Kaag en Amstelveen

  AMSTELVEEN - Dat Amstelveen een rechts bestuur heeft, zal niemand ontkennen. D66, landelijk misschien wegens de klimaatboodschap nog enigszins links geacht, is hier niet meer dan een bijwagen van de VVD. Die vindt het trouwens kennelijk wel prima wat voor de lokale duurzaamheid verantwoordelijke wethouder Floor Gordon op dat gebied allemaal uitkraamt en als het even kan doet.

Wat dat betreft volgt die keurig de ambities van haar partijgenote Sigrid Kaag. De slogan ‘van het gas af’ werd een aantal jaren geleden ook plaatselijk geïntroduceerd, met het gevolg dat nieuwe wijken niet eens meer aansluiting krijgen op het gasnet. Een gasnet, waarmee Nederland zich trouwens wereldwijd in de kijker speelde.
Het is voor dat lokale bestuur niet te hopen dat Rabo-econoom Hyung-Ja de Zeeuw gelijk krijgt en het gas onmisbaar blijkt voor de nu gekozen instrumenten. Dat is nog toekomstmuziek en die wordt waarschijnlijk niet geblazen door bestuurders die nu aan het roer zitten, richting een land vol illusies. “Wat we willen, kunnen we niet. En wat we kunnen, willen we niet”, zei De Zeeuw onlangs.

Alle nu bedachte middelen kosten nog meer CO2, waar men zegt juist vanaf te willen, dan kernenergie. Maar dat woord uitspreken is vloeken in de linkse kerk, hoewel bijvoorbeeld biomassa nu ook GroenLinks splijt. Een deel van die partij ziet de tot meer CO2-uitstoot leidende houtstook ook niet meer zitten, maar een ander deel ziet daarin een tijdelijke weg naar het bereiken van de klimaatdoelen, waarin Nederland voorop moet lopen. In de tijdelijkheid van de maatregel heeft die categorie overigens gelijk, want binnenkort is er geen boom meer over.

Raadsleden van D66 juichen nu met hun landelijke partijgenoten mee, hoewel de winst natuurlijk geen Amstelveens fenomeen is. Maar dat is nu eenmaal het effect van landelijke partijen in lokale politiek. Er is alleen maar sprake van een Kaag-effect. Aan Sigrid is de winst van D66 te danken, waarvan de meeste kiezers het verkiezingsprogramma, dat vooral macht naar Brussel wil brengen, niet lazen.

Sigrid Kaag, die overigens miljoenen naar een terroristische organisatie sluisde, is er een voorbeeld van dat wat campagne heet, in feite een marketingcampagne in de electorale markt is. De foto, waarop zij danste en die in tal van kranten en op tv verscheen, blijkt zorgvuldig te zijn gemaakt door een eigen PR-fotograaf. Onderdeel van de marketingcampagne, waarmee men dus voorliep op andere partijen.

Veel D66-stemmers hadden de day after al spijt, bleek uit onderzoek, onder meer omdat het verkiezingsprogramma voorschrijft dat men de deur wagenwijd open zet voor emigranten in het nu al dichtst bevolkte land van Europa. En ja, statushouders krijgen nu eenmaal voorrang bij huisvesting, dus Amstelveners moeten nog langer wachten. Want vreemdelingen worden nu eenmaal van Rijkswege over gemeenten verdeeld. En over tijdelijkheid gesproken: D66 vindt eigenlijk dat het leven bij 75 jaar mooi is geweest.

Ach, ik neem het de naar Duurzaamheid strevende wethouder Floor Gordon niet kwalijk. Zij volgt klakkeloos de voorgeschreven klimaatambitie. En daarmee haar partij ook. Maar ik vraag mij toch zo langzamerhand af hoe de VVD, nog steeds de grootste in de coalitie, over de ingeslagen wegen denkt.

Gaan we nog door op het pad der onzinnige biomassa, zonepanelen en windmolens die louter op subsidie draaien? Precies. Die windmolens waarmee heel de zee wordt volgebouwd, terwijl men en passant ook aan natuur wil doen. Ja, subsidie is ook voor kerncentrales nodig. Daartegen rijst bezwaar van hen die juist subsidie voor de oude, in het geheel niet effectieve en voor meer uitstoot zorgende middelen toejuichen. Hoeveel die uiteindelijk kosten, schijnen zij niet precies te weten. Merkwaardigerwijs weten zij wel precies wat kernenergie kost.

FLOOR GORDON IS D66-WETHOUDER IN AMSTELVEEN...

JOHAN TH. BOS : D66 VINDT EIGENLIJK DAT HET LEVEN BIJ 75 WEL MOOI IS GEWEEST.... EN BINNENKORT IS HIER GEEN BOOM MEER OVER...

DOOR: JOHAN TH. BOS - AMSTELVEENBLOG -