Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Canal Parade On The Move

 

altDit weekend hebben zo'n 80 versierde themaschepen vanaf 14.00 uur door de stad Amsterdam gevaren om de vele duizenden toeschouwers aan de wal te laten zien hoe veelomvattend de Nederlandse homogemeenschap is. De vanaf de wal enthousiast toegezwaaide boten koersten via de Prinsengracht, de Amstel en de Oudeschans naar het Oosterdok.

De boottocht met hetzelfde thema als de Gay Pride: 'on the move' leek ten dele ook een soort van societygebeuren door de speciale VIP-tribune die op pontons op de Amstel waren gebouwd waarop zo'n 700 toeschouwers on the first row van het kleurrijke schouwspel mee mochten genieten. Honderdduizenden mensen hebben zaterdag in de binnenstad van Amsterdam de beroemde botenparade van de Gay Pride bijgewoond.

Amsterdam werd eerder internationaal bekend doordat in Nederland het eerste homohuwelijk plaats vond. Aangezien er echter nog veel mensen worstelen om hun vrije seksuele keuze tot uiting te kunnen brengen wil men nu de algemene seksuele voorlichting op scholen ook uitbreiden met meer uitleg over onderwerpen als homoseksualiiteit en genderkwesties. D66 is een wet aan het voorbereiden die dat mogelijk maakt.

Nieuw dit jaar is een Turkse boot, die de circa 20.000 homoseksuele Turken in Nederland vertegenwoordigen. Turkse Nederlanders genderTrots melden zij. Een moedige houding omdat het soms heel moeilijk is vanuit de eigen wereld hiermee naar buiten te komen. Men spreekt hier dan eenvoudig niet over. Dat kan een vorm van kiesheid zijn maar zoals een vertegenwoordiger van dit schip zei: "Een probleem niet benoemen wil niet altijd zeggen dat het er niet is. Soms is het beter om duidelijk iets wel te benoemen."

Ook de politiek werd vertegenwoordigd. Zoals démissionair minister Marja van Bijsterveldt (Emancipatie), PvdA-kanjer en kamerlid Ronald Plasterk en loco-burgemeester Eric van der Burg. GroenLinks vaart mee met GroenLinksleider Jolande Sap. En de politici Robert Flos en Stefan de Bruijn varen ook mee in hun speciale VVDboot. Frits Huffnagel, Ed Nijpels, Jeanine Hennis-Plasschaert gaven acte de présence.

Het publiek aan de wal was ook deze keer weer zeer onder de indruk van de stijlvolle presentatie van de boot van Defensie. Klasse!

GAYniaal is onderdeel van de Vereniging Mensa Nederland, een internationale club die zich richt op mensen met een zeer hoge algemene intelligentie. GAYniaal en Mensa willen door mee te doen aan de Canal Parade aandacht vragen voor hoge intelligentie in het algemeen, maar ook voor de combinatie van lgbt's en hoogbegaafdheid. Voor deze groep is er te weinig aandacht, vindt GAYniaal.

"Om dit uit te dragen gaan we lekker opvallend de grachten op: met een boot gekleurd in geel en roze, met big brains aan boord en een zeer divers gezelschap”, aldus GAYniaal."

(Op zich als profilering niet onaardig bedacht. Gooi het er maar uit... Hoewel wij wel eens iemand mee hebben gemaakt die beweerde ook hoogbegaafd te zijn maar wij hebben hem toch wel eens op enkele behoorlijke stommiteiten betrapt. En zijn fouten strookten bepaald niet met hoogbegaafdheid anders waren wij hier nu nauwelijks op teruggekomen. Daarmee willen wij deze hele groep niet beoordelen maar wij willen alleen maar stellen dat wij met enige reserve zo'n etiket aanvaarden.)

Er waren veel mooie VIPS aan boord van de diverse schepen zoals Viola Holt die zowat overboord viel toen ze met liefdevol wijde geopende armen iets terugriep tegen een verslaggever die haar vanaf een ander bootje tijdens een korte regebui wilde interviewen. Die interviews leden aan een gebrek aan vraagkunst maar de interviewer werd dan ook dol van de drukte en de regen en de muziek. Maar dit alles deerde de mooie matrozen en hun prachtige dragqueens aan boord allerminst.

Willeke Alberti, Joan Franka met haar frappante Indianentooi, Patty Brard, Ellen Ten Damme en ondanks de drukte duidelijk verstaanbaar zingende zanger Jan Smit en een hele boot vol schitterend uitgedoste schepsels rond die vervelde nietsnut Peter Pan... Je kwam ogen tekort om alles te zien. Er was ook een geweldig geklede dragqueen die het midden hield tussen een uitvergroting van de Hollandse en de Engelse majesteit.

Het haar was in de stijl van onze koningin Beatrix (haar kapsel werd dit seizoen in Parijs op de catwalk trouwens geimiteerd) maar de totale bedoeling leek meer op Queen Elizabeth die dan ook heel populair blijkt te zijn na haar zogenaamde afdaling aan een parachute voor de opening van de Olympische Spelen in Londen. Deze dragqueen was echter zo mooi gekleed dat wij door enkele van onze bezoekers gebeld werden of wij haar svp in ons verslag wilden noemen.

Boys4you - de gay escort boat- liet zien dat zij hun werk zeer serieus nemen. Er waren overigens tussen al die opvarenden minder lesbiennes en wel heel veel homo's aan boord. Waarschijnlijk doordat vrouwen de liefde toch vaak minder openlijk beleven. De lesboot bracht toeschouwers trouwens wel even in verwarring toen zij tussen de vele aantrekkelijk geklede zeer mooie vrouwen ook enkele knappe mannen ontdekten. Misschien zouden wij toch een beetje af moeten van die strikte grenzen over wat iemand hoort te voelen en te denken.

De gasten op de Utrechtse Canal Parade boat streven na dat Utrecht de Roze Stad van 2013 wordt. Het zou zomaar kunnen. Verrassend was de boot vol tovenaars van Oz en hun verleidelijke medebewoners van de magische wereld. Homocafé Hotspot en Bar De Regenboog deden vrolijk de ronde. Een schattig versierd piepklein bloemenbootje dobberde dapper mee.

Uit verschillende steden en landen kwamen de opvarenden. Zelfs ook zoals BNN met een Kerstboot in enorme grote wolken piepschuim strooiend op de golven vlogen zij voorbij. Kerstmannen en Kerstvrouwen dansten daarbij vreemd verwilderd door elkaar. Griekse helden en leather freaks voeren ieder in hun wereld langs maar ook de ING Bank die voor een open mind beleid staat was daar. Alles bij elkaar een bonte stoet van boten on the move in extravagante sfeer maar wel voor nu alle schepelingen even ontzettend blij. Dit feest draait tenslotte allemaal om acceptatie van wie jij en wie de ander is.

In Amsterdam kan het zo zijn. Dat moet soms helaas nog begrepen worden. Zichzelf mag je zijn van ons allemaal. Of zoals een deelnemer het uitdrukte: I am free and there is no turning back.