Phia Baruch: Het gebroken hart

  Er is geen speciale leeftijd waarop het wel of juist niet meer zal gebeuren. Hoe ongelooflijk het jou ook toescheen en hoe geweldig jullie samen ook 'klikten' maakt geen verschil: dat gebroken hart kan zomaar voorkomen en niet meer weggaan gedurende een hele lange tijd. Je hoeft het niet altijd met anderen te delen en misschien heb je het al vaker meegemaakt. Een goede vriend laat het met veel moeite aan mij weten wat Zij Hem volkomen zónder eer en geweten heeft geappt. En dat notabene nadat zij ook al maanden geen tijd had gehad om hem te ontmoeten wat hij respectvol van haar heeft geaccepteerd.

Ik bevestig dat het een zeer harteloos bericht is. "Ik stelde haar een heel gewone vraag,"zegt hij. "Iets wat iedereen in het dagelijks leven heel normaal vindt... Of we elkaar weer eens konden zien. En die reactie ... Het leek wel alsof ik haar daarmee diep in de stress heb gebracht en een heel gemeen mens ben."

Ik hoor aan zijn stem dat hij pijnlijk geraakt is. Ik ken hem al jaren. "Jij bent niet gemeen," zeg ik. "Integendeel. Jij bent juist altijd heel aardig tegen mensen." Dat doet hem goed. Hij heeft kort geleden zijn moeder verloren en nu komt die onverwachte afwijzing er nog eens bij. "Je hebt ook geen overdreven vraag gesteld of onbehoorlijke druk uitgeoefend," ga ik verder.

"Sommige mensen reageren heel overgevoelig als iemand ze vraagt uit hun hoge toren af te dalen en zich ook eens in de belangen van anderen te verdiepen. Alles wat over hun gaat is een soort van heilig. Maar de belangen van anderen worden heel klinisch gebagatelliseerd. Anderen horen hun belangen maar te dienen.Hun leven daar helemaal op af te stemmen. Klaar uit."

Hij herademt want ook in emoties heb je eb en vloed en hij heeft nu niet meer het gevoel bijna in een stortvloed te verdrinken. Er waren te veel hoge golven om hem heen maar hij beseft nu dat hij alles de laatste tijd te veel bekeek door een roze bril.

Misschien omdat hij dat tijdelijk nodig had. Soms heeft een relatie te weinig te bieden ook al zou je het heel graag anders willen zien.

"Het voorjaar is zo mooi,"zeg ik. Hij begrijpt meteen wat ik bedoel. "Ik ben altijd trouw aan mijn vrienden,'zegt hij dan. "Dat weet ik,"zeg ik. "Maar soms loop je in je leven een tijdje met iemand mee en ontdek je door een bepaalde situatie dat je toch beter een andere kant op kunt gaan. "

Dat spreekt hem wel aan. Zijn energie komt weer terug.

"Het voorjaar is goed," bevestigt hij. "Ik ga weer eens wat rondkijken want ik ben wel van plan er een mooie zomer van te maken."