Esther Dorhout Mees eert het theater

AMSTERDAM - Het label Dorhout Mees werd in 2010 opgericht door de Nederlandse ontwerper Esther Dorhout Mees. Na haar studie aan ArtEZ Academie voor beeldende kunst te Arnhem en vele jaren van werken als ontwerper voor gevestigde labels, zoals o.a Bruuns Bazaar en Tommy Hilfiger , was de tijd gekomen om haar eigen label te beginnen.

In de collectie “STAGES” van Esther Dorhout Mees getoond tijdens de Amsterdam Fashion Week zien we elementen van de hoogtijdagen van 'Het Theater' als van de periode erna. Kostuums, korsetten en de vormen van het theater zelf, zijn bepalende onderdelen van het silhouet. Kostuums, korsetten en de vormen van het theater zelf, zijn bepalende onderdelen van het silhouet.
Theaterdoeken vallen asymmetrisch langs het lichaam en ook de ronde vormen van eindeloze fluwelen stoelen worden weerspiegeld. Verval in materiaal en door stof omtrokken stoelknopen, zijn verwerkt in hand bewerkte materialen.
Esther Dorhout Mees raakte gefascineerd door plekken waar fluweelrode gordijnen ooit avond aan avond toegang gaven tot de meest uiteenlopende voorstellingen, in prachtige kostuums en met indrukwekkende decors, en die nu verworden zijn tot ruimtes van stilte en vergetelheid. Theaters waar als een verre echo het applaus weerklinkt tegen de verweerde muren van het toneel.
De stijl van Dorhout Mees is draagbaar en omvat ook het gebruik van onconventionele materialen. Zij is zeer gecharmeerd van de spanning tussen structuren en lichaamsvormen. Daarbij houdt zij zowel rekening met het silhouet van de vrouw als met een wisselwerking binnen de modieuze signalen van de tijd.