Van der Klein over élitaire jeugdbendes

  "Ik ben nu eenmaal niet weg van die élitaire jeugdbendes."
Van der Klein je hebt het niet over zogenaamde irritante vloggers of nijdige rappers maar studentenverenigingen...

"Ja precies. Onze intellectuele élite van de Toekomst. Zij die straks staatssecretaris hopen te worden of recht over ons gaan spreken. Die bedoel ik: de Bittere Ballen. Onze Carriëretijgers." Je hebt je geërgerd aan Vindicat. Je weet toch dat die kennelijk noodzakelijke ontgroeningen al eeuwen bestaan?

"O ja! Primitief zijn zou dus een garantie zijn voor een bepaalde overleving... Oervolkeren zijn inderdaad fan van zulke rituelen. Daar worden de jeugdige inboorlingen tijdelijk verbannen naar een eenzame plek in de wildernis. En dan moeten zij aan de volwassen leden van de stam hun mannelijkheid bewijzen."

Aan zulke rituelen is niets élitairs. Het is een ongemakkelijke manier om iemands status in een groep te bepalen. Zo wordt dat soms door een groep mensen nu eenmaal gedaan.

"Moet ik dat daarom bewonderen of ook nog leuk vinden? Het ergert mij dat mensen met andere mensen sollen." Goed gesproken maar leiding geven aan anderen moeten mensen ook ergens kunnen leren.

"Jij wilt toch niet beweren dat je daarvoor eerst een bepaalde hardheid en gevoelloosheid moet aankweken?"

Daar gá je weer met je overdreven gelijkheidscultus waarin wij allemaal zouden moeten kunnen leven. In de realiteit is iedereen echt anders en het heeft allemaal niets met hardheid en gevoelloosheid te maken. Het is meer een kwestie van het hele plaatje kunnen overzien en belangen tegen elkaar afwegen. Ook van koers houden...

"Wat zijn wij toch weer subtiel vandaag Baruch. Ik hou van heldere structuren. Duidelijke lijnen. Die door jou spontaan voorgetoverde zogenaamde gelijkheidscultus vormt toevallig wel de basis van onze wetgeving. Het valt jou toch ook wel op hoe na het Egotijdperk eind vorige eeuw door veel mensen het persoonlijk gewin ver boven het gezamenlijk belang werd gesteld. Ik geef een voorbeeld..."

Ik ben wel benieuwd Van der Klein. Welk soort egoïsme ga jij voor mij op deze regenachtige zondag accentueren?

"Bijvoorbeeld met je brommer op het zebrapad een vrouw in een rolstoel bijna aanrijden. En dan nog gaan schelden omdat zij opzij hoort te gaan..." Je hebt het dus niet over de directies van semi-publieke organisaties of liefdadigheidsorganisaties die teveel tonnetjes incasseren?

"Helemáál niet. Daar ben ik zogezegd te liberaal voor."

Hahaha... Die is goed. Maar je hebt ook proletariërs die zich met man en macht omhoog vechten in de maatschappij en zich dan ongenadig verrijken. En dat wordt dan heel invoelend en poeslief bekeken.

"Yes ... Die term proletariërs heb ik al heel lang niet meer gehoord..."

Ik kom toch even terug op de kort terug gesignaleerde schurkologie van de studentenbranche Van der Klein. Hou alsjeblieft je mond. Je weet dat ons beider beste vriend met veel toeters en bellen ooit zelf lid van Vindicat was. Hij zegt altijd dat je dat je hele leven blijft...

"Hou alsjeblieft op Baruch. Daar heb ik al veel te veel over gehoord. Hij voelt zich nog altijd een Soldaat van Oranje. Hou op."

Die studenten zijn toch toen samen in het Verzet gegaan? Kritische mensen. Die mentaliteit heb je nu toch ook nodig. Er is dus niet zoveel verschil tussen Toen en Nu. Laten ze zich daar in Groningen maar lekker met die tonnentjes volgieten dus.

"Of heb je het over die andere tonnetjes die later binnenkomen? Want daarover houden wij toch een fundamenteel verschil..."

... BITTERE BALLEN...  FOTO: HENK ROS