Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Tsarina's op Open Tuinen Dagen

altAMSTERDAM - Dit jaar zullen de jaarlijks gehouden Amsterdamse Open Tuinen Dagen kunnen rekenen op zeer Hoog Bezoek. Daar in de veelbesproken mooie grachtengordel treedt Dorothy Beynes-Heijmeijer Van Heemstede namelijk op als gastvrouw voor de Tsarina's.

Elk jaar in het derde weekend van juni worden de Amsterdamse Open Tuinen Dagen. Op 15, 16 en 17 juni 2012 zullen zo’n dertig grachtentuinen opengesteld worden voor het publiek. Dit jaar is het thema ‘Koetshuizen en tuinhuizen’

De tuinen zijn alle drie de dagen geopend van 10 tot 17 uur.Het is niet nodig kaarten te reserveren. De kaarten voor een bezoek kunnen bezoekers eventueel het beste kopen op de dagen zelf bij één van de startadressen waaronder Museum Van Loon op Keizersgracht 672. Online kan eveneens een voucher worden besteld via de website I Amsterdam.

Tijdens ‘De Open Tuinen Dagen’ in de Amsterdamse grachten gordel zullen bij Dorothy Beynes-Heijmeijer Van Heemstede in haar prachtige, intieme tuin de ‘Tsarina’s verpozen.

De kunstenares Nadjezjda Van Ittersum maakt opvallende keramieke kunstwerken. Haar Russische Tsarina's en Godinnen hebben een aristocratische uitstraling en bezitten (net als de kunstenares zelf) veel gevoel voor humor. Zulke beelden zijn fijn om om je heen te hebben en de beeldenkunstenares daarvoor al in 2005 de Publieks Cultuurprijs. Zelf woont ze in Soest.

Maar haar adellijke voorouders komen uit Rusland. Dat is zij allemaal door de toevallige vondst van een oud fotoalbum te weten gekomen. (Die Russische gelaatstrekken hebben haar beelden dus niet zomaar!) Via haar Russische grootvader blijkt zij zelfs nog rechtstreeks familie te zijn van de beroemde Russische schrijver Nabokov. Deze auteur verwierf met zijn roman Lolita een plaats in de wereldliteratuur.

Nadjezjda Van Ittersum bezocht Rusland en de plaats waar haar voorouders vandaan kwamen. Zij exposeerde ook gelijktijdig enkele van haar kunstwerken. Het voorvaderlijke slot wat was te zien in het oude familie-fotoalbum was totaal verdwenen. Nadjezjda Van Ittersum werd hierover uitvoerig door de Russische tv geïnterviewd.

Haar beelden zijn vaak borstbeelden maar zij maakt onder meer ook opvallend mooie beelden van dieren.