Sex te koop

  In de jaren zeventig zat naast bioscoop Tuschinski in Amsterdam een sexwinkel. Met een uitbundige etalage om potentiële klandizie te charmeren. In 1976 wilde ik daar onopgemerkt iemand fotograferen die daar mee contrasteerde. Daarvoor positioneerde ik mij in een nis naast de winkel. Na lang wachten kwam er een uiterst keurige oudere dame aan die vol afschuw op het gebodene reageerde. En ik drukte af...

De foto werd opgenomen in het Zilveren Camera-boek en in 1984 door Art Unlimited uitgekozen voor een ansichtkaart. Wat later werd de uitgeverij gebeld door de bewuste dame, die de kaart gezien had. . Geheel overstuur riep ze: 'Dit is affreus!! Ik wil dat de kaart uit de handel genomen wordt . En denkt u er om: mijn neef is Ed Nijpels!'(Toenmalig minister van VROM)"

Hoewel er volgens het auteursrecht helemaal geen reden was om het verzoek in te williggen, besloot Art Unlimited om met de kaart te stoppen.

In 1999, organiseerde Het Parool samen met het Hilton hotel een fotowedstrijd. Voor gerenoveerde kamers zocht men foto's van Amsterdam. Ik stuurde enkele foto's in, waaronder die van Johan Cruijff en ook de oude dame. En dIe laatste foto werd uitgekozen!

Als prijs sliep ik in de voorlaatste nacht van het vorig millennium in het Hilton kamer 116, met aan de muur een levensgrote tante van Ed Nijpels.

DEZE BEKROONDE FOTO WERD DOOR ONZE MEDEWERKER ALOYS GINJAAR IN 1976 GEMAAKT...