Phia Baruch: Zijn vader is 102

  Op de Amsterdamse Baarsjesweg komen veel zakelijke bezoekers op zoek naar de laatste fashiontrends en modenieuwtjes. Het is de typische modeboulevard van Amsterdam West waar verschillende groothandels uit de Indiasche gemeenschap hun vrolijke nieuwe modecollecties presenteren. Daar doet meneer Sandhu mij de verbazingwekkende mededeling dat zijn vader die al 102 is nog zónder bril de krant leest.

Hij zegt dat hij gemerkt heeft dat Nederlandse bezoekers die dit zagen er perplex van stonden en hem vroegen hoe dit mogelijk was. Als ik dit later aan één van onze redacteuren vertel en zeg dat het komt doordat de Indiasche leefstijl veel verder gevorderd is dan de onze reageert hij: "Mocht je willen... Dan zou iedereen in India 102 worden of ouder..." Maar ik besluit het er niet bij te laten zitten.
Als ik meneer Sandhu weer ontmoet bekijkt hij geamuseerd een video die hij net uit India heeft gekregen over een man die 3 dagen niets anders dan zoethout heeft gegeten omdat dat zo gezond zou zijn. "Niets anders dan zoethout?" vraag ik twijfelend ... Ik vind dat een beetje gek.

Maar natuurlijk vraag ik hem allereerst of zijn vader iets speciaals doet waardoor hij zonder bril kan lezen terwijl hij ook nog eens 102 jaar oud is. "Wij drinken geen alcohol en eten geen vlees," zegt hij. Er zijn veel Westerlingen die dat ook doen maar geen 102 jaar worden... Maar dan belanden we in een gesprek over de Indiasche Ayurveda afkomstig uit de Veda’s.

Ayurveda is een discipline met "extra kennis" vanuit de Vedische traditie, een hogere levensfilosofie die tevens de oorsprong vormt van de Indiase geneeskunst. Net als in de Westerse wereld wordt daarin een dieper verband gelegd tussen iemands manier van leven en haar of zijn gezondheid. Alleen is de Indiasche kennis daarover vele jaren ouder dan die van ons Westerlingen. En in sommige opzichten heel anders maar ook wel verder ontwikkeld.

Meneer Sandhu legt allereerst uit dat India een reusachtig continent omvat met vele landen, vele volken die verschillende talen spreken en er verschillende culturen op na houden. Ook zijn daar dus mensen die deze kennis niet bezitten of deze voorschriften negeren. (Daarom wordt ook niet iedereen 102 jaar oud!)

Hij laat mij nu kennis maken met een heerlijke Indiasche thee: Red Label Naturel Care de ik thuis ga proberen. ik heb wel vaker gehoord dat wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat bijvoorbeeld Chinese groene en bepaalde zwarte thee een zeer gunstige invloed op de gezondheid kunnen hebben (bijvoorbeeld bij kanker) maar bij deze theesoort ervaar ik direct iets heel bijzonders. Ik word vrijwel meteen 'ont-stressed.' Ik blijf nog een paar dagen bezig met het controleren van dit gunstige effect. Daarna ga van alles over dit fenomeen lezen.

De bewuste thee bevat allemaal natuurlijk smaakstoffen waaronder Tulsi ( versterkt de weerstand) , cardamon ( goed voor de spijsvertering), gember ( tegen hoest en verkoudheid) en ashwagandha (wat ont-stresst).

Indiasche wetenschappers hebben vastgesteld dat ashwagandha helpt immuniteit op te bouwen tegen kwalen. Het heeft ook een verdere regenererende werking. Het theemerk gebruikt ashwagandha natuurlijk slechts als onderdeel van de totale theemix maar men zegt dat je je stukken beter voelt als je iedere dag 3 kopjes ervan drinkt. Eén theelepel per beker overgieten met kokend water volstaat.

Ik beloof Meneer Sandhu na verloop van tijd nog een update te geven over het verdere gunstige effect op lange termijn van dit Indiasche theemerk wat overigens zelf al 140 jaar bestaat. Hij antwoordt er zeker van te zijn dat de Indiasche theecultuur heel positief zal uitwerken.
"Kijk maar naar mijn vader,"zegt hij. "Hij is nog heel aktief en staat iedere dag om 4 uur op om de krant te lezen. Maar wij gaan dan ook allemaal wel op tijd 's avonds naar bed."

"Hmm... Ja. Dat is nog wel een dingetje voor ondergetekende. Voorlopig houd ik het wel nog alleen maar bij de thee.