Van der Klein weet het zeker

"Het is echt waar: in de oertijd waren er krokodillen van wel 20 meter lang. Schrik niet..." Wat eng... met van die spitse griezeltanden en die ogen als duikbrilletjes. Hoe lang geleden was dat Van der Klein?

"Oh... Miljoenen jaren terug. Toen waren veel dieren ook groter. Alhoewel niet allemaal. Daarover zijn wel tamelijk overdreven voorstellingen van in de geschiedenis overgeleverd. " Hoezo?

"Nouja... Er leefde toen inderdaad een haai-achtig beest wat ongeveer 18 tot 20 meter lang was. In sommige films en door bepaalde internetguru's werd gedaan of hij wel 40 meter lang was. ' 40 meter? Dat zou hier een half huizenblok lang zijn...

"Ja. Nu we het toch hebben over die dino's... Ze hebben waarschijnlijk meer iets van vogels gehad dan van reptielen." We hebben ze dus altijd ietwat te negatief bekeken. Misschien komt dat vaker voor in onbekende situaties... Waarschijnlijk worden in onze tijd ook veel vijandige tendenzen door ons uitvergroot.

"Wat bedoel je? " Als ik soms 's avonds spreek met iemand die met heel veel angst naar de ontwikkelingen in onze tijd kijkt droom ik daarna 's nachts afschuwelijk. Het is dan net of dat gebrek aan vertrouwen in ontwikkelingen in de toekomst op je overslaat ...

'Dat lijkt me toch een heel natuurlijke response. Alleen door met elkaar te communiceren leren we over elkaar hoe we in het leven staan... Angst kan je totaal verblinden. Heel heftig zijn... Je komt daardoor tot niets meer... Máár het kan ook een waarschuwing zijn. Je moet de middenweg vinden." O juist. Het poldermodel. Met véél... véél kopjes thee bedoel je?

"Geef mij maar koffie." Alsjeblieft. Als je maar weet dat wij nog niet zijn uitgepraat.

"Dat zijn wij nooit. We hadden het net over mensen die zeker weten dat er een komeet met vernietigende kracht op de aarde af stormt en dat mysterieuze plotseling verschijnende zonnevlammen de aardelingen ergens voor waarschuwen... Zij weten gewoon zeker dat Paul Mc Cartney niet echt was (waarschijnlijk ook nooit echt is geweest)... We horen gelukkig de laatste jaren wel minder vaak over personen die ontvoerd werden door ruimtewezens maar we blijven de kleine mensjes toch wel houden." Wees maar voorzichtig straks komt er een reus op je af!

"Cool ... Er hééft ooit wel een aap geleefd van 3 meter hoog. Hij speelde nog een belangrijke rol in het Junglebook. Maar daar werd gedaan of hij wel 6 meter hoog was." ... Je laat mij zo hard lachen Van der Klein dat ik al die nare dromen vergeet.

"Daarmee wil ik niet zeggen dat sommige angstwekkende realiteiten niet bestaan, Zo kan er over 15 of 20 jaar best weer een nieuwe zondvloed ontstaan. Dat gebeurt dan mede door de schuld van de mens zelf." Dat blijft toch balen... Maar als ik maar af en toe even flink kan blijven lachen...

"Zekers."