Corona hysterie mag van ons stoppen

  Natúúrlijk wens je niemand een longontsteking toe. En zeker geen super-gezellige cruise, die totaal onverwacht uitmondt in een gijzeling, waarbij de gasten snakkend naar adem onvrijwillig in een te kleine hut opgesloten worden.

Hoewel mijn dakloze vriend mij gisteren nog verzekerde onvrijwillige gijzeling totaal geen straf te vinden, als het maar een opsluiting op zo'n groot cruiseschip zou mogen zijn. "Meneer... iedereen zou daar recht op moeten hebben, lekker smullen en smikkelen en eindelijk volop tijd voor bezinning. Maar die rechtse mensen zullen dat vast wel weer tegenhouden..."

Ik wilde hem niet uit zijn culinaire droom helpen en ging de supermarkt binnen. Even later bij de kassa moest ik niezen. Geschrokken keek mijn omgeving op en om. De klant vóór mij schoof haar boodschappen op de band angstig bij mij weg met een enigszins schuldige blik. Meneer achter mij keek mij streng-verwijtend aan. Ik sprak ze aan: “Mensen, wat zijn jullie angstig gemaakt. ik sta hier op de tocht; dus moest ik niezen.

Was hun angst realistisch? Vanochtend zag ik in een landelijk dagblad een oorlogszuchtige grote kop “CORONA IS HIER.” Het klonk ietwat van: ”Eindelijk: het is er.” Dat gaf mij en veel anderen een onbehaaglijk gevoel.

Maar gelukkig viel mijn oog daarna weer op een nieuwsbericht op mijn telefoon: " Corona virus is minder dodelijk is dan gevreesd. De Nederlandse hoogleraar virologie Eric Snijder zegt: "Ik vergelijk het weleens met een echt 'killervirus' als ebola. De kans dat je dat overleeft, is relatief klein. Bij het coronavirus is het omgekeerde aan de hand: 80 procent van de mensen die besmet raakt met het coronavirus, ontwikkelt slechts milde ziekteverschijnselen, 20 procent wordt ernstiger ziek en een nog veel kleiner deel komt te overlijden."

Aha. Verder zegt hij: “In orde van grootte valt het nieuwe coronavirus nog het best te vergelijken met de klassieke griep."

De directeur van het Italiaanse RIVM Maria Rita Gismondo relativeert op haar beurt: "Beelden van uitgestorven straten en ambulances met gillende sirenes zorgen voor onnodige paniek. De hoeveelheid maatregelen tegen het virus lijkt overdreven. Het lijkt soms wel alsof we in oorlog zijn, maar daar is geen sprake van. "Wel je handen wassen!” voegt ze daar nog aan toe.

Ironisch genoeg maakt de angst voor Wat Zou Kunnen Gebeuren, de ongewenste realiteit wáár. Of je hebt de moed om je eigen visie daarover te ontwikkelen ... En je weet toch dat er ook wel eens spelletjes met ons worden gespeeld?

AUTEUR: PETER VAN BERKUM

...IK KRIJG HET NIET MEER UIT MIJN KOP... IK WORD HE-LE-MAAL DÉPRI...