Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Museum Boijmans Van Beuningen exposeert meesterlijke affiches

altROTTERDAM - Onlangs opende de tentoonstelling ‘Leven voor affiches’ van affichemaker en - verzamelaar Gielijn Escher. Museum Boijmans Van Beuningen toont in een gecombineerd overzicht, naast affiches gemaakt door de kunstenaar zelf, een bijzondere selectie Duitse affiches uit zijn verzameling.

Op de tentoonstelling Gielijn Escher - Leven voor affiches in Museum Boijmans Van Beuningen is een keuze (van zestig stuks) uit het beste werk van Escher (1945) te zien en een selectie van vijftig werken uit zijn unieke verzameling. Dit is eenvan de grootste particuliere afficheverzamelingen in Nederland. De expositie toont zeer bijzondere Duitse affiches uit de jaren 1905-1930. Zo zijn de internationaal hoog gewaardeerde meesterwerken van Lucian Bernhard voor Manoli sigaretten en Stiller schoenen te zien.

Daarnaast zijn affiches van Ludwig Hohlwein, Julius Klinger en Hans Rudi Erdt te bewonderen.

Precies honderd jaar geleden toonde de vooruitstrevende Deutsche Werkbund dergelijke affiches ook al eens in Rotterdam, in het gebouw van de Rotterdamse Kunstkring. In tegenstelling tot de gebruikelijke illustratieve affiches verkoos Bernhard een afbeelding van uitsluitend het sterk geabstraheerde product en de merknaam. Het resultaat is een affiche met een enorme directheid en helderheid. Het gaat om een krachtig signaal met een zo groot mogelijke eenheid van vorm, kleur en tekst.

Gielijn Escher besloot op zeventienjarige leeftijd afficheontwerper te worden. Zijn verzamelwoede ontstond echter al op zeer jonge leeftijd. Op zijn zesde begon hij met het verzamelen van sinaasappelvloeitjes en sinaasappeletiketten op kratten. Vier jaar later startte hij zijn, inmiddels grote, verzameling affiches. Begin jaren zeventig ontdekte Escher het werk van de Duitse ontwerpers uit het eerste kwart van de twintigste eeuw, met Lucian Bernhard voorop.

Sindsdien zijn de tot het uiterst vereenvoudigde en gestileerde Sachplakate van Bernhard een grote inspiratiebron voor de ontwerper.

Uitgeverij De Buitenkant heeft een boek over Gielijn Escher uitgegeven met een tekst door Mienke Simon Thomas, conservator Toegepaste kunst en Vormgeving van het museum.

Selectie uit grootste afficheverzameling in Nederland t/m 30 september 2012 bij Museum Boijmans Van Beuningen.