Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Van Gogh Museum verwerft bijzonder affiche

 

altAMSTERDAM – Het Van Gogh Museum heeft een affiche voor de Salon des Cent uit 1895 van Hermann-Paul (1864-1940) aangekocht. Dit werk wordt gezien als een van de beste affiches die voor de Salon des Cent, een galerie in Parijs, zijn gemaakt.

Het Van Gogh Museum heeft een belangrijke collectie prenten uit de periode 1890 – 1905, waaronder een aantal andere affiches voor de Salon des Cent. Het affiche is een waardevolle aanvulling op deze collectie.

Het werk is tot en met 23 september 2012 te zien in de presentatie Schoonheid in veelvoud: hoogtepunten uit de prentencollectie van het Van Gogh Museum.
 
De galerie Salon des Cent werd opgericht in 1894 door Léon Deschamps, uitgever van het progressieve tijdschrift La Plume. Tot 1900 werden maar liefst 43 tentoonstellingen georganiseerd met werk van de meest vernieuwende kunstenaars van die tijd, zoals Henri Gabriel Ibels en Eugène Grasset. Deze werden gepromoot met een artistiek hoogwaardig affiche van een van deze kunstenaars, dat eveneens als kunstwerk werd verkocht.

Hermann-Paul was op jonge leeftijd al succesvol als illustrator voor kranten en tijdschriften. Hij bewoog zich in de avant-gardistische kringen waartoe ook Henri de Toulouse-Lautrec, Pierre Bonnard en Félix Vallotton behoorden.

Vanaf 1891 bekwaamde hij zich in het maken van lithografieën. Het affiche voor de Salon des Cent is een fraai voorbeeld van zijn bijzondere talent op dit gebied.