Van der Klein: Collega verdonkeremaant verjaardag

  "Wat moet ik nu weer aanhoren? Een collega van me probeert zijn verjaardag te verdonkeremanen. Vind dat zo vreemd..." Dat is tegenwoordig 'heel normaal' Van der Klein.

Hij kon het niet 'handelen'zei hij in het Engels dat hij 55 wordt... Het getal bezorgt hem een loodzware crisis. Hij beweerde ook dat hij erdoor in een depressie terecht kan komen...." Je hoort tegenwoordig aan de lopende band via programma's of artikelen hoe je altijd jong moet kunnen blijven alsof alleen jong zijn zo leuk zou zijn. Toevallig herinner ik me de bijbehorende dieptepunten. Al was het soms ook fijn...

"Heel fijn. Ja. Toch hebben juist in die tijd volgens veel jongeren de ouderen uit die tijd de boel voor hun verpest." Je durft heel wat te beweren... Welke verwijten doen de jonge prinsen en prinsessen de harde werkers van vroeger dan wel precies?

"Veel jongeren zien dat de ouderen vaak boven hun stand hebben geleefd. Daardoor hebben ze te hoge eisen aan hun omgeving gesteld." Bedoelen ze dat er te veel scheidingen waren? Is inderdaad moeilijk voor de kinderen maar wel van alle tijden.

"Het gaat meer om een overdreven manier van leven van de vorige generatie. Volgens de jongeren hebben zij de consumptiemaatschappij op hun geweten." Juist. Komt dat niet meer door hun toenmalige te grote vatbaarheid voor grote reclamecampagnes die plotsklaps overal opdoken en zich gestaag in de hersens boorden? Denk maar aan het befaamde Zwitserleven Gevoel waarbij een Bekende Nederlander je steeds vanaf een prachtig zonbeschenen eiland wees op de mogelijkheid van een fantastische verzorging vanaf het begin tot het eind van je bestaan. Van a tot z onder de pannen...

"Was dat maar waar. De meeste jongeren zijn kritisch. Ze geloven niet alles. Zij zijn tegenwoordig meer ZEN en al helemaal niet zo bezig met later. Hoe zouden ze anders kunnen? Ze moeten nog 60 tot 80 jaar verder. Hoe zouden ze dat nu al kunnen overzien? " Toch nog even over die depri-collega van bijna 55... Je hoeft geen verborgen speurderstalenten te bezitten om te weten dat veel mensen boven een bepaald getal tegenwoordig hun verjaardag liever niet vieren.

"Wel begrijpelijk. Alleen al de hele dag tegen allerlei familieleden of kennissen moeten glimlachen is zwaar." Maar met 55 jaar kun je je vaak nog op een mooie grote toekomst verheugen. Wie oud wordt of is kan namelijk van heel andere dingen meer genieten dan jongeren. Het is een kwestie van een keuze maken tussen genieten of betreuren van de tijd die je nog hebt mogen krijgen... En kijken hoe je daar mee omgaat...

"Misschien staan veel mensen daar niet zo bij stil en willen ze alleen gewoon weer jong zijn... Toch kan je het ook anders zien. Het kan zijn dat de weg naar perfecte hoogtepunten in het leven meer voor iemand betekent dan het bereiken daarvan. Dat diepere inzicht zie ik vaak bij sporttrainers van grote clubs die ermee te maken krijgen dat de laatste tijd de wedstrijdresultaten tegenvallen... Als er dan op alle 'sociale'media felle kritiek loskomt halen ze hun schouders op. Want waar gaat het om?"
THE JOURNEY IS THE DESTINATION

...Alleen thuis gebakjes eten... FOTO: HENK ROS