Phia Baruch:The Doctors

  Een vriendin zei laatst: "Als je tegenwoordig bij je huisarts komt doen ze niet veel anders dan op hun computer kijken als je iets zegt. En op hun horloge want ze hebben maar precies zoveel minuutjes per persoon..." Natuurlijk kon ik het niet laten om te zeggen "dat het niet de bedoeling is dat de patiënt zelf ook iets inbrengt." Maar daarna: "Je kunt bij je arts ook om 'dubbele spreekuurtijd voor jou' vragen." En alles bij elkaar konden wij ons ook indenken hoe afmattend al die gesprekken over ziektes de hele dag door voor een dokter zijn zelfs al heb je het beroep vanuit een zeker idealisme gekozen. Afgezien van de eisen die opdrachtgevers van een artsencollectief aan medewerkers stellen.

Daarom vind ik op tv Net 5 het programma The Doctors vaak de kijktijd waard. Er worden op een luchtige maar niet ongecontroleerde manier verschillende onderwerpen besproken door twee mannelijke en een vrouwelijke arts. Het is een soort van talkshow en behandelt veelal medische zaken die te maken hebben met de manier waarop mensen eten. Vaak komt er een gast aan het woord die zich heeft gespecialiseerd op een bepaald terrein. Er worden allerlei weetjes en produkten besproken in de gezondheidssfeer die worden aan- of juist afgeraden. Er komen leuke nieuwtjes of juist foute ideeën of trends voorbij.

Het verbaasde me niet dat het programma een spin-off is van de show van Phil McGraw. Hij produceert de show vakkundig met zijn zoon Jay McGraw en het programma wordt in allerlei landen druk bekeken.
Volgens een Amerikaanse kritische studie over deze medische talkshow wordt de content ervan voor 63% door bewijs ondersteund en zou 14% van het materiaal vaag zijn. Meer een slag in de lucht dus. Het kritische panel adviseerde "het publiek sceptisch te zijn over aanbevelingen gedaan in medische talkshows."

Daar voegden ze nog een ontzettend lange zin aan toe die er op neer komt dat de behandelde content ook wel heel complex is en mensen zelf allemaal ook weer anders zijn' en het daarom niet verstandig zou zijn alles meteen heel letterlijk te nemen wat in de show geadviseerd wordt. Nouja, iets wat de meeste mensen uit zichzelf wel snappen maar dat is met het merendeel van alle goed bedoelde adviezen het geval.

Vandaag was de auteur Max Lugaver te gast. Zijn nog betrekkelijk jonge moeder leed onverwacht aan dementie. Niemand kon duidelijk maken hoe dat kwam. Hij is toen met een enorm doorzettingsvermogen op zoek gegaan naar de oorzaak. Hij sprak met tientallen vooraanstaande wetenschappers en artsen over de hele wereld, en bezocht de beste neurologische afdelingen van het land. In zijn boek Genius Foods heeft hij op een verrassende manier het verband aangetoond tussen onze voeding en levensstijl en de manier waarop onze hersens functioneren.

Ongeacht de leeftijd van iemand bestaat er een sterk verband tussen wat je eet en de toestand van je hersenen. Voorbewerkt eten en geraffineerde koolhydraten zijn niet okay. Als heel positief wordt aangeraden:donkere bladgroente, olijfolie extra vierge en eieren. Een eidooier bevat alles wat goede voeding is voor de hersenen. Je kunt dit gegeven altijd en iedere dag benutten. . 

Een andere gast was Kirk Cameron die een documentaire maakte over wat technologie voor de gezondheid van jonge kinderen betekent. Kinderen van 5 jaar krijgen al een mobieltje omdat ze anders achterliggen bij hun vriendjes die er wel één krijgen. Hij constateerde dat kleine kinderen met onvolgroeide hersenen heel vanzelfsprekend leren op een menuutje te kijken waar ze uit kunnen kiezen.

Het is allemaal vaak leuk en leerzaam wat hun wordt aangeboden en de kinderen hebben het idee dat de digitale wereld om hun draait. in de echte wereld vinden ze het ook gewoon dat het thuis op dezelfde manier toegaat en ze meteen hun zin krijgen.

Dat is moeilijk voor de ouders die zelf ook nogal eens op hun telefoon kijken. Een opvoedkundige zei dat de hersentjes van kinderen nog zo kneedbaar zijn en er tussen alles wat op de mobiel wordt aangedragen en het kind zelf een beschermend filter moet worden aangebracht. Dat moet samen met de ouders worden ontwikkeld.

Hij adviseerde kleine kinderen niet langer dan één uur de mobiel te geven. Als kinderen ouder worden kun je die tijd verlengen tot een limiet van 3 uur. (Bijvoorbeeld tot hun 12de jaar?) En aan tafel en ook bij het huiswerk maken: geen mobiel.

Dan zou het ook logischer zijn dat de ouders vaak wel langer op hun mobiel bezig zijn want zij zijn al volwassen. En vooral ook geen mobiel voor het slapen gaan want dat maakt het inslapen moeilijker. "Heel goed. Daarmee help je ook met de ontwikkeling van het karakter," vond één van de dokters.

KIRK CAMERON MAAKTE EEN DOCU OVER DE INVLOED VAN DE DIGITALE WERELD OP KLEINE KINDEREN...