Veel mensen zijn nu anti-perfectie

  Dat is eventjes her-ademen: mensen van nu zijn volgens researchers van ons consumenten-gedrag anti-perfectie geworden. En maar misschien gold dat al langer voor een beperkte maar vasthoudende elitair denkende groep: we worden anti-populariteit.

Vermoedelijk stellen de kenners van ons marketinggedrag vast dat we meer of minder allemaal deel uitmaken van een groep maar daarnaast ook uitdrukkelijk een individu willen blijven.

Perfect zijn geeft ogenschijnlijk iets verhevens aan iets gewoons. Toch zijn vertrouwde voorwerpen die ons soms een leven lang vergezellen voorzien van barstjes, krassen of er mist een stukje van. Kennen we van onze levenslange vrienden best de minder prettige kanten.

Perfecte personages horen feitelijk meer thuis in een roman of beautyproduktie. Perfecte huizen kunnen je het gevoel geven op jou als mensje neer te kijken. Perfecte straten bevatten geen rotzooi of mensen die elkaar de maat nemen vanwege onvergeeflijk overhangende bomen, een gebrek aan suffig kijkende hondenuitlatende ega's en auto's die opdringerig half op het trottoir zijn geparkeerd.
Je valt er niet over vergeten autopedjes en er worden geen met moeite achtergelaten oude popjes (met één oog wat steeds dicht valt) gevonden in een apart mandje bij de vuilnisbak.

Plastic perfectie doet alles wat echt is in een oogwenk na. Toch zien mensen namaak meer en meer als onbetrouwbaar. Dat komt omdat er te veel keurig en te perfect de mensheid van alles wordt voorgeschoteld. Zaken die heel teleurstellend zijn. Met een glimlach en soms met 'nog een prettige dag' gebracht. Maar dan... Maar dan...Plastic Fantastique overtuigt ons niet meer.

Veel lawaai heeft zo vaak te weinig inhoud. Jammer. Daarom voelen veel mensen meer en meer de aantrekkingskracht van de natuur. Alles wat authenticiteit ademt geeft ons eindelijk lucht.

Je kunt je zelfs voorstellen dat mensen afzien van een pad naar succes en geld verdienen om liever ergens anders mensen in nood te helpen. Het is natuurlijk niet perfect om van een carriëre af te zien of bezittingen te verkopen of weg te geven aan anderen maar het kan een nieuw leven betekenen.

Het is ook niet perfect om een totaal andere studie of beroep te kiezen dan iedereen van je verwacht maar misschien zijn er nieuwe ervaringen die maken dat je het gevoel hebt dat je echt lééft. Je hoeft dan ook niet meer te vrezen dat je niet meer meetelt omdat je oud bent en afgeschreven door anderen.

Je hoeft niet meer angstig nieuwe rimpeltjes in de spiegel te ontdekken op weg naar je deconstructie. Word je liever tijdig bewust van wie je bent voor jezelf in plaats van af te hangen van de genadig geschonken goedkeuring van anderen. Dat is pas perfect voor jezelf.