstelling The Art of Banksy geopend. Deze artiest is zo'n fenomeen dat de entréé voor deze expositie bijna 20 Euro bedraagt."
19.50... Dat valt toch weer mee? Maar terugkerend naar onze modeshoot... Het model wat die lapjeskat draagt is bepaald een stoere vent. Zo'n knutsel-outfit past niet bij hem. Al zijn mannen die model willen zijn natuurlijk schaars.

"Ik heb daar niet echt kijk op Baruch maar soms draag ik toch liever een trui dan een obligaat colbertje. Mannen zijn er nu eenmaal minder mee bezig dan de dames maar vinden het toch ook wel fijn om soms een complimentje voor hun kleding te krijgen."
Blij dat ik het weet maar ik denk toch dat zo'n lapjeskat-outfit zeer gemengde reacties zal oproepen.

"Mogelijk. Hoewel... over kunst valt niet te twisten."
Maar over mode wél.

FOTO: SYDNEY KORSSE