Digitale raadsvergadering een drama

  AMSTELVEEN - Dat de opmerking ‘Heel Amstelveen luistert mee’ van raadslid Michel Becker, gedaan tijdens de digitale raadsvergadering van vorige week, voornamelijk op optimisme was gestoeld en geenszins op realiteit, blijkt nu ook uit de column van bbA-secretaris Frits Suèr. Hij trachtte via RTVA mee te luisteren, hoewel hij dat ook rechtstreeks had kunnen doen via de internetverbinding van het raadhuis.

Waarom dat dubbelop moet, is niemand duidelijk. Het kan niet om de kwaliteit ban beeld en geluid gaan, want die is abominabel, weet inmiddels ook de in een ver verleden als tv-sportverslaggever werkzame Suèr. Die schrijft in zijn column op de website van Burgerbelangen Amstelveen (bbA) dat hij door de coronamaatregelen was gedwongen nu de vergadering van de gemeenteraad alleen digitaal te kunnen volgen. Dat werd een grote teleurstelling, die alleen de daartoe gedwongen pers tot het einde toe moest ervaren. Iedere andere inwoner had toen, volgens Suèr, al afgehaakt. “Ik weet wel dat het voor deze ene keer niet anders kon, maar toch zeg ik: Gemeenteraad, doe dat nooit meer.”

En dan te bedenken dat amstelveenblog.nl al diverse digitale vergaderingen van begin tot einde moest volgen. Suèr: “Als het de bedoeling was met deze TV-uitzending de Amstelveners bij de politiek te betrekken, dat is dat wel mislukt. Want dit is niet vol te houden of je moet wel heel erg betrokken zijn bij één van de partijen, of bij één van de sprekers, zoals ik. Maar beeld- en geluidskwaliteit waren dermate onder de maat, dat de doorsnee kijker snel naar een ander net vlucht.”
Raadsleden denken er volgens hem ook niet aan dat het publiek kan meekijken. Wat overigens niet anders is dan bij hun fysieke aanwezigheid in het raadhuis. Maar, toegegeven: Nu is het erger.

Suèr geeft enkele voorbeelden. “Door het heen en weer schakelen tussen de sprekers wisselde het geluid voortdurend van volume. Dat is sowieso al storend.
Van Percy de Robles was de hele vergadering maar een half hoofd te zien. Van Martin Kortekaas driekwart hoofd, Michel Becker zat schijnbaar in de mist, evenals Lennard de Looze. Jacqueline Höcker was, zeker in het begin, half in beeld en Floor Gordon leek onthoofd. Kees Noomen kwam tijdens zijn statement alleen met ogen, neus en mond in beeld, waardoor zijn voor de raadsleden denigrerende uitspraken nog meer nadruk kregen.

Dat ontlokte Michel Becker de opmerking dat men elkaar met wat meer respect zou moeten bejegenen ‘Want heel Amstelveen luistert mee.’ Ik kan Becker geruststellen, want ik kan me niet voorstellen dat meer dan 100 Amstelveners de vergadering hebben gevolgd.”

Overigens zijn de normale uitzendingen vanuit de raadszaal ook geen pretje om op onze lokale TV te volgen, weet de columnist. Iets beter beeld was er trouwens tijdens de jongste raadsvergadering via de gemeentelijke internetverbinding, zodat de lokale omroep een verarming is. Over geluid zullen we het nu niet hebben, want dat riep alleen mededogen met de in de raadzaal aanwezige burgemeester als voorzitter op. Maar Suèr keek dus televisie en dat was in dit geval helemáál geen verstandige keuze.

“Dit soort uitzendingen stoot het publiek eerder van de politiek af dan dat het er door wordt aangetrokken. Beste raadsleden, snap nou eens dat jullie je voortdurend moeten afvragen hoe zo’n vergadering thuis overkomt.” Suèr gaat er blijkbaar nog steeds van uit dat de lokale politiek enige transparantie wenst en geenszins zoveel mogelijk geheim houden. Dat is misschien de enige vergissing die hij maakt.

Suèr: “Mocht de volgende raadsvergadering weer digitaal (moeten) plaatsvinden, dan is mijn advies: huur de Emergohal. Ruimte zat om iedereen op gewenste afstand van elkaar neer te zetten. Pers en publiek kan er ook bij. Er is namelijk een rijdende tribune, die ook op de juiste afstand achter de raadsleden kan worden geplaatst. Bovendien is er, dankzij de vele internationale topvolleybalwedstrijden die daar gespeeld werden, een goede verlichting, waardoor ieder raadslid op het scherm komt zoals hij of zij er in werkelijkheid uitziet.”
 

...GEMEENTERAAD DOE DAT NOOIT MEER... HET WERD STEEDS ERGER... EEN HALF HOOFD, EEN DRIEKWART HOOFD, ALLEEN NEUS EN OGEN, IEMAND IN DE MIST EN NOG IEMAND HELEMAAL ONTHOOFD...

AUTEUR JOHAN TH. BOS - AMSTELVEENBLOG