Mooie Oude Kunst In Digitaal Jasje

  Onze fotograaf Roberto Baake bracht met zijn partner een fantastische week door in Zuid-Frankrijk. Hoogtepunt was een bezoek aan een ongelooflijk museum in de rotsen van de Val d’Enfer, dichtbij het authentieke plaatsje Les Baux-de-Provence. Daar is in een oude steengroeve het museum Carrières de Lumières in een grot te vinden met heel bijzondere tentoonstellingen. Het gaat om grote meesterwerken uit de schilderkunst die op de witte kalkstenen wanden worden geprojecteerd in een doorlopende tentoonstelling die werd begeleid door speciaal hiervoor gecomponeerde muziek. Het was een speciale audiovisuele presentatie in een wonderlijk mooie sfeer.

We zagen schilderijen van de Provençaalse grootmeester Paul Cézanne en de even beroemde schilder Kadinsky. Je kon de schilderijen bekijken, tekeningen en details daarvan in een multimedia voorstelling. Met kunstwerken geprojecteerd op de wanden , plafonds en de vloeren van deze oude bauxietmijn.

De Franse schilder Paul Cézanne (1839-1906) wordt vaak de ‘vader van de klassiek-moderne schilderkunst’ genoemd. Hij werd op 19 januari 1839 geboren in Aix-en Provence. In opdracht van zijn vader begon hij aan een rechtenstudie. Cézanne zelf was meer geïnteresseerd in kunst. Naast zijn studie begon hij dan ook te schildere maar werd aanvankelijk niet begrepen. Verschillende keren werd hij afgewezen bij de École des Beaux-Arts in Parijs. Men vond zijn kunst 'te veel van het goede'. Niet chic dus. 


Maar dat is wel totaal veranderd. Als schilder liet Cézanne zich inspireren door natuur en het gebruik van kleur vond hij vaak belangrijker dan vormgevende lijnen. De kunstenaar maakte onder meer landschappen, maar ook stillevens en portretten. Men noemt zijn werk behorend tot het (post) impressionisme. Ook wel moderne kunst met romantische en kubistische invloeden.

Een mooie combi met de schilderijen van Wassily Kandinsky, een Rus die veel succesvolle exposities organiseerde. Geboren in 1866. Hij studeerde in Duitsland en richtte een nieuwe kunstenaarsgroep op in het begin van de twintigste eeuw. De leden van deze groep Phalanx vonden dat ‘de kunst’ toe was aan een nieuwe, progressieve stroming. In het werk van Kandinsky zijn onder meer geometrische invloeden terug te vinden. Het maakte werken met veel élan.

Als kunstenaar wordt hij beschouwd als behorend tot de expressionisten, maar zijn werk kan eveneens worden gezien als symbolisme. Kandinsky was een van de schilders die qua vorm een filosofische basis gaf aan de abstracte kunst in het eerste kwart van de twintigste eeuw. Hij had een veelbewogen leven en stierf in 1944.

Slotconclusie van Roberto Baake: "Ons bezoek aan dit grotmuseum was een geweldige sensatie. Met behulp van licht van 70 projectoren worden deze op de muren geprojecteerd en dit zorgt voor een indrukwekkend effect. Door het gebruik van spannende animaties lijken de schilderijen nog meer tot leven te komen. De voorstelling duurde ongeveer 3 kwartier. Het beste tijdstip voor een bezoek is rond de openingstijd in de ochtend of later in de middag. Ik kan het iedereen enorm aanraden. Wanneer je door het museum heen loopt word je omringd door een ongekende schoonheid van schilderkunsten."

DOOR: ROBERTO BAAKE

FOTO: ROBERTO BAAKE