Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Plasticberg niet leuk voor vogels en de vissen

 

altAMSTERDAM - Laat daklozen duurzame tassen verkopen bij de supermarkten en ga zo het verbruik van plastic tasjes tegen stelt de Partij Voor De Dieren voor. Verkopers van de Amsterdamse daklozenkrant Z! zouden een extra inkomenzouden kunnen verwerven door de verkoop van duurzame ‘Amsterdam-tassen.’

“Dankzij de verkoop van het Z! bestaat er al een distributienetwerk waardoor het extra makkelijk is om dit plan op te zetten tegen lage kosten. Bovendien krijgen daklozen door de verkoop een extra inkomstenbron en worden consumenten die impulsaankopen doen gestimuleerd om een duurzame tas te kopen. Als we er een leuke tas van maken die ook toeristen willen hebben, doen we tegelijkertijd aan city marketing. Op deze manier creëren we een win-win-win situatie”, aldus Johnas van Lammeren, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Amsterdam.

Er blijken maar liefst 32 miljoen plastic tasjes per maand in Amsterdam te worden weggegooid! . Plastic zwerfafval is een groot probleem, niet alleen in Amsterdam. Inmiddels heeft plastic zich verspreid over de hele wereld. In de Stille Oceaan dobbert een plastic afvalhoop die naar schatting 34 keer groter is dan Nederland. Ook in de Amsterdamse grachten zit plastic. Dit afval komt bij een oostenwind ook terecht in de Noordzee.

Eenmaal in het milieu fragmenteert het plastic en komt het terecht in de voedselketen van dieren (zoals vissen) en daarmee ook van mensen.

Om een einde te maken aan het plastic zwerfafval dat wordt veroorzaakt door gebruik van wegwerptasjes doet de Partij voor de Dieren Amsterdam met het initiatiefvoorstel ‘Duurzame Draagtas’ om op een andere manier het plasticprobleem aan te pakken in Amsterdam.

“Het wordt tijd om het plastic zwerfafval-probleem structureel op te lossen”, aldus Johnas van Lammeren. “En waar kun je dan beter beginnen dan in Amsterdam?”