Phia Baruch: Fietskoeriers supersnel

Het is een verrukkelijke zomerdag. Vooral in deze grote stad vlak bij een breed kanaal waar af en toe rustig een binnenschip door vaart. De zon schittert op huizen met rozenstruiken en vrolijke kleine bloementuintjes. Amsterdam is mooi. Maar ik heb net een veel te lange conferentie bijgewoond zonder kans op koffie of thee. Vol kundologische figuren die zich te buiten gingen aan massa's overdreven bewoordingen en mijn voeten knellen in mijn schoenen.

Ter hoogte van de Baarsjesweg zie ik bij de opening van een grote open hal enkele fietskoeriers op een comfortabele bank bekleed met wit fluweel wachten op hun volgende opdracht. En op hetzelfde moment rolt er een klein ijskarretje naar buiten dat daar gestationeerd was. Natuurlijk kan ik de lokroep van het getingel niet weerstaan. Yoghurtijs met kersen? Hmm... Nooit eerder gehad... Ik strijk nu ook neer op de witte bank. Dat is verfrissend op zoveel verschillende manieren.

  Fietskoeriers zijn alert en sportief op hun fiets en zien veel onderweg. Het zijn de ogen van de stad want je fietst van alles tegemoet. Er staat soms ook zo veel op het spel voor een klant die wacht op de reactie van het razenddrukke advocatenkantoor dat hem nog net voor de rechtzitting via de fietskoerier de broodnodige papieren bezorgt. De fietskoerier is iemand waar je op kan rekenen en precies op tijd.
Hij haast zich klimaatvriendelijk met zijn bezorging voor de zzp-er van het reclamebureau door de kronkelige straten over de bruggen. Ook zijn collega flitst als een speer door het drukke stadsverkeer naar de luxe modewinkel waar mevrouw haar rôbemanteau heeft besteld die ze vanavond wil dragen tijdens een party op het Amstelterras.

Er is zoveel wat je zo lekker makkelijk door de snelle boys kan laten bezorgen. Vanmiddag praat ik met Bernard Wesseling, tevens auteur van een boek over het koeriersleven "Midzomer, stadsmoe." Hij is fietskoerier en schrijver / dichter. Tussen het fietsen door schreef hij ook al een boek over Lesbosvluchtelingen. Zijn dichtbundel heet "Naar de daken."

Zijn collega- fietskoerier Nanne van der Linden draagt een grote blauwe bril en is muzikant (zanger &componist) van de rock and roll/punk formatie Murkinbone. Hij heeft wat hij noemt zojuist 'een flinke dreun gekregen onderweg' en zit erbij met licht gekneusde ribben.

Ik vraag ontzet hoe dat gekomen is maar Nanne kwam iemand tegen die vond 'dat ik met mijn bakfiets aan de verkeerde kant van het fietspad reed'. 'O... Was hij dan zomaar kwaad op je? "Nee. Het was meer iemand die vond dat hij eigenlijk verkeersagent had moeten zijn maar dat niet was." Ik vind dat ongelooflijk gek.

En dan vertelt Bernard Wesseling hoe hij vandaag met zijn bakfiets een groot pakket bezorgde en terwijl hij dat aan de deur afleverde kwam er iemand langs die zijn dure bakfiets pijlsnel van hem stal... "Vreselijk," zeg ik. "wat gemeen."

"Zo'n moderne bakfiets rijdt net zo snel als een fiets en is behoorlijk kostbaar,"legt Nanne uit. "Hij heeft 7 versnellingen. Voor onze Stichting Fietskoeriers is hij heel waardevol want wij moeten onze financiën heel goed in de gaten houden."

Maar de collegialiteit onder de hoofdstedelijke fietskoeriers blijkt verrassend groot. De fietskoerier Jurre van Infinity Expres was snel op de hoogte van de gemene diefstal en zag de dief onderweg ergens ermee fietsen. Hij ging naar hem toe en maakte met veel tegenwoordigheid van geest een foto van de man.

"Afstappen," commandeerde hij daarna. En de dief wist meteen waar hij aan toe was. Hij was herkend. Hij stapte direct af en ging er als de wind vandoor. "Daardoor werd dit nog een grootse dag after all," verklaart Bernard Hesseling tevreden. "Onze chef Stanley was ook enorm opgelucht want zulke verliezen kunnen wij ons bij onze Stichting Fietskoeriers echt niet veroorloven."

Er komt nu nog een snelle collega binnen. Iedereen heeft het bakfiets-verhaal gehoord en ook hij is blij dat dit allemaal zo goed is verlopen. De onverschrokken Jur wordt alom geprezen 'omdat hij precies wist hoe hij dit zaakje moest aanpakken.'

Daarna wordt er nog een ijsje gegeten voordat ze weer wegspurten want het ijs smaakt fantastisch op deze warme zomerdag en maakt alles alles weer helemaal super-goed.

BERNARD WESSELING: FIETSKOERIER EN SCHRIJVER / DICHTER... VEEL FIETSKOERIERS HEBBEN ER NOG EEN INTERESSANT POP UP BEROEP BIJ...