Van der Klein en de Spaanse Ridder op zijn ros

  "De linkse partijen in Europa reageren erg gereserveerd op de Catalaanse verkiezing." Je bedoelt vast dat ze zo min mogelijk reageren...

"Nee. Ze roepen iedereen op zoveel mogelijk de kalmte te bewaren en er moet door onafhankelijke partijen worden bemiddeld tussen Spanje en de Catalanen." Ik heb al gehoord dat België bemiddeling heeft aangeboden Van der Klein. Zij hebben zelf ook ervaringen met hun Vlamingen natuurlijk.

"Dat Vlaamse conflict zou meteen opgelost zijn als er weer een Koning der Franken zou regeren net als in de Middeleeuwen. Denk maar aan Karel de Grote. Ofwel Carolus Magnus." Nee zeg Van der Klein... Ben jij opeens pro-Europees geworden?

"Als ik me het goed herinner ... staat Karel de Grote model voor de eenheid van Europa. Er is zelfs een prijs naar hem vernoemd die al aan veel belangrijke mensen voor hun verdienste is toegekend. Onder meer aan onze -toenmalig Koningin- en nu Prinses Beatrix." De Belgische regering begrijpt die strijd tussen Spanje en de Catalanen heel goed door hun Vlamingen. En in Nederland heb je de Friezen. Die zijn ook van ouds her trots en heel onafhankelijk.

"Kan zijn Baruch maar dat is toch een heel ander verhaal. Die hebben de revolutie er daar trouwens al lang uitgeschaatst... Je hebt daar in het Zuiden wel de Basken. Zij wonen zowel in Frankrijk als Spanje maar je hoort de laatste tijd niet veel meer over hun vrijheidsstrijd." Wat denk je dan van de Koerden in Turkije? Die hebben het ook niet makkelijk met elkaar...

"Zij wonen ook in wel 4 verschillende landen en willen zich toch graag verenigen." Vermoedelijk gaat het om een begrijpelijke zoektocht naar identiteit maar kun je dat ook niet erg overdrijven?

"Iedereen is tegenwoordig gebonden aan het dogma van de commercie. Maar daarnaast wil men ook wel graag de traditionele waarden handhaven." Dat is een waarheid als een koe. De motieven om een onafhankelijk land te worden kunnen wellicht heel versluierd zijn. De reacties binnen beide strijdende partijen zijn ook niet éénduidig. Maar ja... Als je trouwens geschiedenis-filmpjes op You Tube bekijkt kun je al zien hoe landsgrenzen door de tijd heen steeds verschuiven.

"Klopt. Als buitenstaanders weten wij ook niet precies wat daar in Spanje de oorzaak is van deze spanningen. Maar de geschiedenis vertelt wel dat dit daar al honderden jaren speelt." Trotse en koppige mensen aan beide kanten. Ik denk dat Bert van Leeuwen van Het Familiediner daar het beste eens op bezoek zou kunnen gaan. Wat zou hij dan daarvoor mee moeten nemen om het gesprek te beginnen Van der Klein?

"Haha... Hij komt natuurlijk binnen met een molentje. Denk aan Don Quichot, de dolende ridder die te paard de windmolens bestrijdt. Zijn knecht Cervantes rijdt op een ezel naast hem terwijl zijn baas aan het vechten is. Don Quichot zag de windmolens aan voor reuzen..." Stoer hoor. En o zo mannelijk. Alhoewel blijft dan toch de grote vraag wie van beide partijen hier het gevecht voor een onmogelijke droom uitlokt..."

DE DOLENDE RIDDER 'DON QUICHOT' GESCHILDERD DOOR HONORÉ DAUMIER