Van der Klein driftig op zoek naar De Nerd

  "Waar is de biotoop van de Echte Computernerd? Dat vraag ik me sinds kort steeds af..." Bestaan die dan nog? Computernerds... Ik dacht eigenlijk dat die tegenwoordig helemaal niet meer opvallen... Ze zijn even moeilijk te ontwaren als kabouters want iedereen is het feitelijk toch zelf een béétje.

"Ze zijn er heus wel hoor. Je kunt de ware computernerds onmiddellijk herkennen aan hun vreselijk onopgeruimde huizen... Alleen het in dienst nemen van een totaal onwrikbare huishoudster of schoonmaakster kan aan die chaos nog iets doen." Tegenwoordig zijn de overdreven Twee-Verdieners anders meer in beeld... Met oppas voor het kleine meisje waar de ouders echt geen tijd voor hebben.

"Dat verbaast me niet. Au-pairs waren er altijd. En ze zijn noodzakelijk vaak. De hele geschiedenis door." Ja. Dat zal wel maar dan krijgt zo'n kleintje bovendien de duurste kleertjes aan alsof het een 2-jarige interesseert om minimaal merkkleding te dragen. De ouders verwennen het kind uit schuldgevoel maar ik zie echt wel dat ze toch haar ouders mist.

"Het hangt er van af hoe je naar zulke situaties kijkt. In sommige landen wonen kinderen die snakken naar een goede omgeving en regelmatig voldoende kunnen eten. Afgezien daarvan hebben de psycho's dan later nog eens wat te doen." Nee... Dat meen je niet echt Van der Klein.

"Ik zal dan maar zeggen dat ik het niet meen. Maar merkkleding... Heb ik niets mee. Als je het nu over een voetbalshirtje had..." Ja natuurlijk Van der Klein. Met al die grote sponsors er op bedoel je? Alleen ben ik toch wel benieuwd waarom computernerds - een verouderd begrip trouwens- jou opeens zo interesseren...

"Waarom? Ik weet ook wel dat je er tegenwoordig al Twitterend en Instagrammend helemaal bij hoort Baruch. Als je je bij de Social-Media-Élite hebt gevoegd... Ik vroeg me gewoon simpelweg af wat er tegenwoordig met het beroep en de klassificatie nerd is gebeurd. Waar verschuilen deze slimme mensen zich?" Je kunt beter niet achteruit kijken Van der Klein maar kijk liever vooruit. Hoogtepunten van toen zijn al lang weer weggevaagd door pijlsnelle veranderingen. Die social-media-snobs hebben het ook al bijna weer gehad... Zij worden binnen enkele jaren voorbijgestreefd door een nieuwe generatie die totaal geen berichten meer opschrijft. Zij doen straks alles alleen met hun 'voice' en spreken boodschappen of berichten alleen maar in.

"Wat een lawaai zal dat dan weer worden. Het zijn inderdaad steeds andere groepen die het voortouw nemen bij communicatie. En er zijn altijd mensen die daarbij heel zelfverzekerd anderen domineren. Tijdens het getwitter uiten ze zich opeens met onverwachte superkracht. Maar nerds behouden toch wel hun eigen positie en kwalificatie daarbij. Overigens vind ik juist dat je beter wel kan terugkijken af en toe... Wie nooit achterom kijkt blijft steeds dezelfde fouten maken. " Misschien heb je enigszins gelijk Van der Klein. Met die fouten bekijken dan. Zou kunnen... Alhoewel tamelijk moeilijk hoor. En misschien moeten we af en toe wel achterom durven kijken om iets onder ogen te zien. Of misschien horen die fouten juist bij ons. Het valt te bezien. Maar vandaag hebben we het daarvoor veel te druk..."

"Klopt. De praktijk roept. Volgende week of zo dan. Dat is misschien beter."

ILLUSTRATIE: ... ZICH TERUG TREKKENDE NERD ONTDEKT OP ZONNEBANK ...