Het modegevoel van de vaderlandse politieke lijstaanvoerders

  Als we onze politieke leiders zouden moeten kiezen op basis van hun al dan niet modebewuste keuze in plaats van op de inhoud van hun message zou dat best moeilijk zijn om een besluit te nemen. Hun slopende strijd in vergaderzalen overal in het land en hun felle woordenwisselingen in tv-debatten laten zien dat hun vertolking van de identiteit van Nederland heel dynamisch is.

Hun inzet is bewonderenswaardig strijdvaardig maar hun modieuze presentatie is strategisch ook van belang...

Wat valt de kijkers zoal op aan de fraai in het pak gestoken heren en aan de even serieus strijdende enige vrouwelijke lijsttrekker van de Partij voor de Dieren?
In een tv-debat zagen we alleen de heren die er bepaald niet saai uitzagen. Allereerst valt het op dat men het oude adagium verlaten heeft dat links altijd een rode stropdas draagt. Links was altijd synoniem met rood.

Psychologen hebben indertijd uitgevonden dat de kleur rood voor een das macht uitstraalt. Toevallig zagen we dat Lodewijk Asscher - de nieuwe leider van de PvdA - dit advies als enige in een groot tv-debat ter harte had genomen. Klaarblijkelijk draagt hij vaker een rode das maar hij straalt geen macht uit doordat hij nogal introvert is. Wel komt hij in zijn keurige blauwe pak met rode das heel gefocust en stabiel over.

Het blauwe costuum van Sybrand van Haersma-Buma van het CDA zit hem als gegoten en valt nauwelijks op want iedereen luistert graag intens naar deze ervaren en beheerst reagerende lijstaanvoerder.

Jesse Klaver van GroenLinks heeft de moed gehad ook op een groot partijcongres in een simpele pantalon met een dasloos wit overhemd met opgerolde mouwen te verschijnen. Er zijn de laatste jaren speciale producenten van hele mooie witte overhemden. Deze overhemden worden graag gedragen zonder das in kringen van de linkse élite. Het witte overhemd is dus méér dan het lijkt.

Het is moeilijk voor de heren om aan de nu eenmaal traditionele kleding die de kiezer verwacht toch een speciaal tintje te geven. Alexander Pechtold van D66 toont gevoel voor nuance ook in zijn modepresentatie. Die is beschaafd en in de keuze van zijn stropdas toont hij vaak een voorkeur aan subtiele ook ietwat zachtere tinten. Zo zagen we hem ook op presentaties soms rondlopen met een paarse of ook roze stropdas.

Emile Roemer van de SP is in de afgelopen maanden fors afgevallen en dat staat hem heel goed. Hij heeft een iets veranderde moderne jeugdige haarstijl maar deze lijstaanvoerder zal dit soort effecten door uiterlijke verfraaiingen zeer relativeren. Hij stáát voor wat hij te zeggen heeft. En dat is het dan.

Kees van der Staaij van de SGP laat eveneens zien waar zijn hart ligt als hij de SPG speciaal met een mooie koe presenteert. Goed nieuws voor de landbouw en de boeren. En als Kees van der Staaij in het pak verschijnt valt zijn altijd oranje stropdas meteen op. Ook hier weten wij direct waar zijn hart naar uitgaat.

Onze premier mag eveneens gezien worden. Mark Rutte vertegenwoordigt Nederland en de VVD altijd perfect in het pak met een lichtblauw overhemd en een donkerblauwe stropdas. Dat dragen veel Europese leiders. Het lijkt wel een code.

Geert Wilders van de PVV durft vaak felgekleurde stropdassen te dragen. We zagen hem zelfs wel met felgeel en felgroen. Dat geeft wel iets pittigs aan. Iets authentieks.

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren presenteerde zich ludiek. Zij verscheen met een geweldig grote zwarte auto met daarachter een kleine caravan waarmee ze de politieke verslaggever van Jinek en Pauw ontvoerde. In de caravan werden gesprekken met kiezers georganiseerd. Marianne Thieme droeg een wijnrode trui en een enorm grote witzwart geblokte om haar hals geknoopte shawl. Helemaal in de modetinten van het moment.

Thierry Baudet van het Forum voor Democratie moest helaas in de enige minuut die hij in een tv-programma kreeg verschrikkelijk niezen. Hij zag er voor zover wij het zagen gedistingeerd uit met een lichtblauwe stropdas met witte stippen. Hij pakte geen zakdoek om zijn hand af te vegen maar misschien is dat iets waar je in zo'n positie ook niet aan denkt.

Henk Krol van 50Plus ziet er bijna altijd neutraal beschaafd uit. Typisch iemand die alles doet van uit een bepaald idealisme en voor zijn werk leeft maar daarbij zichzelf soms vergeet.

Er zijn nog meer interessante lijsttrekkers maar daar weten wij nog te weinig over.

Wel viel ons op dat de man van Denk Tunahan Kuzu een erg geslaagd kapsel heeft. Dat is natuurlijk meegenomen als aanleg maar ook wel goede smaak. Alleen beweert hij steeds maar weer dat hij in ons en DUS ook zijn land ongewenst is. De enige die dat helaas veronderstelt is hij echter zelf. Er zullen wel mensen zijn die helemaal niet aardig zijn tegen hem en eveneens ook niet tegen ons maar als ze ons echt leren kennen?

Dan zeggen ze vermoedelijk tegen hem: "Well done Tunahan Kuzu. Goed dat je er ook bij hoort."