Het Expat feestje

  De gastvrouw lacht zonnig. Het feest is binnen en buiten. Ze is mooi in stijl en weerklaar gekleed in haar fantastische gebreide goudgele trui. Ongetwijfeld voortijdig afkomstig van het vermaarde modemerk waarvoor zij nu werkt. Haar ruime huis en tuin zijn vol vrolijke mensen ter gelegenheid van haar begin-van-de zomer feest. 's Avonds ga ik nog even langs en drink hier graag een glas wijn.

Je hoort op zo'n party allerlei verschillende talen want hier zijn bijna allemaal jonge expats verzameld. Mensen vol verwachtingen die uit verschillende landen naar ons land kwamen om hier te werken. Bij de meeste gasten kun je je met Engels prima redden en ze willen dolgraag iets over zichzelf delen met de puur Nederlandse bezoekster die wel opvalt omdat zij zoveel ouder is dan alle andere aanwezigen.

Op een bepaald moment ontmoet ik de twee Guillermo's. Een vriendenstel bestaande uit een hele lange donkere jongen en zijn stevig gebouwde veel kleinere blauwogige vriend. Ze kunnen het heel goed met elkaar vinden. Ze zijn net terug uit Ierland waar ze net als altijd zoveel misverstanden meemaakten omdat ze dezelfde voornaam hebben.

"We moeten ons daardoor steeds bij onze achternaam laten roepen als we onder bekenden zijn, " zeggen ze. Het daarom dan maar afkorten van de naam van de stevige boy had nog grotere verwikkelingen gegeven want in Ierland bleek die afgekorte naam een heel andere ongunstige betekenis te hebben. "Ik werd door iedereen daarom uitgelachen... En op Facebook geeft het ook allerlei verwarring."

Waarom kort je je naam niet af en voeg je iets toe? vroeg ik. Met jouw sportieve body zou je Gui en iets erachter kunnen proberen. Gui-Di bijvoorbeeld. Dat klinkt stoer en sterk... De beide Guillermo's vinden het tot mijn verrassing een prima suggestie.

"Dat gaan we invoeren," zeggen ze opgelucht. Ik vraag of ze wel weten hoe belangrijk een naam voor mensen is... Denk er goed over na want met Gui-Di beginnen jullie ook een nieuw stuk leven...

"Dan kunnen we zeggen als ze ernaar vragen dat wij die naam van een journaliste hebben gekregen die heel veel artikelen schrijft. En zij heeft die voor ons gekozen," zegt de lange donkere Guillermo. "We vinden het toch al geweldig om hier als vriendenpaar in Nederland te kunnen wonen en werken. Wij zijn al jaren bij elkaar. Ik ben heel blij dat ik hierheen uitgezonden werd. Mensen die hier net als wij kunnen leven zijn echt gezegend."

Waar hebben jullie elkaar leren kennen?

"In de bios want ik ben een enorme filmfreak. Gui-Di niet maar hij kwam daar voor de eerste keer tijdens een middagvoorstelling binnen. Hij keek wat ongemakkelijk rond en ik vroeg of ik hem kon helpen. De zaal was nogal leeg en we gingen naast elkaar zitten. Ik zei: 'Als de film tegenvalt bied ik je een etentje aan... En zo is het allemaal gekomen."

Wat een mooi verhaal. Ik ben verrast en onder de indruk. En ik drink nog wat heerlijke zachte wijn want het feest is nog lang niet afgelopen.