Van der Klein vindt te véél van Amsterdam

  "Er is wel meer balans in de opvang van vkuchtelingen ontstaan. Zolang de Turkse overheid maar blijft meewerken." Het is mooi weer Van der Klein en jij gooit meteen de wereldpolitiek op tafel... Bovendien... ga uit mijn zon. En wat wil je nu zo dringend bespreken?

"Niks. Alleen dit. Als die vluchtelingen in Amsterdam terecht komen is hun leven zwaar. Om te beginnen moeten ze leren slalommen -ofwel soort van zigzaggen- tussen alle fietsen en auto's door die pal naast elkaar in rijen pontificaal midden op de trottoirs gedeponeerd werden." De verkeersdeskundige heeft gesproken. Niet iedereen woont in Amsterdam...

"Het is in deze stad gewoon te druk en te vol." Jij hebt totaal geen reden tot klagen met zo'n prachtig groen park voor je deur. Alles mooi onderhouden ook...

Yes. My home is my castle... En het maakt mij echt gelukkig. Maar als wij niet opletten zou ik over enige jaren wel eens in een nep-stad kunnen wonen. O... Je gelooft het weer eens niet... " Nep-stad? Nep-nieuws ja. Nep-stad wil je dat alsjeblieft uitleggen...

"Het is niet ondenkbaar dat in de toekomst echte Amsterdammers straks alleen nog maar in boeken en films voorkomen. Dan zullen hele hordes toeristen hier alleen maar nep-Amsterdammers tegenkomen die hun in orgeldraaierskleding zwaaiend met grote Amsterdam kazen verwelkomen." Hoe kom je in vredesnaam op dat sprankelende idee?

"Amsterdam is vol. Overvol zoals je weet door massa's nieuwsgierige toeristen. We worden er door bestormd. Het zal hier net zo gaan als ooit in Venetië is gebeurd. Daar namen toen ook de echte bewoners de benen. Hooguit wonen er nog een paar van de oorspronkelijke stedelingen die tegen exorbitant hoge bedragen overleven in een flat maximaal zo groot als anderhalve doucheruimte. Net als in Venetië vertrekken de oorspronkelijke bewoners en alles wordt opgekocht door buitenlanders. Daar loopt de stad ook helemaal leeg..." Leeg lopen? Met al dat water?

"Precies. Ja. Net als al dat water van ons in de grachten. We zouden trouwens best nog een paar grachten er bij kunnen open gooien" Dan krijg je toch nog meer toeristen? En dat wil je niet.

"Jij focust te veel op details bij wat ik zeg Baruch. Ik stel simpelweg vast dat de huur- en koopprijzen van de huizen in Amsterdam de laatste jaren krankzinnig hoog zijn gestegen." Nouja, wat wil je? Dit is een bruisende stad waar iedereen graag wil wonen. Dat kost nu eenmaal wat...

"Kijk... Als je echt van je stad houdt wil je niet dat het unieke karakter daarvan verloren gaat. Juist doordat hier allerlei nationaliteiten en culturen door elkaar wonen en met elkaar verbonden leven heerst hier zo'n bijzondere sfeer. Toeristen voelen dat en worden daardoor ook onweerstaanbaar aangetrokken. Tegelijkertijd loop je het risico dat hier een soort folklore toneelstuk wordt opgevoerd. Dus niet meer echt door de bewoners geleefd. Maar een stad vol luxe warenhuizen, wafelwinkels, reeksen prutserige cupcakes, baaien rokken en kanten mutsen en kasten vol zonnebrillen met glazen zo groot als dessertbordjes waarin het wapen van Amsterdam is gegraveerd." Het is toch leuker al die winkels met kleurrijke overvolle etalages te bekijken dan rijen saaie telefoonwinkels vol lege etalages met hooguit een bijna uitgedroogde palm er in.

"Weet je wel dat er in Venetië geen gewone zelfstandige bakkers, slagers en groentewinkels meer te vinden zijn?" Dan moeten mensen hun gebak dus bij de supermarkten aanschaffen. Zou je daar vandaag misschien ook zin in hebben Van der Klein?

"Dat zou kunnen ja. Maar het voorjaar is nu net begonnen. Laten we daarom naar de echte IJssalon gaan..."

FOTO: DRAAIORGEL FESTIVAL