Van der Klein: Tijd om juist goed op de hoogte te blijven...

  "Iedereen moet weten wat er zich in haar of zijn omgeving afspeelt. Daarom moet regionaal nieuws beschermd worden..." Toe zeg ... Moet weten... Moet ... Waar gáát dit over Van der Klein?

"Daarom ga ik namelijk accoord met Mei Li Vos want in de landelijke democratie zijn onafhankelijke lokale en regionale journalisten broodnodig." Bróódnodig? Heb je soms nog niet ontbeten?

"Leid mij niet af Baruch want de SP gaat nog een stuk verder met dit verhaal. Het hele partijprogramma is er daar op gebaseerd dat burgers zelf de regie over hun leven willen kunnen houden. Wat betreft werken en wonen en hun complete levensstijl en daarom willen zij het overzicht niet verliezen. Ze willen exact op de hoogte blijven van wat er in het algemeen gaande is. En juist ook van wat er in hun omgeving gebeurt." Dat klinkt mooi maar je hebt nu eenmaal te maken met vaststaande besluiten van een overheid. En burgers hebben ook doorgaans zeer uiteen lopende meningen...

"Draai het liever om want een overheid vertegenwoordigt juist alle burgers. Hoewel je de laatste jaren wel eens geneigd was daarbij enkele vraagtekens te plaatsen." Niet zo moeilijk graag vandaag Van der Klein. Ga het niet uitleggen s.v.p.

"Toch stel ik vast dat de regionale en lokale pers daarbij een belangrijke en onmisbare rol heeft. In kleinere kranten wordt het nieuws vaak anders gekleurd. De lijnen zijn daar korter want ''ons kent ons'. Daardoor staat het regionale nieuws niet te ver af van de Haagse papierwinkel en sluit het direct aan bij de werkelijkheid van alledag." O hemel... Ja hoor... Als een geliefde bloemenverkoopster met haar kraam en handeltje van het kerkplein wordt verbannen staat de hele provincie op stelten.

"Wat wil je anders? Dat plein werd opgebroken." Over die opdringerige vals spelende 'muzikanten' die ook weg moesten las ik anders geen enkele regel in de kranten. Iedereen was daarentegen blij dat ze op een keurige wijze verwijderd konden worden.

"Als die vals zingende straatzangers meer inkomen hadden gehad hoefden ze toch niemand lastig te vallen." Oh... Die discussie laat ik aan mij voorbij gaan als je het niet erg vindt. Wanneer heb jij dat 'muzikale' gezelschap trouwens voor een etentje uitgenodigd?

"ik ga daar nooit boodschappen doen. Maar als ik ergens binnenloop neem ik wel altijd graag een krant mee." Jij 'survive-t' dus op papier met print...

"Natuurlijk in combinatie met digitale informatie. Die combi vind ik heel lekker al hoop ik wel dat ik met de krant met gerecycled papier te maken heb." Maak je je daar echt druk om? Vraag je liever af of het nieuws niet gerecycled is..."

"Daar gaat het juist om. Daarom komen die regionale en lokale journalisten ons zo goed van pas. In een echte democratie kunnen we gewoon niet zonder onafhankelijke journalisten. En daar kunnen we er niet genoeg van hebben." Dat kan kloppen maar misschien moeten we het toch allemaal anders aanpakken zodat  deze professionals wel de ruimte krijgen die ze verdienen. Voordat je zulk werk goed kunt doen heb je al een hele weg afgelegd. Het wordt tijd dat men dit beseft in plaats van heel onverschillig of uit de hoogte te reageren.