Er wordt nogal wat afgeluisterd!

  Ook Amazon doet het. Via Alexia want meeluisteren naar gesprekken die zijn opgenomen via spraakassistenten die Vlamingen en Nederlanders voeren met hun slimme Google-assistent wordt als geluidsfragment elders beluisterd. Dat komt allemaal door die slimme luidsprekers die in miljoenen huishoudens overal ter wereld vol microfoons zijn opgesteld. Formeel worden de conversaties pas geactiveerd na een duidelijk commando zoals OK Google, maar in principe luisteren microfoons altijd mee.

Een Belg die voor Google meeluisterde om het functioneren van de spraakassistent te verbeteren heeft aan de VRT duizend audiofragmenten doorgesluist. Google liet hem meeluisteren omdat de microfoons sommige woorden soms niet herkennen. Misschien kon die meneer het werk na wel duizend gesprekken over ditjes en datjes niet meer aan. Wat zal hij zich verveeld hebben alhoewel er ook huishoudelijke scenes door hem werden beluisterd maar zeg nu zelf: dat is minstens even boring omdat het gemiddeld allemaal ook zo op elkaar lijkt.

Misschien vond hij het ook een aanval op onze privacy want ieder mens of ook kind heeft toch recht op minstens een paar geheimen om een beetje spannend te kunnen zijn. Het hoeft heus niet een geheim over belangrijke zaken te zijn maar dat mag natuurlijk ook wel. Persoonlijk lijkt het me oer- en nog oerdervervelend om al die persoonlijke gesprekken te moeten beluisteren.

Vermoedelijk word je bij je sollicitatie voor die baan vooral eerst op je gehoor getest. Het zou een heel groot geheim zijn als je in dat werk zou verbergen dat je eigenlijk een gehoorapparaat nodig zou hebben. Je zou je oren vergeefs spitsen om de meest essentiële details te kunnen beluisteren van jou zo onthouden sappige ruzies ontstaan in een huiskamer of misschien in een badkamer. Dit beroep tart alle verbeelding. En hier wordt bovendien nog door een internationaal team aan gewerkt. .

‘We werken samen met taalexperts over de hele wereld om spraaktechnologie te verbeteren door transcripties te maken van een klein aantal audiofragmenten,’ liet Google desgevraagd aan de NOS weten. "Taalexperts beoordelen slechts ongeveer 0,2 procent van alle audiofragmenten, die niet worden gekoppeld aan persoonlijk identificeerbare informatie. De stemmen worden echter niet verdraaid."

Net als Google verklaarde ook Amazon dat men de privacy erg serieus neemt. Amazon en Bloomkberg laten weten dat medewerkers zich niet met de inhoud van de gesprekken mogen bemoeien.

Maar net als bij Google worden gebruikers niet echt heel duidelijk ingelicht over wat er met de geluidsopnamen gebeurt. De gesprekken kunnen weliswaar niet worden herleid naar personen, maar wel naar apparaten. Medewerkers kregen dus wel als instructie om zich niet met de inhoud van de gesprekken te bemoeien.(En volgens Apple kan Siri niet eens afluisteren.)

Google heeft inmiddels een verklaring geplaatst op de site: "We stellen hoge eisen aan onszelf op het gebied van privacy en beveiliging. Diezelfde eisen stellen we aan onze partners. Verder kunnen onze gebruikers de gegevens die in hun account worden bewaard zelf beheren. Zo kunnen ze het bewaren van audiofragmenten in hun Google-account helemaal uitschakelen of ervoor kiezen die te verwijderen na drie of achttien maanden.’