Een sprookje: Oso Couture x Common Ground

  Het klinkt als een sprookje maar het is wáár... Achmed Oso (Bene, 1979) groeit op in Syrië. Zijn moeder zorgt voor de twaalf kinderen en creëert aan huis handgemaakte couture voor dames. De appel valt niet ver van de boom want op zijn 14e heeft Oso een zomerbaan in een kledingatelier. Daar begint zijn passie voor de mode.

Hij leert het modevak bij een Franse couturier in Syrië. In 2000 ontvlucht Oso zijn vaderland en werkt in Nederland als kleermaker om zijn studies aan de Gerrit Rietveld Academie, de Haagse Modevakschool, Academie Artemis en M. Müller & Sohn te kunnen financieren.

Donderdag 5 juli presenteerde Oso Couture zijn collectie op uitnodiging van de AkzoNobel Art Foundation in de tentoonstelling ‘Common Ground’. Ruim 250 genodigden, waaronder internationale topvrouwen uit het bedrijfsleven en vooraanstaande gasten uit de mode en de kunst genoten van de spectaculaire show.

De show werd muzikaal begeleid door jong top talent: Noa en Marius Koch.

Mode en kunst onderhouden al eeuwenlang een innige relatie: als weerspiegeling van de steeds veranderende tijdsgeest, cultuur en maatschappij. De tentoonstelling ‘Common Ground’ gaat over plaatsen waar mensen elkaar ontmoeten, op fysiek, intellectueel en spiritueel niveau.

De multidisciplinaire tentoonstelling bevat kunstwerken van zowel jong talent als internationaal gerenommeerde kunstenaars. De modeshow is ondersteund door het mecenaat van Ab van der Wiel – De Meelfabriek en Steltman Juwelier stelde de sieraden ter beschikking, waaronder de oorbellen ontworpen door H.K.H. Prinses Margarita.

FOTO: ROLAND SMULDERS