Van der Klein: "Er moet Iets aan gedaan worden..."

  "Er moet iets aan gedaan worden. Dat wel..."
Wat zit jij daar toch te brom-mompelen?

"Niets. Alleen dit: als een enkele weggebruiker zonder nadenken zich schots en scheef door het verkeer manoevreert maakt dat niemand wat uit. Maar als bijna de halve stad zich als een idioot op de weg gedraagt loopt het toch echt wel uit de hand..."
Waar heb je het over Van der Klein? Het is juist zo'n rustige zaterdag...

"Over dat artikel wat je schreef over die verweesde winkelstraten vol geklaag over die ambiance daar. Ik lees dat er een paar fietsen zijn omgevallen. Nou en? Wereldnieuws... Alsof ze daar tot in Syrië ernstig geschokt door zijn." 
Tot jij er zelf over struikelt en dan kan het flink pijn doen...

"Dan moet iedereen op z'n Amsterdam maar eens beter uit zijn doppen kijken in plaats van op de fiets of wandelend constant apps te beantwoorden. Of voor de 84ste keer te luisteren naar de nieuwste top40-hit. Logisch dat mensen daar dan en masse allemaal over dingen struikelen."
Ach... Een beetje afleiding hóórt er bij en je moet muzikaal bij blijven om er gefundeerd over te kunnen twitteren.

"Dat kan waar zijn maar een beetje minder geregel maakt zulke winkelstraten veel relaxter. En toch ook spannender voor de nieuwsgierige toeristen. Hoewel op sommige ochtenden er misschien wel iets te veel vuilnis ligt opgestapeld. Dat geef ik wel toe..."
Je geeft iets toe?

"Vaak zijn er in het centrum van de stad in die drukke smalle straatjes geen vuilcontainers geïnstalleerd omdat de trottoirs daar te smal voor zijn. Aan de andere kant zijn die straten ook juist heel aantrekkelijk. Zo heeft ieder voordeel ook weer zijn nadeel... Maar de toeristen schrikken daar echt niet van Baruch."
Behalve als je bijna dagelijks door bergen vuil heen moet waden toch? En daar wil de gemeenteraad juist iets aan doen.

"Misschien kunnen ze een centrum openen waar het vuilnis naar toe gebracht kan worden. Of een schuit op de gracht daar vlakbij daarvoor extra langs laten varen." Hmm... Dan hebben de watertoeristen daar misschien weer last van...

"Iedereen moet nu eens ophouden met zeuren. Toeristen vinden zulke mooie winkelstraatjes juist chill en een beetje chaos daarbij is cool. Ook dat gezanik over toeristen die zich storen aan hashrokers moet nu eens afgelopen zijn. Hash hóórt er nu eenmaal gewoon ook een beetje bij. We hebben het tenslotte wel over Amsterdam, ja?"
Ben jij niet een ietsiepietsie te veel blijven hangen in de eighties Van der Klein?

"Bedoel je daarmee soms dat ik nog wel gewoon de verkeersregels vroeger heb geleerd en daarom heel conservatief netjes maar zeer alert door die drukke smalle straatjes fiets? "

Weet je Van der Klein? Wat vind je ervan om dáár straks eens koffie te gaan drinken en zo'n overheerlijk gebakje erbij te nemen?
"Oh ja. Lekker."

FOTO: REDACTIE