Energietransitie: een groene illusie

  AMSTELVEEN - Dat in de gemeenteraad persoonlijk nadenken over de klimaatverandering niet op prijs wordt gesteld, maakt het voor raadsleden simpeler. Zowel B&W als de lokale volksvertegenwoordigers lopen klakkeloos achterna wat ondemocratisch is beslist in Parijs en in navolging daarvan ook in Den Haag. Dat men fossiele energiebronnen kan vervangen door land en zee vol te bouwen met windmolens, ontbossen ten behoeve van alleen meer CO2-uitstotende biomassa en zonnepanelen is natuurlijk een illusie.

Een groene illusie. Zo is dan ook de titel van de allerminst verandering van het klimaat ontkennende Maarten van Andel. Hij is bezorgd over zowel het klimaat als de maatregelen die men nu voor veel geld wil invoeren om het zogenaamd te verbeteren. Er is maar één middel dat absoluut geen enkele CO2-uitstoot voor het leveren van energie kent: Kerncentrales.
Als energietransitie nou echt snel moet, zou je daaraan moeten denken. Maar voorlopig houdt men vast aan de uitzichtloze weg die een nieuwe sector veel geld oplevert, iedereen veel kost en de in het vooruitzicht gestelde doelstellingen van overheden nooit haalt.

Wetenschappers, pseudo wetenschappers, lokale en nationale politici en leden van de Europese Commissie verschuilen zich nu achter de zwaar gehandicapte Greta Thunberg als profetes van hun denkbeelden. Degenen die haar achterhoede vormen praten elkaar na en verwijzen naar ‘Parijs’ als de oplossing, die het nooit wordt.

Wetenschappers die hun meningen graag op feiten baseren, worden per definitie ervan beschuldigd in het doolhof der gekken te verkeren. Door hen aldus te labelen acht men zich klaar met hun theorieën, zonder de inhoud feitelijk te hoeven tegenspreken.

Intussen maken ondernemers zich bijvoorbeeld in de tuinbouw al druk hoe het dan moet als de CO2 zou verdwijnen, want die groenten en fruit leverende sector is daarvan afhankelijk. Tegen betaling kan die straks uit de opslag kopen, wat voorheen gewoon door de natuur werd gegeven.

Hoe het met de bomen verder moet, weet ik ook niet, al zullen er door biomassa hele bossen verdwijnen. Om vervolgens voor meer CO2 uitstotende energie te zorgen dan welke andere bron ook, inclusief kolencentrales, maar het is een kniesoor blijkbaar die er volgens de ‘Parijs’-aanbidders op let. Het is natuurlijk allemaal inherent aan het wereldomspannende probleem waar men als het er op aan komt geen snelle oplossing voor wil. Brussel wil dat nu eenmaal zo en in Nederland, inclusief Amstelveen, papegaait men het na, tegen enorme kosten en tot verlies van bijvoorbeeld de visserij.

Maar vis eten was, net als het verorberen van vlees, toch al verdacht, want de toekomst is aan de veganisten, die nu eenmaal zowel visserij als veeteelt weg willen hebben.

Dat er verandering van het klimaat aan de gang is, geloof ik wel. Maar dat men op weg is naar de oplossing daarvoor niet. De enige is kernenergie. En dat is ook de enige die men, met molentjes lopend, minstens buiten beschouwing laat en nog liever bestrijdt.

Wie is er nou gek?

AUTEUR: JOHAN TH. BOS

AMSTELVEENBLOG