Phia Baruch: Van die dingen...

  Dit mailtje inclusief persbericht werd mij toegezonden... "Personen verliezen zelfs 32 kg per maand dankzij deze 1 controversiële mehtode. Echt waar: mehtode met een fout geplaatste h en niet methode. Is dat een nieuwe spelling of ligt het aan de Donkere Dagen voor Kerstmis dat ik even zo'n vreemd gevoel krijg? Vervolgens schrijft de afzender: Onderzoeken van het IPO (Instituut voor de Preventie van Obesitas, Chicago, USA) uitgevoerd op een groep van 458 vrijwilligers, hebben aangetoond, dat u dankzij deze nieuwe methode: 1) 17 kg afslankt in 14 dagen ".

Daar moet ik toch niet aan denken: dat zou meer dan 1 kg per dag zijn die je verliest... Griezelig... En ook: "2) de omtrekken vermindert met 27% in 18 dagen... "Staat er echt: de omtrekken... Alsof het niet gaat om jouw persoon met jouw goeie fijne lichaam dat misschien door mode-deskundigen (die zelden over warme persoonlijke relaties beschikken zoals wij helaas hebben ervaren) qua omvang wordt beledigd.

Nee hoor: er zit hier en daar een golving te veel rond die body. Too much... Een vrouw of man met te veel curves scoort namelijk geen jachttrofeeën volgens de opgefokte puberale smaak. "Omtrekken" als omschrijving verwijst niet naar een body die jouw geest draagt en je welkom heet in de wereld. Het is een typering die meer hoort bij architectuur. Dus iets als een gebouw. Een kille karakteristiek van mensen die niet worden "goedgekeurd"door mensen die zich verliezen in het napraten van clichées waarover je vooral zelf niet genuanceerd na hoeft te denken.

Er zijn onderzoeken over dat iemand die een ander ontmoet al na heel weinig seconden wordt goed- of afgekeurd. Waarom? Dat ligt aan degene die naar de ander kijkt. Er zijn hooghartige mensen die altijd zullen weigeren iemand die buiten hun clichée-beeld jong en mooi valt te aanvaarden.

Daarvoor moet je dan minstens een kilo per dag afvallen als je niet een graatmager mannequinfiguur hebt of als man iedere dag door sport ook als je ouder bent en dan over een absurd plat figuur beschikt. Dat staat heel goed bij jongeren maar bij ouderen is dat heus niet altijd zo aantrekkelijk als bepaalde media ons soms graag suggereren willen. Het is helemaal niet erg als je je daarover een tijdje vergist door het te geloven. En een natuurlijke slankheid is prima maar de meeste mensen zijn panisch bang te dik gevonden te worden en geloven te snel de rare berichten zoals hier eerder besproken. Ze laten zich heel klein en nietig maken door de ideeën die komen uit de Grote Poppenkast.

Kunnen we niet rustig vaststellen dat iedereen die er gezond en blij uitziet daardoor gewoon mooi is? Het is opvallend hoeveel mensen - die niet bezig zijn op hun telefoon te kijken- bijna opgelucht en dankbaar kijken naar 'gewone mensen' die vrolijk zijn. Misschien hervinden mensen daardoor even hun balans. Soms kun je samen ook en passant heel kort contacten in het voorbijgaan of in plaats van een emoticon sturen zelf even naar elkaar echt 'smilen'.

Probeer het maar eens uit. Het "boze Nederlander zijn" zorgt er weliswaar voor dat we met z'n allen niet inslapen. Het hoort allemaal bij onze situatie in deze tijd maar te veel en te vaak frisse lucht is nogal hinderlijk en helemaal niet zo doelmatig als de freaks ons willen laten geloven.

Wat belooft die rare vermageringssite nog meer? "Punt 3) 4-voudig de transformatie verbetert in 24 uur..." Dat staat er echt. Transformatie? Gaat het hier slechts om een renovatie van 'je omtrekken' of ga je net als Alice in Wonderland plotseling krimpen? Het zou een hele trip kunnen worden om weer de hoedenmaker te kunnen ontmoeten of het haastige konijn.

Transformatie... Overstappen van gender? Dat vraagt wel heel wat grotere offers. Misschien kun je het beter terugbrengen tot het allerbekendste clichée: de bedenker van de site stuurt je terug naar de poppenkast. Daar hoor je helemaal bij als je dat zo ontzettend graag wilt.

Het gaat dan niet om wie je zelf bent en hoe je jezelf graag presenteert. Het gaat om intimidatie door anderen die iets heel abstracts en onmogelijks van je verwachten. Daarvoor moet je afvallen of aankomen of steeds meer nieuwe flutmode aanschaffen om maar mee te tellen. Je kan er ook voor kiezen om zelf de regie te houden en dan wordt het allemaal veel beter. Wie doet je nog wat dan?

Bovendien... het vermagerings-persbericht is verzonden door een zeker professor Adrian Meyer. Klinkt geweldig maar nóóit van gehoord.

ILLUSTRATIE: EDGAR VOS