Van der Klein: "Ik stond wel even perplex... "

"Laatst hoorde ik iemand mij weer eens als 'heel éénzelvig'omschrijven want ik doe niet mee aan Facebook..." Tjee Van der Klein... En ik wou je toch net vragen of je met me wilt chatten! "

"Terwijl wij hier notabene tête á tête zitten? Om niet te zeggen face tot face... " Het wordt je afgedwongen: kijk maar. In dit restaurant zitten diverse setjes en echtparen aldoor heel introvert op hun mobiel te kijken en helemaal niet met elkaar te praten.

"Jawel hoor. Dat communiceren doen ze per telefoon. Verder zijn ze wel uitgesproken." Het is nu eenmaal de cultuur van deze tijd. Ik ken ook mensen die als ze je zien de hele dag over zichzelf tegen je kletsen. Daar word je ook min of meer mesjogge van als ze je daarmee kunnen 'verrassen'.

" Hé ja. er is natuurlijk niets leukers dan ononderbroken over jezelf praten of over je liefdesleven en urenlang doorgaan over jouw opvattingen in de politiek. Niet te vergeten hoe goed je zit in de paardensport en wie er allemaal de golfstick verkeerd vasthouden... " Een prachtige materie als je er niet te veel van krijgt. Een dramaatje op het gebied van emotionele grensoverschrijdingen kan de laatste tijd er ook nog wel bij toch?

"Daar wil ik dan graag een borrel bij. Weet je waar ik laatst weer perpelex van stond? Er zijn zakelijk ingestelde figuren die aan dat telefoongeneuzel meer geld hebben verdiend dan die bijdehandjes van het blad Quote ooit zouden hebben kunnen berekenen..." Dat meen je niet... Hoeveel dan?

"Een bedrag met 11 nullen. En een miljoen heeft er zes." Poeh! Dat kan waar zijn maar zo'n hoeveelheid geld zit natuurlijk in projecten, schepen, stedenbouw, bruggen en parken etc. Dat is vast geen los besteedbaar kasgeld.

"Er is wel degelijk sprake van enorme en aanwezige grote persoonlijke kapitalen. Mensen als Bill Gates hebben daarvan geïnvesteerd in de derde wereld. Anderen kopen bijvoorbeeld een schilderij van 300 miljoen of gewoon een voetbalclub." Toch ga ik er helemaal niet van uit dat het zo fantastisch is om zo ontzettend rijk te zijn. Ik moet er zelfs helemaal niet aan denken. Of wil jij altijd een lijfwacht om je heen? Leven onder grote zakelijke druk van anderen die van alles van of met jou willen... Wat bedoelen ze echt? Je bent er nooit zeker van dat de mensen die jou vertegenwoordigen uit jouw naam echt doen of laten wat je bedoelt maar je hebt wel een enorme verantwoording. En steeds naar die dure parties in een auto met chauffeur... Vakanties met lijfwachten om je heen...

"Is dat nu zo erg Baruch? Je hebt wel steeds aanspraak om je heen. Grapje... Het gaat er in principe natuurlijk om dat er meer balans moet ontstaan tussen mensen die het wel goed hebben en anderen die onder tekorten moeten lijden." Een mooie uitspraak die toch bepaalde vragen oproept. Van nare ervaringen kun je trouwens ook heel veel leren. Zonder het oneens te zijn met je ... vraag ik me af wie werkelijk kan bepalen wat op de lange duur goed voor een ander is ... Je hoort ook dikwijls mensen zeggen dat ze bepaalde moeilijke ervaringen toch niet hadden willen missen.

"Veel grote geesten verkozen inderdaad om alles weg te geven .... Boeddha, Jezus Christus en Franciscus van Assisi ... En met hun vele anderen verkozen de armoede. Maar gewone stervelingen kunnen toch beter wat spaarzamer zijn..." Een beetje oude-kous gunnen we toch graag aan iedereen?

"Zeker. Dat staat ook in het teken van de Kerstgedachte maar daar zijn we nu toch echt nog niet aan toe. Het gaat nu nog om die heilige die aan de kerstman vooraf gaat." Niet iedereen heeft het goed. Het is een donkere maand al zijn er overal feestelijke lichtjes. Maar we zijn weer blij met alle gulle gevers die -elk op hun eigen manier- iedereen aangenaam willen verrassen. Arm of rijk ... zullen ten allen tijde hartelijk welkom zijn.

ILLUSTRATIE: BEN HEYTZE