Van der Klein gevangen tussen vlinder en sterke jongens

  "Er was een hele mooie vlinder in mijn kamer en hij kon het open raam niet vinden. Toen heb ik alles tegen elkaar open gezet... "
Welke kleur had die vlinder Van der Klein?

"Een soort roodbruin en hij was ongeveer een halve handpalm groot... Het zit in dat wisselende weer. Net heel zonnig en nu zitten we in de stromende regen op dit terras onder een grote gitzwarte zomerparasol notabene."
Ja. Het giet gewoon maar ik word hieronder totaal niet nat. Jij ook niet? Apart trouwens dat jij midden in Amsterdam vlinders tegenkomt. Je bent de laatste tijd toch veel met dieren bezig.

"Je bedoelt dat ik gister naar Apenheul was? Dat is een deel van een landgoed waar ik onze voorouders heb gezien: de Bonobo-apen."
Ik dacht dat mensapen alleen gorilla's waren...

"Nee, je hebt 4 soorten mensapen. De OrangOetans dat is Maleis en betekent: bosmensen. Dan zijn er de Chimpansées en de sterke jongens: de Gorilla's."
Mm... Was daar toen niet iets mee aan de hand ooit?

"Het zijn trotse dieren. Je moet ze als publiek niet te veel uitdagen. Een dame heeft dat indertijd ooit ook eens moeten ervaren. Vooral de sterke mannen die met hun 200 kilo een worstelwedstrijd op de Olympische Spelen wel zouden winnen moet je niet uitdagen."
Ook de bokswedstrijden? Nederland had nog best een paar gouden medailles in Rio erbij kunnen gebruiken. En ik zie ons al een hotel boeken voor een gorilla in Rio...

"Not done. Ze drinken toch gewoon water? Geen bier. Hoe komt dat ooit goed met onze fameuze rode ster brigade? Alhoewel het weer voordelig zou zijn dat niemand dan meer naar huis kan worden gestuurd."
Als er iets te veel rode sterretjes opgedronken worden bedoel je. Jaja... maar ik vrees dat apen nog individualistischer en eigen wijzer zijn dan mensen.

"Haha... Terugkomend op de vierde soort mensapen... Val niet van je stoel: de Bonobo's delen 98.7 % van hetzelfde DNA met de mens."
Ongelooflijk. Wat een menselijke gezichten hebben ze ook...

"Volgens die mooie folder van Apenheul hebben ze ook 'een uitbundig plezier in seks om alle conflicten op te lossen...' Ook interessant dat de oudere vrouwtjes de baas zijn."
Zo'n situatie is bijzonder passend volgens mij.

"Haha... Veel historici melden dat de situatie in de mensenwereld vroeger ook zo was. Vrouwtjes de baas en alles verliep harmonieuzer. Maar door de stammencultuur en komst van de steden veranderde de situatie en werd de man heerser."
Soms kom je inderdaad nog wel eens zo'n gorilla tegen. Zoals Donald Trump en dergeijke. Die zeer dominante mannen zijn altijd met elkaar aan het vechten... Dat zie je zo vaak om je heen. Misschien is theoretisch bezien een vrouw als koningin of president een veel betere garantie tegen oorlog... Weg oorlog met een vrouw aan het hoofd van de natie. Internationaal gesproken dan want in ons land hebben we daar absoluut niet over te klagen.

"Een mooie theorie Baruch maar is het jou nooit opgevallen dat een vrouwelijke president met macht vaak meer man kan zijn dan haar manschappen?"
Sure. Wij vrouwen weten dat van nature al lang maar wij kunnen dat nu eenmaal heel slim verbergen.

ILLUSTRATIE: BEN HEYTZE