Van der Klein over de Boze Burger Boss

  "Je kan er wel geen zin in hebben om het daarover te hebben Baruch maar milieu-problemen zijn een feit. Of wou je zeggen dat je niet weet dat de winters vroeger veel kouder waren? En dat het ijs van de poolkappen smelt?" Volgens Trump wordt de milieu-problematiek zwaar overdreven... Ik heb mijn eigen milieuprobleempjes want ik ben zwaar verkouden...

"Je weet anders heus wel hoe koud de winters vroeger waren."Dat klopt maar Trump is een wereldleider die veel kwesties vanuit een totaal tegenovergestelde visie benadert. Tenslotte is hij de figuur die de Boze Burgers vertegenwoordigt.

"Dat was wel te merken bij zijn inauguratie. Er waren net zoveel mensen niet om dat mee te vieren als wel... " Zo'n menigte kan je toch niet tellen?

"Er zijn verschillende methodes om de grootte van mensenmassa's in te schatten. Bovendien heeft hij groot ongenoegen geuit jegens de media die dat lieten zien. En dat toont een gebrek aan leiderschap." O ja? Hoezo?

"Hij voert oorlog met de media en zelfs met zijn eigen inlichtingendiensten die hem op de hoogte moeten houden." Het zou niet onmogelijk kunnen zijn dat de pers bevooroordeeld tegenover hem is.

"Zelfs als dat zo is moet het kunnen. In de grondwet is de vrijheid van mening verankerd. Als een regeringsleider zo snel op zijn tenen getrapt is zou het mogelijk worden dat een grappenmaker als Arjan Lubach plotsklaps voor de rechter moet verschijnen." Er zijn anders zat landen waar burgers die iets onaardigs over de koninklijke familie of de president zeggen meteen in de gevangenis worden gegooid. Om maar te zwijgen over een uitspraak over een door hun vereerde figuur uit de godsdienst... In Thailand is het de koninklijke familie en in Noord-Korea moest iedereen heel hard huilen toen de president doodging. Anders was je er geweest...

"Je kunt de verschillende stadia waarin volken de democratie beleven nu wel met elkaar vergelijken maar het blijft toch een grote stap achteruit in Amerika. Aan de andere kant vertegenwoordigt Trump niet voor niets de Boze Burgers." Hoezo?

"Zo langzamerhand is er in ons welvarende landje ook een tweedeling binnengeslopen. En je hebt mensen die daarvan het slachtoffer werden doordat zij met armoede kampen." Als je de bedragen ziet die met Sinterklaas over de toonbanken rolden is dat moeilijk te geloven...

"Dat accentueert juist de verschillen tussen die twee groepen. Als je nauwelijks de huur kunt betalen of niet te eten hebt word je echt wel wanhopig. Dan bestel je echt geen dure games voor Sinterklaas." Dus Trump zou daarin iets kunnen veranderen doordat hij de Boze Burgers vertegenwoordigt?

"Dat moet nog blijken maar hij heeft in ieder geval hun onvrede gezien en wil daar mogelijk iets aan doen." Hij is een totaal onberekenbare persoonlijkheid die waarschijnlijk door zijn adviseurs stevig zal moeten worden afgeremd...

"De nieuwe situatie kan goed of fout uitpakken. Op een gegeven moment komen wij toch wel weer uit deze winterdip... " Zeker Ik ben tenminste dolblij dat ik buiten de zon weer zie schijnen. Nog even wachten en dan heb ik niet meer zo'n rare zware verkouden stem. Iedereen is ook zo vreselijk bezig met Amerika. En wat er allemaal zo erg is en complotten. Ik hoorde laatst een grap die een radiopresentator op internet had gelezen. Hij zei: "Er  bestaan helemaal geen Amerikanen. Het zijn allemaal maar acteurs..."

"Haha... Absurde humor. Hou ik wel van."

Schilderij: Karel Appel