Van der Klein roemt Top 2000

"Ik kan vandaag geen appeltaart door mijn keel krijgen..." Zelfs niet op deze Sinterklaas namiddag? En ook niet met slagroom en een beetje kaneel Van der Klein?

  "Ooit heeft de grote politicus Wiegel in een debat beweerd dat Sinterklaas bestáát. Daar kun je zelf je conclusies uit trekken." Nouja... Hij is nu eenmaal een grappenmaker. Waar maak jij je dan weer zo druk over?

"Voor mij is het zo ongelooflijk en totaal on-cool dat de meeste jongeren van nu aarts-conservatief zijn..." Ha... Dat had je maar gedacht! Je weet best dat de jongeren van nu veel beter kunnen omgaan met onze digitale telemaatschappij dan wij. Wie zijn er dus aartsconservatief?

"Het gaat mij om de Top 2000. Begrijp het dan. Het moet bijna iedereen opgevallen zijn dat er in de Top 2000 jaar-in-jaar-uit dezelfde namen circuleren." Zijn dat toevallig niet ook jouw helden waar die jongeren zo mee dwepen?

"Die terminologie 'dwepen' maakt het veel te groot allemaal. Vind jij het soms ook niet gek als straks op 31 december enige minuten voor 12 weer die Bohemian Rhapsody met Freddy Mercury van Queen voor de zoveelste keer triomfantelijk door de radio en de beeldbuis schalt?" En wat is daar zo erg aan? Is die zanger niet die grappige dunne man met die eindeloos lange armen en benen?

"Van Freddy Mercury heb ik wel eens een concert meegemaakt. Zoals je weet is hij al jaren niet meer onder ons. Het is veelbetekenend dat de jeugd blijkbaar geen nieuwe muzikale helden meer heeft geaccepteerd." Die zijn er anders best. Er zijn er zelfs heel wat maar ze zijn niet zo beroemd als Freddy. Ik denk eerder dat er juist veel kleine heldjes zijn.

"Je stapt er wel makkelijk over heen dat ons dit jaar 3 grote muzikale iconen zijn ontvallen: Prince, Leonard Cohen en David Bowie. Waarom zouden zij die eerste plaats niet innemen?" Hou alsjeblieft op met die onzin Van der Klein. Dat valt allemaal onder het hoofdstuk opgeklopte roem door fans die de zanger van een lied verwarren met de inhoud van de song die hij zingt. Ook als iemand perfect een rol speelt moet je niet verwachten dat hij of zij ook diegene is die in die act wordt neergezet.

"Met zulke opmerkingen haal je de kroon van het hoofd van mijn helden Baruch." Sorry hoor... Ik vind ze ook geweldig goed. Alhoewel toch weer niet allemaal. Maar is het voor jou niet juist een voldoening dat de jeugd van nu ze ook nog zo bewondert?

"Weet je... De oude Chinezen werkte al met de I Tsjing, het Boek van de Veranderingen... En zo bekeken zitten we dan nu in met de muzikale smaak in Teken 12 met die Top 2000. Het Teken van de Stilstand. Dat staat mij helemáál niet aan. Er moeten nieuwe helden komen want de musici van nu hebben ook recht om mee te spelen in Het Grote Orkest. " Daar kan ik het mee eens zijn. Misschien doen de jongeren zichzelf tekort door het verleden te veel te adoreren... Glamour uit het verleden is trouwens ook niet meer dan uiterlijke schijn.

" Mogelijk. Maar als je bereid bent de capaciteiten van creatieve en bijzondere mensen te waarderen gééf je ze wel wat ze toekomt." Behalve als je ze ook als heel verheven en machtig beschouwt... Dan breng je ze alleen maar in verlegenheid. Het zijn ook maar mensen - net als jij en ik- hoe inspirerend ze ook kunnen zijn...

"Okay. (Zucht...) Het zal wel. Geef me toch maar een stuk appeltaart."

... BEN IK VANMIDDAG BOVENOP MIJN HOOFD OPEENS GRIJS GEWORDEN DOOR DIE TOP 2000...

FOTO: REDACTIE