Sheila De Vries viert 400 jaar Turkije-Nederland

 

altAMSTELVEEN - Van 29 maart tot en met 6 mei 2012 staat Museum Jan van der Togt met een tentoonstelling van Sheila de Vries en Bernard Heesen stil bij 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije. Couturier Sheila de Vries drukte jaren een stempel op de Nederlandse modecultuur.

 

Zij maakte naam doordat ze talrijke vooraanstaande vrouwen kleedde, waaronder koningin Beatrix. Na 35 jaar stopte zij echter met de coutureshows. De Vries was toe aan een nieuwe uitdaging. Eén van De Vries’ nieuwe initiatieven is het geven van masterclasses op de modeacademie in het Turkse Bursa. De couturier voelt zich van kindsbeen af al verbonden met Turkije.

In de jaren ’50 liet stripheld Arretje Nof, een dapper Turks jongetje, haar kennismaken met het oriëntalisme. Sindsdien koestert De Vries een voorliefde voor Turkije.

In Museum Jan van der Togt presenteert zij haar najaarscollectie ‘Bosphorus Nights’. De collectie is een vertaling van de hippe nachten in Istanboel. Bovendien worden er kostuums getoond van de Turkse ontwerper Faruk Saraç. Hij liet zich inspireren door Ottomaanse sultans. De modeacademie waar De Vries lesgeeft is naar Saraç vernoemd.

Bernard Heesen is een van de meest toonaangevende glaskunstenaars van dit moment. De doorgaans robuuste vorm van zijn objecten gaat harmonieus samen met de fijnzinnigheid en zijn gevoel voor humor. In de zomer van 2012 verruilt Heesen zijn glasblazerij ‘De Oude Horn’ tijdelijk voor de Istanboelse Glass Furnace.

Aldaar gaat hij samen met studenten glasobjecten blazen. Het resultaat wordt in oktober tentoongesteld in de SALT Galata galerie in Istanboel. Met zijn expositie in Museum Jan van der Togt geeft Heesen een prelude op de glasobjecten die hij in Turkije zal blazen.