Van der Klein: Ik game me gek

  "Gamen?... Natuurlijk. Ik heb ook de mazzel dat ik er gek op ben. Het is een fantastisch spanningsveld dat je overkómt... Een wisselwerking die je meteen in de juiste sfeer brengt. Ajax heeft trouwens ook een paar jongeren in dienst om een serieuze parallel-competitie te spelen namens Ajax en andere Nederlandse ere-divisie clubs..." Please... Niet zo snel. Parallel-competitie? Parallel aan wat?

"Dat snap je toch meteen. Parallel aan de echte competitie in de voetbalsport." O... Jaja...

"Zo heb je in ieder seizoen in de gameworld ook een officiële competitie tussende belangrijke voetbalclubs." Ik denk toch niet veel vrouwen zich net zo fanatiek in de voetballerij storten als al die opgefokte mannen.

"Dat denk je maar. In de nieuwste game-versies zijn er ook vrouwenteams opgenomen." Ligt het aan de afgelopen droogte en warmte-periode dat je de laatste tijd zo sterk die concentratie op dat gamen vasthoudt?

"Het heeft totaal niets met die zomerperikelen te maken. ... Ik game al jaren. Het liefste speel ik on-line strategische games." Aha! Dat klinkt intrigerend...

"Is het ook want ik speel bijvoorbeeld een strategisch game waar de echte politiek nog een puntje aan zou kunnen zuigen." Toelichting graag... Wat moet een speler van een strategisch game dan doen?

"Je beheert bijvoorbeeld een eigen stad met omliggende dorpjes die zorgen voor voedsel en bouwmaterialen voor de stad. Je hebt daarin een bepaalde positie. Je kunt binnen een bondgenootschap leidinggevende worden." Wat doe je dan als chef?

"Je moet anderen bijsturen als ze hun functie niet goed vervullen. En blijven communiceren met het bondgenootschap." Dat lijkt misschien wel een beetje op het Europese Parlement.

"Ja. Er zijn ook onderlinge afspraken gemaakt tussen de verschillende bondgenootschappen over de hele wereld om het spel eerlijk te spelen." In de politiek bestaan ook veel internationale afspraken maar ze smokkelen toch vaak met de regels.

"Dat gebeurt ook wel bij de spelers van dit game maar je blijft verantwoordelijk en wie zich niets van die regels aantrekt zal wel de consequenties daarvan moeten ervaren. Dan wordt er besloten het zonder jou te doen..." Komt er dan ook opeens een hand uit het scherm om diegene een flinke tik te geven? Patsch!

"Haha... In het uiterste geval is de straf dat je uit het bondgenootschap wordt verwijderd. Zoals misschien voor sommige landen uit het Europese Parlement ook zou moeten gebeuren." Mm... Toch overdrijven jullie mannen in jullie voetbaldiscussies vaak heel erg. Ik hoorde net een paar mannen in de tram bij de bestuurder over een verloren wedstrijd van Feyeboord. Eén van hun zei dat hij van teleurstelling de hele dag ziek in bed had gelegen. Een andere man beklaagde zich toen ook tegen hem en deed werkelijk eveneens heel zielig.

"Feyenoord tegengevallen en dat gevoel wordt in het openbaar besproken in Amsterdam? Hoe zit dat? Zijn ze soms verhuisd?" Tja... De tram was tamelijk leeg. En er stonden toevallig geen Ajaxfans te luisteren.

"Dat is maar goed ook anders hadden ze nog medelijden gekregen met die arme Feyenoordfans." Onderschat het niet. Het valt ze zwaar. It is all in the game maar wel tamelijk gek dat mensen zich het verlies van hun club zo kunnen aantrekken dat ze er ziek van worden. Je zou er makkelijk overheen moeten kunnen stappen. Waarom zou je altijd moeten winnen? Wat saai. Maar misschien is gamen wel een wondermiddel om te leren konstruktief met winst en verlies om te gaan.     

FOTO: GOOD GAME EMPIRE MISSCHIEN EEN WONDERMIDDEL ...