Van der Klein is daar helemaal klaar mee

  "Er suizen enorme stromen informatie door mijn duffe hoofd. En ik ben daar helemaal klaar mee." O ja Van der Klein? Wat dubbelzinnig. Dan heb je toch wat je wilde?

"Was dat maar waar. Ik zou me wel 10 grote vrachtauto's vol informatie kunnen eigen maken op dit moment en altijd. Denk je nu echt dat ik daar zin in heb..." Ik ontkwam soms niet aan de indruk dat jij over bepaalde onderwerpen aan 12 olietankers vol informatie nog niet genoeg hebt...

"Waarom 12 olietankers... Dat kan in deze tijd vol duurzaamheid helemaal niet meer." Je hebt toch een klacht over te veel informatie... Te veel. Hoor dan wat je zelf vertelt. Niets wordt tegenwoordig meer onder de mat geveegd. Dat zou je volgens anderen juist moeten waarderen.

"Je bedoelt zeker dat alle informatie kant en klaar overal te vinden is en daar moeten we dan allemaal over staan te juichen." Yes sir. Openheid hoort toch juist bij democratie?

"Veel te makkelijk gesproken. Maar jij hebt vandaag zeker weer haast. Er zal wel weer een show of zoiets ergens zijn..." Sorry Van der Klein... Waarom is totale openheid en eerlijkheid in een democratie volgens jou too much?

"Om een grote hoeveelheid en ver-strekkende informatie te kunnen begrijpen is een bepaalde basiskennis onmisbaar. Stel je bijvoorbeeld eens voor dat ik grote hoeveelheden medische kennis ga opslaan in mijn hoofd en dan de chirurg vertel hoe hij het beste kan opereren... " Nee zeg... Hoewel... In sommige ziekenhuizen vechten bepaalde chirurgen elkaar de tent uit en zou een derde best eens kunnen bemiddelen. Het is trouwens een super-inspannende job. Dan sta je zo vaak onder zo'n grote spanning dat je best daarnaast op een andere manier in de fout kan gaan.

"Graag die doktersroman weg laten. Er zijn heel wat beroepen die een uiterste krachtsinspanning eisen. We hadden het er over dat soms of vaak - dat weet ik niet precies- een bepaalde ervaring of basiskennis nodig is om een grote hoeveelheid info goed te kunnen hanteren." Okay. Ik dwaalde even af. Geef dan nog maar meer voorbeelden.

"Laat ik het in dit verband eens hebben over muziek. Of ook over musici en andere kunstenaars die iedereen kent. Grootheden die ogenschijnlijk op een heel simpele manier vernieuwend hun kunst beoefenden. Zoals de rockgroep Queen of David Bowie. En in de schilderkunst Mondriaan en Picasso. Of qua entertainment Monty Python... Dat zijn allemaal voorbeelden van mensen die eerst een klassieke opleiding hebben gevolgd. Zij zijn vanuit die basis pas verder gegaan..." Het is een verpletterend bewijs Van der Klein. Zij kenden inderdaad eerst hun klassieken en gaven de wereld daarna hun onvergetelijke geschenken. Toch vraag ik me af... Jij zegt: eerst weten en dan pas begrijpen. Maar we kunnen niet alles eerst weten. Het is inderdaad te veel...

"Het zou wel veel fake-info in de kiem kunnen smoren. Als we allemaal probeerden zoveel mogelijk informatie te verkrijgen zouden we snel doorhebben of iets fake is Baruch." Als iets duizend maal herhaald wordt geloven veel mensen dat wel uit een soort vermoeidheid. Bijvoorbeeld omdat ze dat herhaaldelijk op facebook tegenkomen.

"Ik vind eerder dat mensen die de hele dag op facebook zitten of op hun telefoon bezig zijn te levelen daardoor veel te veel worden geleefd. Blijf bij jezelf. Denk na en geef jezelf de ruimte om je eigen weg te kiezen." Je zal wel weer eens gelijk hebben. Ik vind het vermoeiend om het toe te geven maar zelfs Aristoteles schijnt al eens beweerd te hebben dat democratie zonder kennis heel gevaarlijk is. Het was wel een slimme vos...

ILLUSTRATIE: ...DE RODE BOOM VAN MONDRIAAN...